oprócz WB, popracuj nad sekcją "split toning" w LR
w szczególności "highlights"...
oprócz WB, popracuj nad sekcją "split toning" w LR
w szczególności "highlights"...
Te zdjęcia są gradowane.
Jak nie wiesz co to grading wpisz w google.
Pojęcie znane filmowcom.
Na przykładzie zdjęcia z peronu:
Otwórz je sobie w PS'ie i spróbuj eyedropperem zaznaczyć czystą czerń na tym zdjęciu.
Wyjdzie fiolet, więc już wiesz że cienie są barwione na fioletowo.
Później spróbuj zaznaczyć czystą biel, bądź miejsce, które powinno być przepalone. Można też sprawdzać szarości.
Nie na każdym zdjęciu się da 100% odkryć jak było koloryzowane, bo technik są miliony.
Później w PS'ie możesz nakładać różne warstwy kolorów, gradient map w różnych blending mode'ach.
Powodzenia![]()
Witam.
Jezeli jeszcze nie znalazles odpowiedzi na uzyskanie tych kolorow ("przepis" jest na 1 podane przez ciebie zdjecie), to ja robie tak: (jako, ze posiadam PS w polskiej wersji to bede pisal po polsku) OBRAZ-> DOPASOWANIA-> KOLOR SELEKTYWNY-> W zakladce KOLORY wybierz CZARNY i ponizej w kolorach: KARMAZYN - nieco w prawo + ZOLTY - nieco w lewo - oczywiscie wszystko wg potrzeb i uznania. Na koniec mozna dodac ciut czarnego.
Sprobuj tej metody, uwazam ze daje bardzo zblizony efekt.
Ja taki efekt uzyskiwalem na Kodak Profoto 100
rewelacyjna odpowiedź na pytanie? walnij jeszcze kilka postów bo może masz za mało...
wziąć i próbować... kolejna super rada... szkiełko do takich kolorów nie ma znaczenia... to...
szkoda, że nie sprecyzowałeś które suwaki... ja głównie proponuję zmianę w LR: HSL / BARWA - tu suwaki poszczególnych barw oraz DZIELENIE TONÓW - tu dla cieni lekko w fiolet a dla światła cos cieplejszego...
dla PS: Obraz >> Dopasowanie... >> kolor selektywny... i dalej jak napisał NIEMAMNIE, ewentualnie - Obraz >> Dopasowanie >> krzywe.. i krótki PORADNIK... dalej to już kwestia wyobraźni i własnych upodobań.
.
50D+grip, kilka szkiełek i gratów typu "akcesoria foto"...
suma ogniskowych obiektywów nie przedłuży męskości...
wielkość matrycy nie ogranicza wyobraźni...
[SIGPIC][/SIGPIC]
To robota Color Efex Pro od NIK Software - zakładka Cross Process i któryś tam preset... Tak na 90% :P
5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...
sorki za Off Topic ale pobawiłem się krzywymi w PS'ie i naprawdę suuper efekt wyszedł...![]()
NIEMAMNIE,fotopawkas choć nie jestem autorem tematu, to musze podziękować za porady, bo efekt wyszedł taki na jaki liczyłem. Dzięki!