Strona 9 z 11 PierwszyPierwszy ... 7891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 104

Wątek: 5d mark ii

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Domyślnie

Po udanym zakupie możesz jednak fotografować co chcesz. W każdym razie ja z tego prawa skorzystam i - jeśli Bóg da - za kilka miesięcy będę fotografować i (o zgrozo!) filmować moje najmłodsze dziecko. Właśnie za pomocą 5dmkII.
    Jeżeli już musisz używać do fotografii rodzinnej 5d mkII to nie zapomnij zgodnie z zaleceniami Użytkowników o małej rekonstrukcji mieszkania i montażu odpowiedniego oświetlenia, szyn, softboxów. Żonę zaś wyposaż w odpowiednią blendę. Dopiero wówczas będziesz mógł cieszyć się fotografią, bo jak nie daj Boże uzyjesz do doświetleń 270EX, to niestety zostaniesz zdyskwalifikowany.

Uzależniony Awatar Handelson
    Miasto
    Piła

Domyślnie

Długo jeszcze macie zamiar śmiecić w tym wątku?
    EOS 5DMkII + BG-E6; C 14 L II; C 24 L II; C 50 1.4; C 85 1.8; C 135 L; C 580 EX II; Sherpa 450 R; Kata D-3N1-30; Crumpler Master Delhi 620 i drobiazgi...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Slawek' napisałeś, że 5DII zjadł 40D na śniadanie, napisz coś więcej bo dużo tu na forum batalii crop vs FF.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Slawek' napisałeś, że 5DII zjadł 40D na śniadanie, napisz coś więcej bo dużo tu na forum batalii crop vs FF.
    ... Jak dla mnie amatora ( końcowego użytkownika aparatu fotograficznego - z zasady taka skrzynka do robienia zdjęć, nieistotne czy to kompakt, DSLR czy cokolwiek innego... tanie, drogie, małe, duże etc... ) oraż użytkownika osławionego 24-105L, FF to inna bajka :

1. Poprostu szeroki kąt się objawił :-) (24mm)
    2. Zdjęcia są inne, ciężko to opisać, ale coś w tym jest :

a) bardziej naturalne barwy
    b) nie wiem dlaczego, ale balans bieli jest bardziej precyzyjny
    c) głębia, głębia, głębia....
    d) ostrość
    c) wysokie ISO ( fotki bez lampy... - to faktycznie działa, niestety przy małym ruchliwym dziecku raczej bez szans, lampa musi ten ruch mrozic..., ale przy ujęciach statycznych - miód... )

3. Jednak mała 270 EX to co innego niż wbudowana w np. 40D lampka, więc ma to swoje zalety, gdybym dalej miał 40D, nie wpadł bym na pomysł z 270EX, a 580 nigdy nie chciało się nam zakładać.

Za takie pamiątki każdą kasę można położyć :

http://www.pcword.pl.pl/000a.jpg

W gruncie rzeczy to się nie ma co podniecać ceną tego body, w 2004 roku jak kupowałem Minolte 7D to kosztowała coś w okolicach 7-8tys. zł z kitem 17-35. Dzisiaj za te sme pieniądze jest FF...

Pozdrawiam,
    Sławek
    CANON 5D MARK II / 24-105 F4 L/ 70-200 F4 L / 580 EX / 270 EX / CANON G12

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Handelson Zobacz posta
    Długo jeszcze macie zamiar śmiecić w tym wątku?
    Tak długo aż banda pseudowyroczni nauczy się, że nic nikomu do tego co kto chce kupić.
    Człowiek zapytał o zdanie i dowiedział się, że innym majty opadają, co popiera kolejny "mądry", dostał radę co do zakupu halogenu budowlanego oraz dowiedział się, że powinien uzasadnić potrzebę posiadania 5D.

Nie pisuję za często na tym forum dlatego, że całkiem spora grupa użytkowników udaje, że zjadła wszelkie rozumy a z zaglądania do cudzego portfela uczyniła sobie sport. Tak samo mądry jak odsyłanie do kulejącej wyszukiwarki.

Gdybym się przejmował tym co piszecie zapewne NIGDY nie kupiłbym tego co mam bo "i tak nie wykorzystasz połowy mozliwości sprzętu". To cytat ze znajomego i jak życie pokazało on się znudził a mi wciąż sprawia przyjemność to hobby jakim jest dla mnie fotografowanie.

Nie rozumiem dlaczego dzielicie się na tych, którzy są i nie są godni porządnego sprzętu. Nie jestem w stanie zrozumieć złośliwych komentarzy jakimi kwitowane są osoby kupujące sprzęt według Was "profi" a nie będące "profi". Co to kogo obchodzi?

Reasumując - raczej nie zostanę liderem listy najczęściej piszących a moja opinia o moderacji i dopuszczaniu przez nią takich zachowań jest kolejnym powodem, żeby się do tego Forum nie przyzwyczajać.

Pozdrawiam i luzu życzę.
    40D/500D/17-85/10-22/24-105/100-400/580 EXII + STOFEN
    "the Canon 40D is the AK-47 of DSLRs"

motto: opinie są jak dziury w d**** - każdy ma własną

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Slawek, to zdjęcie byłoby lepsze gdybyś inaczej zaświecił lampą ale grunt że się Tobie podoba.

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sławek' Zobacz posta
    Za takie pamiątki każdą kasę można położyć :
    rzuć okiem na ten wątek-tasiemiec i pooglądaj fotki, można nieco skorzystać:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=16535

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Slawek, to zdjęcie byłoby lepsze gdybyś inaczej zaświecił lampą ale grunt że się Tobie podoba.
    najlepiej by było w ogóle bez lampy :wink:

ale jeżeli jusz, to.... IMHO podbić ISO (jest 400, mogłoby być 1000 spokojnie), owszem, dać korektę ekspozycji, ale przede wszystkim na lampę (jest -2/3 ev na światło, dla tego zdjęcie wyszło niedoświetlone, na lampę nie widzę - ja bym tu bardziej ustawił 0.0 ev na światło i -1 na lampę - jeżeli już musi być, i strzelać lampą w sufit) - to jest przecież dość statyczna scena. no i ciaśniej kadrować, nie bać się dłuższej ogniskowej :cool:
    (nawet w tym ciemnym zumie :wink: )

no i tu przede wszystkim złapać kontakt wzrokowy z modelem.
    pozdro.,
    m.

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Bawi mnie troche to cale forumowe gadanie, mam 5d mark II, kilka elek, zapas i analoga. Jak mam robic foty rodzinne to biore 500D, 17-40/4 i robie tym zdjecia, ktore w 100% wystarczają i zaspokajaja rodzinne potrzeby. Jak fotografuje dla siebie, to biore częściej analoga, niz piatke, bo mi sie nie chce przed komputerem siedzieć, natomiast piątka doskonale sie sprawdza w pracy, gdzie aspekt wagi i wielkości aż tak duzo nie znaczy. Nie widze sensu kręcenia boke na 1.2 przy typowym rodzinnym kotlecie. I po prostu szkoda mi na to takiego aparatu. ;d
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Mi osobiście nigdy w 5DII wbudowanej lampy nie brakowało, podobnie jak nie używałem jej w poprzednich body jakie miałem. Moim zdaniem wbudowanej lampy wogóle w lustrzankach być nie powinno bo wypacza ona fotografię. Podobnie ma się to do 270ex, palnik musi być uchylny i obrotowy, najlepiej z odbłyśnikiem.
    Troche dziwi mnie podejście, że ktoś chce kupić 5-kę i szkoda mu kasy na lampę, pytam się w takim razie po co mu 5-ka jak i tak będzie walił lampą w twarz???? Takie efekty można już w kompakcie uzyskać .
    Kolejnośc powinna wygladać trochę inaczej: 1. dobre szkiełka, 2. dobra lampa, 3. dobre body. Odwrotnie, nie warto, zanim zgromadzisz dobre szkła, będzie już 5D mark IV .
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Troche dziwi mnie podejście, że ktoś chce kupić 5-kę i szkoda mu kasy na lampę, pytam się w takim razie po co mu 5-ka jak i tak będzie walił lampą w twarz???? Takie efekty można już w kompakcie uzyskać .
    Żeby przypiąć jasną 50-kę i strzelać bez lampy w ogóle. Tyle że czasami się nie da - głównie przy rodzinnych spędach nie ma sensu bawić się w małe GO i inne bajery
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Strona 9 z 11 PierwszyPierwszy ... 7891011 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów