Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 47 z 47

Wątek: kupuję 20d, ale który i co z obiektywem

Coś już napisał

Domyślnie

Potwierdzam, wyświetlacz w 40D jest fatalny, a zdjęcia podglądowe są mydlane i nieostre.
    40D i najtańszy zestaw szkieł: 18-55, 55-250, 50/1.8, 430exII

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Siemek Zobacz posta
    Potwierdzam, wyświetlacz w 40D jest fatalny, a zdjęcia podglądowe są mydlane i nieostre.
    Ale histogram ocenić się da, prawda? Ja nadal jestem za tym by wyświetlacze od aparatów były małe, bo przecież zdjęć oglądać z ludźmi nie trzeba.

Pomijam już sam LV - którego użyłem może 2-3 razy, bo 80% i tak używa wizjera:-D

Domyślnie

aparat robi mi jpgi prawie 4 mb, gdy robie jpga z rawa w lightroomie i jakość ustawię na najwyższą, dostaję pliki prawie 6 mb. mam znaleźć ustawienie jakości w którym będę dostawał pliki mniej więcej wielkości aparatowej?

i czy tak mały wizjer to jest nierozwerwalne następstwo małej matrycy i małego lustra? jest dość przykry w porównaniu z normalną lustrzanką ;/

znowu skłamałem co do tego starego 28-80, jest jednak i kitem i usmem. dopiero teraz, po oglądaniu zdjęć z bliska widzę, jakie rozmyte zdjęcia robi

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Wizjery moich 5D i 1DII nie umywają się wielkością do wizjera poczciwego Zenita B a ten z 10D to już w ogóle szkoda słów

Początki nałogu
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez meisadam Zobacz posta
    i czy tak mały wizjer to jest nierozwerwalne następstwo małej matrycy i małego lustra? jest dość przykry w porównaniu z normalną lustrzanką ;/
    Niestety tak właśnie jest, fizyki nie przeskoczysz i w aparatach z cropem wizjery są z konieczności mniejsze niż w FF.

Tutaj to dość fajnie widać:

Można redukować straty światła w wizjerze, rezygnować z lustra na korzyść pryzmatów, ale zawsze FF będzie miał możliwość zrobienia lepszego wizjera niż crop.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

Co do zmiany jakości wykonywanych zdjęć to naciskasz klawisz menu, potem wybierasz quality i tam masz możliwość zmiany. Literki L,M,S odpowiadają rozdzielczości obrazka (duży, średni, mały), natomiast te symbole przy literkach oznaczają jakość (kompresję), taki wycinek koła (krawędź gładka, łukowata oznacza niższą kompresję, wyższą jakość, natomiast takie wystrzępione coś, takie "schodki", oznaczają większą kompresję, niższą wagę, oraz niższą jakość.
    Ofc RAW czy +RAW to wiesz ocb z działaniem.

Nie wiem do końca, ale wydaje mi się że jpg zapisywany z photoshopa może różnić się rozmiarem równiez ze względu na rozpiętość kolorystyczną, tonalną (po obróbce)... Nie wiem czy różnicę będzie widać gołym okiem przy wywoływaniu z ps z najniższą kompresją i z puszki z najniższą kompresją, ale nie dziwiłbym się drobnym różnicom w rozmiarze.
    20D &
    C18-55, C50/1.8, C70-200/2.8L

Początki nałogu Awatar retter
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FRNeK Zobacz posta
    Co do zmiany jakości wykonywanych zdjęć to naciskasz klawisz menu, potem wybierasz quality i tam masz możliwość zmiany. Literki L,M,S odpowiadają rozdzielczości obrazka (duży, średni, mały), natomiast te symbole przy literkach oznaczają jakość (kompresję), taki wycinek koła (krawędź gładka, łukowata oznacza niższą kompresję, wyższą jakość, natomiast takie wystrzępione coś, takie "schodki", oznaczają większą kompresję, niższą wagę, oraz niższą jakość.
    Ofc RAW czy +RAW to wiesz ocb z działaniem.

Nie wiem do końca, ale wydaje mi się że jpg zapisywany z photoshopa może różnić się rozmiarem równiez ze względu na rozpiętość kolorystyczną, tonalną (po obróbce)... Nie wiem czy różnicę będzie widać gołym okiem przy wywoływaniu z ps z najniższą kompresją i z puszki z najniższą kompresją, ale nie dziwiłbym się drobnym różnicom w rozmiarze.
    A co ma rozmiar do tego ? Rozdzielczość jest jaka jest i PS tego sam nie zmienia.
    Może zmienić się waga pliku bo PS ma lepsze algorytmy kompresji.

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów