Cytat Zamieszczone przez sid
No dobrze, czyli nie mozna ostrzyc na AF (w elkach mozna). Czy Canon EF 70-300mm f/4-5,6 IS USM ustepuje (oprucz optyki) jeszcze czyms? Czy stabilizacja dziala jak w elkach czy odczuwalnie gorzej? Czy USM jest odczuwalnie wolniejsze od takiego L-kowego?

I jeszcze jedno pytanie... ktory jest nalepszy optycznie i jakosciowo z tych tanszych (z wylaczeniem L-ki i tego ze stabilizacja)?
Jak już napisałem nowy 70-300(IS) nie jest tak pancernie zbudowany jak L. Tu sie czuje plastik choć nie jest on badziewny. Ogólnie sprawia dobre wrażenie ale w porównaniu z L jest jakiś taki "delikatny" i pierścień zooma to chodzi bardziej jak w kicie - w L jest super miękko/płynnie z lekko wyczuwalnym oporem. W 70-300 brak jest tego oporu...ale to są moje subiektywne odczucia. W przypadku 350d to 70-300 był lepiej wyważony - mniej mi się łapy trzęsły niż w L. Co do IS - to jest to! - naprawdę można zejść z czasem o 3 działki. Robiłem fotki na 1/40s przy 300mm i wychodziły nieporuszone. Spróbujcie tak z 70-200/4L...IS nie zamrozi Ci sceny ale baardzo się przyda gdy musisz zejść z czasem ze względu na światło a focony obiekt nie jest specjalnie szybki.
Co do USM czasem go słychać - zwłasza ja robisz skok z 70 do 300 - potrafi chwilę pokręcić - L jest cichutka i szybka. Co do pewności AF to z tego co czytałem w nowym 70-300 jest poprawiony AF (algorytm) i potwierdzam zawsze trafiał a L zdarzały się niecelne strzały i wykluczam rękę bo czasy był <1/1000s. Optycznie jest b.dobry choć L potrafi być minimalnie lepsza na niektórych fotkach widać to bardziej na innych mniej ale ogólnie gdy nie analizujesz każdej fotki na 100% cropie to 70-300 jest super - jest zdecydowanie lepszy od tych tańszych tele. Na photozone nazwali go "hidden Canon L lens" i bardzo chwalili za rozdzielczość:
http://www.photozone.de/8Reviews/len...56is/index.htm
Co do ostatniego pytania to panuje opinia że 100-300 jest najlepszy z tych pozostałych. Jeśli masz możliwość kupienia tego nowego 70-300 w USA to bierz w ciemno..u nas jest trochę drogi ale i tak wart zastanowienia - naprawdę fajne szkiełko.