Strona 3 z 11 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 104

Wątek: 5d mark ii

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Mi brakowało lampy wbudowanej tylko raz, podczas fotografowania pod wodą, kiedy dodatkowe lampy były wyzwalane fotocelą. Poza tym, lampa na sankach jest w sam raz.
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
    www.magaczewski.blogspot.com
    www.fotogaleria.magaczewski.pl

Zablokowany

Domyślnie

270ex do 5d mkII to dobry wybór, jako uzupełnienie braku wbudowanej lampy. Brak lampy wbudowanej to natomiast istotna wada tego modelu. Niestety wbrew opiniom "znawców" 5d mkII to amatorska lustrzanka pełnoklatkowa i jako taka winna mieć wbudowany palnik. Oczywiście zaraz odezwą się głosy profesjonalistów, których profesjonalizm to robienie zdjęć panny młodej i kotletów na weselu, podsumowujące tę niefortunną wypowiedź. Usłyszymy o halogenach budowlanych, idiotyzmie kupujących 5d mkII zamiast kompaktu samsunga, itd. itp. Prawda zaś jest prosta - 5d mkII to w krajach, gdzie ludzie za pracę dostają pieniądze, taki sam aparat jak inny, tyle że zamiast namiastki matrycy w postaci cropa ma normalną pełną klatkę.
    Kolega zadał konkretne pytanie, ale jak zwykle nie było konkretnej odpowiedzi. Za to masa komentarzy od osób, które pewnie tegoż sprzętu nawet w ręce nie miały.

Domyślnie

Co do lampy, wolałbym (skoro ma być rzadko używana) używke 430EX, 550EX czy nawet 580EX zamiast tego małego brzdąca, szczególnie przy współpracy z 5DMkII.
    Rady tutaj są jak najbardziej trafione. Nie należy odbierać, że ludzie zazdroszczą nowego zakupu, czy też planów. Zakup tego typu sprzętu powinien być podparty dobrymi argumentami, bo jednak to wysoka klasa sprzętu, wymagająca w niektórych przypadkach i nadająca się do konkretnych celów jeżeli mówimy o przekroczeniu zakresu xxD. W wymienionych przypadkach autor wątku wg mnie nie wykazał, że nie poradzi sobie z tymi 40D, 30D czy nawet 20D. Przemyśl dokładnie co i jak.
    Pozdrawiam
    Paweł Kasprzak

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

a ja bym chciał malutką lampkę na stałe na sankach, ale nie ma takich/drogie

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez photographus Zobacz posta
    Jak słyszę, gdy ktoś się zastanawia nad kupnem pełnoklatkowego, najnowszego body ze stajni C tylko kierując się tym czy ma lub nie "kukułkę" to mi majty opadają i obrzydliwie wyglądam. Zostań chłopie przy tej 40-stce a za zaoszczędzone kup coś żonie. Odniesiesz większą korzyść...
    Zgadzam się w całej rozciągłości :-))). "40 się sprawdza", ale "czas na zmiany". Tylko.... po co? No, chyba że ktoś śpi na kasie... I to jeszcze wątek "dla początkujących" ;-))).
    300V, 50D, S 17-50/2,8, S 70-200/2,8, czarny plecaczek, którego nie noszę ;-)

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Pamiętaj kupując - jak będziesz sprzedawał. 40D to teraz najczęściej okazja dla sprzedającego.

Bywalec
    Miasto
    DG

Domyślnie

Zgadzam się w całej rozciągłości )). "40 się sprawdza", ale "czas na zmiany". Tylko.... po co? No, chyba że ktoś śpi na kasie... I to jeszcze wątek "dla początkujących" )).
    Społeczność fotograficzna to jest jakaś dziwna. Choć nie tylko ich zawiść zżera.

Ktoś ma ochotę dzwigać 5dII i dwa nie lekkie szkiełka to jego sprawa.

Dziwne, że nikt kierowcy Focusa nie mówi że "mu majty opadają i głupio wygląda" skoro planuje kupić Porsche. Nie ma haseł eeeee nie kupuj to dla zawodowych kierowców. Skoro jeżdzenia Focusem Ci wystarcza to nie kupuj samochodu z napędem na tył bo nie opanujesz.

5d to aparat jak każdy inny.

Początki nałogu Awatar streaker
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

270ex ? Co to za lampa bez uchylanego palnika ? Jam mam użyć starej 380ex, która uchyla się tylko do góry, bo ktoś zabrał mi 580, to klnę na czym świat stoi
    "Jeśli słuchałeś swojej matki, ojca, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, a teraz wiedziesz nudny marny żywot, to w pełni sobie na to zasłużyłeś." - Frank Zappa

Uzależniony
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gavin Zobacz posta
    a ja bym chciał malutką lampkę na stałe na sankach, ale nie ma takich/drogie
    A ja sobie kupiłem jako protezę wbudowanej http://www.cyfrowe.pl/aparaty/sunpak...non.html(żeby nie dźwigać zawsze 420 i 580-ki) takie cudo i jestem zadowolony. Można schować do kieszonki koszuli jak przeszkadza na aparacie.

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Wyprawa z aparatem wielkości 5d jest zawsze wyprawą - i tak musisz mieć go gdzie włożyć tudzież zmieścić wielką z reguły faję przytroczonego do niego obiektywu. Jest to już wystarczająco niekieszonkowe, żeby dalsze pogarszanie niekieszonkowości naprawdę już nie szkodowało.

Gadanie, że kukułka może Ci czasem uratować życie, traktuję z przymrużeniem oka - dla mnie wyjątkowymi są sytuacje, w których preferowałbym kukułkę nad wysiloną na maksa ekspozycję ze światłem zastanym. Na szybko przychodzi mi do głowy tylko fotografowanie szamba od środka, wybaczcie g*wniane porównanie.

Prawdziwym problemem 5d jest brak kukułki jako sterownika błysku - szybki i niewymagający specjalnych zabiegów ani dodatkowych urządzeń off-shoe-pstryk jest sporo wart.
    Entuzjastyczny Neofita

Strona 3 z 11 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów