Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Porównanie papieru

Początki nałogu Awatar gervee
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Porównanie papieru

Witam!
    Tam gdzie robię zdjęcia wykonują je na papierze Fujicolor Crystal Archive (taki niby półmat). Od dzieciaka z przedszkola wszystkie zdjęcia wychodza na Kodak Professional Endura Paper (faktura jak jedwabisty).
    Który z tych papierów jest lepszy jakościowo?
    ||| FotogRAF ||| FotoKRAK ||| www.rebacz.pl ||| TaWanda ||| 500px |||

Domyślnie

imo kwestia gustu, tematu. Jedwabisty czy po prostu mat? Bo jest chyba i mat, i jedwabisty z czego jedwabisty jest dosc drogi, podobnie jak metalic Ja osobiscie korzystam z fuji polmat i perly. Dla mnie rewelacja, choc np duze powiekszenie lanow zboza zrobilem na kodak metalic i tez wyszlo super. Pewnie to tak jak ze zwolennikami canona i nikona, mercedesa i bmw... Jakosc
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    cos popiep... z kodaka jest jedwab, blysk, metal
    Ostatnio edytowane przez tomaszt81 ; 14-12-2010 o 21:31 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gervee Zobacz posta
    Witam!
    Tam gdzie robię zdjęcia wykonują je na papierze Fujicolor Crystal Archive (taki niby półmat). Od dzieciaka z przedszkola wszystkie zdjęcia wychodza na Kodak Professional Endura Paper (faktura jak jedwabisty).
    Który z tych papierów jest lepszy jakościowo?
    Jakieś 8-10 lat temu czytałem,bodajże w Foto Kurierze, o testach papierów fotograficznych robionych w Stanach,które wykazały,że papier Fuji jest znacznie bardziej trwały od papieru Kodaka i wszystkich innych,pozostałych.
    W kwestii odwzorowania kolorów i pozostałych parametrów sensytometrycznych też plasował się na podium,ale miejsca niestety nie pamiętam. W praktyce robię ok. 90 % odbitek na Crystalu i czysto subiektywnie dla mnie jest to najlepszy papier,przy czym staram się,żeby papierek wychodził naświetlany z Frontierek.

Domyślnie

ja robię właśnie na kodaku, kiedyś na fuji i dla mnie Kodak endura do odbitek 20x30 jest super gorzej to wychodzi na 13x18.
    pozdro
    "kto nie był buntownikiem za młodu, ten umrze świnią na starość..."

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oszczepnik Zobacz posta
    ja robię właśnie na kodaku, kiedyś na fuji i dla mnie Kodak endura do odbitek 20x30 jest super gorzej to wychodzi na 13x18.
    pozdro
    ...ale o co w tym chodzi,że 13x18 wychodzi gorzej od 20x30

Domyślnie

jak dla mnie jest to mniej wyraźne, że tak to opisze nie tak dobre jak na 20x30. Wydaje się, jakbym musiał jeszcze bardziej doostrzać przed wywołaniem.
    "kto nie był buntownikiem za młodu, ten umrze świnią na starość..."

Miasto
    Bydzia

Domyślnie

Zgadza się na Fuji trwałość kolorów to około 40 lat , na Kodaku tylko 19.
    Endura to jest papier średniej klasy , miał być odpowiednikiem najtańszego fuji - no ale nie wyszło . Już edge był lepszy
    Ostatnio edytowane przez tomaha35 ; 23-12-2010 o 23:18 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gervee Zobacz posta
    Od dzieciaka z przedszkola wszystkie zdjęcia wychodza na Kodak Professional Endura Paper (faktura jak jedwabisty).
    Jedwab ma inną fakturę
    Cytat Zamieszczone przez tomaha35 Zobacz posta
    Zgadza się na Fuji trwałość kolorów to około 40 lat , na Kodaku tylko 19.
    Endura to jest papier średniej klasy , miał być odpowiednikiem najtańszego fuji - no ale nie wyszło . Już edge był lepszy
    endura and edge
    .... porównałeś chociaż gr. papieru?
    Ostatnio edytowane przez czerwiniak ; 23-12-2010 o 23:29 Powód: Automerged Doublepost
    5D, 40D, CP-E4, 16/2,8 Zenitar. 50/1,4. 24-70/2,8 L 70-200/4L 550ex + 580exII, CP-E3, DigiMate III + blendy, świecidełka
    ---------------------------------------

Uprawnienia umieszczania postów