Strona 1 z 11 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 104

Wątek: 5d mark ii

Domyślnie 5d mark ii

Witam, zastanawiam się nad zmianą 40D na 5D MARK II, aparat miałem w rękeach bawiłem się nim trochę. Teraz tylko zasadnicze pytanie czy brak wbudowanej lampy jest mocno uciążliwy ? Mam 580 EX ale nie chciałbym jej za kazdym razem zakładać. Dużo zdjęć robimy w domu przy słabym-średnim oświetleniu, z tego co wiem aparat bardzo dobrze sobie razdzi bez lampy przy wysokich ISO.

Aparat ma służyć do focenia ponad rocznego brzdąca, wakacje, trochę hooby-landscape... 40D na chwilę obecną się sprawdza ale czas na zmiany. Czy może kierować się w strone 7D ?

Mam obiektywy 24-105L F4 IS i 70-200L F4.

Pozdrawiam,
    Sławek
    CANON 5D MARK II / 24-105 F4 L/ 70-200 F4 L / 580 EX / 270 EX / CANON G12

Uzależniony

Domyślnie

Wbudowana lampa przydatna jest raczej do doświetlania. Ja wolałbym ją mieć, niż nie mieć - wiele zależy od osobistych upodobań.
    Z Twoim zestawem szkieł raczej podążałbym w kierunku FF. Maluch w tym wieku jest raczej mało ruchliwy (np. w porówniu do 3-4 latka). masz szansę przez przynajmniej rok przyzwyczaić się do szybkości 5D

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Ja jak miałem 40d to kukułki użyłem chyba tylko raz. Zawsze kiedy musiałem zakładałem prawdziwą lampkę. W dodatku w 5ii często można sobie poradzić zupełnie bez lampy, co ja czynię.

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Nigdy nie brakowało mi lampy wbudowanej w 5d2.
    Co innego, gdyby miała możliwość wyzwalania bezprzewodowego, ale jak wszyscy dobrze wiemy Canon opanował tą magiczną właściwość dopiero wraz z wypuszczeniem 7D.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

W 50D prawie nie używam wbudowanej lampy, to i w 5D mi jej tym bardziej nie brakuje.

Początki nałogu Awatar photographus
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Jak słyszę, gdy ktoś się zastanawia nad kupnem pełnoklatkowego, najnowszego body ze stajni C tylko kierując się tym czy ma lub nie "kukułkę" to mi majty opadają i obrzydliwie wyglądam. Zostań chłopie przy tej 40-stce a za zaoszczędzone kup coś żonie. Odniesiesz większą korzyść...
    regulamin pkt 8

Domyślnie

Sławek', a w przypadku kukułki z 40D i 24-105 nie miałeś problemów z cieniem od obiektywu na zdjęciu? ja tak mam w przypadku 17-55 - na dole zdjęcia zaciemnienie przez cień rzucany przez korpus obiektywu.

swoją drogą w domowych warunkach to albo jakieś jasne szkło, albo właśnie lampka - ja mimo kukułki w 50D podpinam lampę zew., a mocowanie Metz'a jest mniej komfortowe niż w Canonach. może jakieś jasne stałki? 50/1.4 i 28/1.8...

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    Nigdy nie brakowało mi lampy wbudowanej w 5d2.
    Co innego, gdyby miała możliwość wyzwalania bezprzewodowego, ale jak wszyscy dobrze wiemy Canon opanował tą magiczną właściwość dopiero wraz z wypuszczeniem 7D.
    zawsze można za pomocą wyzwalacza bezprzew., który opanowano jeszcze wcześniej

a może Sławek' właśnie do 5mkII dokup jakiegoś wyzwalacza...
    .
    50D+grip, kilka szkiełek i gratów typu "akcesoria foto"...
    suma ogniskowych obiektywów nie przedłuży męskości...
    wielkość matrycy nie ogranicza wyobraźni...

[SIGPIC][/SIGPIC]

Domyślnie

photographus popieram
    A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971

Coś już napisał Awatar Hubolsky
    Miasto
    Ełk

Domyślnie

Jak ja bym chciał mieć takie dylematy ;-). Wg mnie lampa wbudowana może służyć tylko i wyłącznie do wyzwalania lampy zewnętrznej - na tym jej funkcje jak dla mnie się kończą.
    Reasumując brak jej w 5-tce to dla mnie zaleta, a zastosowanie jej w 50d bez możliwości wyzwalania zewnętrznej to nieporozumienie. Wybór jak dla mnie oczywisty FF.
    EOS 5DII// X100 // C 70-200 IS II // C 135/2 // S 50/1.4 // C 24/1.4 // 580EX II // 430EX II// SLIK 500DX// CDN...

Uzależniony

Domyślnie

Jeśli w 40D lampka nie była używana, to nie będzie żalu. jeśli była, to jakaś tam niedogodność będzie. Ja nie uważam że wbudowana lampa w FF to jakaś fantasmagoria. Czasami się przydaje. Miałem taką w EOSach 100 i 5 i mnie nie przeszkadzała .

Strona 1 z 11 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów