a ja bym chciał malutką lampkę na stałe na sankach, ale nie ma takich/drogie
a ja bym chciał malutką lampkę na stałe na sankach, ale nie ma takich/drogie
A ja sobie kupiłem jako protezę wbudowanej http://www.cyfrowe.pl/aparaty/sunpak...non.html(żeby nie dźwigać zawsze 420 i 580-ki) takie cudo i jestem zadowolony. Można schować do kieszonki koszuli jak przeszkadza na aparacie.
Wyprawa z aparatem wielkości 5d jest zawsze wyprawą - i tak musisz mieć go gdzie włożyć tudzież zmieścić wielką z reguły faję przytroczonego do niego obiektywu. Jest to już wystarczająco niekieszonkowe, żeby dalsze pogarszanie niekieszonkowości naprawdę już nie szkodowało.
Gadanie, że kukułka może Ci czasem uratować życie, traktuję z przymrużeniem oka - dla mnie wyjątkowymi są sytuacje, w których preferowałbym kukułkę nad wysiloną na maksa ekspozycję ze światłem zastanym. Na szybko przychodzi mi do głowy tylko fotografowanie szamba od środka, wybaczcie g*wniane porównanie.
Prawdziwym problemem 5d jest brak kukułki jako sterownika błysku - szybki i niewymagający specjalnych zabiegów ani dodatkowych urządzeń off-shoe-pstryk jest sporo wart.
Entuzjastyczny Neofita
Witam,
I to jest to ! Dzięki wielkie.
Pozdrawiam,
Sławek
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Panowie. temat się rozjechał...
Czy Większość z Was ma kłopoty z czytaniem ???
"Aparat ma służyć do focenia ponad rocznego brzdąca, wakacje, trochę hooby-landscape... "
Czyli dziecko, podróze, imprezy okolicznościowe (rodzinne ).... Ma to być normalny aparat, tyle, że dobry miałem Minolte 7D, Eos-y 10,20,30,40 i czas na FF. Brak lampy nie jest wyznacznikiem decyzji... To było tylko pytanie, czy da się robić zdjęcia bez ? ( pomijając 580 ). Dzisiaj kupiłem, kilka zdjęć zrobiłem i już wiem, ze się da, ale lampa ma być, taka mała... taki kaprys.
Basta. Takie hobby. Czy ja wasze pieniądze wydaje ???
Do focenia ot tak sobie mam jeszcze Canona G12, NOKIE N8 ( fantastyczne zdjęcia robi potwór jeden....), a 5D to aparat jak każdy inny, tyle, że FF, a to, że jest wykorzystywany w PL przez branże PRO, to już inna bajka.
Pozdrawiam,
Sławek
Ostatnio edytowane przez Sławek' ; 13-12-2010 o 22:47 Powód: Automerged Doublepost
CANON 5D MARK II / 24-105 F4 L/ 70-200 F4 L / 580 EX / 270 EX / CANON G12
Mogłeś się powstrzymać z tym komentarzem. Większość postów odpowiada na Twoje kłopoty z podjęciem decyzji. Jeśli taka jest Twoja reakcja na podpowiedzi, z którymi się nie zgadzasz, to nie licz w przyszłości na życzliwość. Najpierw pytałeś o przydatność 5dmkii do fotografowania dziecka i zastanawiałeś się nad innymi modelami. Potem jednak doszedłeś do wniosku, że 5dmkii to jednak to i tylko mała lampka jest do niego niezbędna. Temat się rozjechał? Właśnie...
To chyba nikogo tutaj nie obchodzi. A wątki zamykają moderatorzy, nie ich twórcy.
5dmkII, 24-70/2.8, 70-200/4 IS, 50/1.8 II, Samyang 500/8
pozdro.,
m.
Ostatnio edytowane przez januszP. ; 14-12-2010 o 13:56 Powód: Automerged Doublepost
Biorę udział w tej dyskusji tylko dlatego, ze zrozumiałem iż dotyczy ona braku lampy wbudowanej i alternatywy do tego.
Kończąc wiec informuję, że lampa wbudowana w żadnym aparacie nie ma możliwości obrotu. A w znakomitej większości nawet regulacji w pionie.
To tak ad-rem!
ok, świetnie, dobrze wiedzieć.
warto tylko pamiętać, że nie było tak od początku - w zeszłym roku został wypuszczony przez Sunpak'a update do RD2000 i z tego co teraz znajduję, nowe lampki powinny już działać z 5D2 bez problemu, ale przy kupnie lepiej to sprawdzić (update wymaga wysłania lampy do serwisu).
więcej info np. tutaj:
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=30883129
niemniej jednak - jeżeli były kiedyś tego typu problemy - to trzeba już do danego produktu/producenta podchodzić z ostrożnością. bo co by było, gdyby np. nowy właściciel 60D pomyślał o tej lampce:
http://www.sunpak.jp/english/product...00/rendou.html
albo za rok, dwa kupisz nową puszkę. co wtedy?
ale brak wspomagania to IMHO jest problem - jak już sporo osób tu zauważyło, 5D2 (i większość nowych puszek) da sobie radę z fotką w słabych warunkach oświetleniowych bez lampy i na wysokim ISO. ale co z tego, jak AF nie da rady ustawić wtedy idealnie ostrości?
cały czas oczywiście wracam tu do czegoś takiego, jak było w 50E - z takim wspomaganiem (w dyskretny sposób) błyskawicznie znika większość problemów z AF, fokus działa dużo szybciej, pewniej i nawet w zupełnej ciemności (tak do 10m).
dlaczego canon nie wypuścił jakiejś małej przystaweczki do sanek - samego wspomagacza AF?
może choć young-guano by coś takiego małego zrobiło?
IMHO byłby to fajny patent.
koledzy z żółtego obozu mają to od dawna - w kablu do lampy błyskowej...
a my?
sam czasami używam starej lampy speedlite 200E - wspomaga tylko centralny i ma stary system (EZ) więc na 100% wiem, że mi nie błyśnie. jako wspomaganie AF sprawdza się, no ale niestety duża jest i wymaga 4xR6...
chapeau bas! trafna uwaga![]()
pozdro.,
m.