Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: szybkość błysków 430 EXII

Początki nałogu Awatar sylwester Samluk
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie szybkość błysków 430 EXII

Witam

Od dawna używam lampy Canon 430 EXII i zauważyłem, że nie mogę wykonaćtak jak w 580EX II kilka błysków pod rząd. Kolega strzelał kilka zdjęć i każde z błyskiem jedno po drugim, u mnie w 430 EXII jest tak, że muszę poczekać chwile aż się naładuje. Czy jest jakaś możliwośćustawienia lampy tak by można było kilka błysków jeden po drugim uzyskać np. w wykonywaniu szybkiej serii? Mam aparat Canon 50D i jakoś sobie nie wyobrażam 6 zdjęć z błyskiem to pewnie nie możliwe ale przynajmniej 3 zdjęcia.

Liczę na pomoc a być może właśnie nad tym 580 góruje mając błyski tzw. seryjne.
    |5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
    |Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jest na forum całkiem świeży temat a lampach 430 vs. 580 gdzie opisałem różnice między tymi lampami. Jedną z nich jest Quick Flash czyli możliwość wyzwolenia błysku jeszcze przed pełnym naładowaniem kondensatora. 580 podobno lepiej też zarządza energią i stąd szybsza jej gotowość do następnego błysku.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

1 pytanie. Jakkie baterie?
    2 pytanie. Czy blyskasz na MANUAL i full power?

Jesli Manual i 1/1 to battery Pack By sie przydal.

Początki nałogu Awatar sylwester Samluk
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Najczęściej błyskam używając funkcji automatyki E-TTL baterie mam akumulatorki. Oczywiście używam także i manuala. Jęśłi chodzi o siłebłysku to nie używam dla tego przykładu 1/1 full power częściej mam -1/3 -2/3 czasem, +1/3
    |5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
    |Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Battery Pack do 430EX ? Jest takie coś?

Początki nałogu Awatar streaker
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

I tak samo w strobo mniej błysków możesz wykonać itd. 430 zapewne ma (co wydaje się oczywiste) mniejszą pojemność energii możliwej do zgromadzenia na kondensatorach.

Rozwiązanie - dobre aku, wymiana na 580, battery packa canonowego podłączanego kablem nie ma dla tej lampy (tak jak dla 580 czy 550), tylko protezy zew. producentów, gdzie wkładasz specjalny koszyk do gniazda baterii, a na drugim końcu masz np. osiem aku włożonych.
    "Jeśli słuchałeś swojej matki, ojca, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, a teraz wiedziesz nudny marny żywot, to w pełni sobie na to zasłużyłeś." - Frank Zappa

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja ostatnio nabyłem 430 ex II. Zasilam ją akumulatorami sanyo eneloop 1900mAh. Szczerze mówiąc byłem pozytywnie zaskoczony wykonując serię zdjęć. Nie jest to pewnie szybkość 580tki ale bez problemu wykonuję serię 3 zdjęć.
    7D + C18-135

Początki nałogu Awatar dulak
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Jako, że ja działałem przez lata w Nikonie i używałem Metzów nigdy nie stałem przed problemem braku ciągłości błysku, Twój post zaintrygował mnie i postanowiłem przed chwilą sprawdzić ciągłość błysku 430EXII:

Pokój oświetlony światłem dziennym jedynie, dziecko w odległości około 4 metrów ode mnie, lampa błyskała na wprost, ISO 400 = 5D + 430EXII - 14 strzałów

Mając porównanie jak wychodziło mi to w Nikonie (którego używałem ok 10 lat) stwierdzam, że w Canon dał mi więcej błysków. Metze w analogicznych warunkach kończyły zazwyczaj na 9-10 błyskach. Oczywiście istotą sprawy są baterie (w moim przypadku tylko Eneloopy 2000) oraz ustawione parametry.

pozdrawiam

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Battery Pack do 430EX ? Jest takie coś?
    Mam w 580EX II i 550EX - zakladalem ze pod 430 tez mozna podlaczyc. Widocznie zalozenia byly niesluszne

Pełne uzależnienie

Domyślnie

430EXII nie ma gniazda do podłączenia battery packa.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów