Aparat pionowo trzymany prawą ręką, lewa ręka na obiektywie i jeszcze w prawej ręce lampa skierowana palnikiem w sufit? Jakoś tego nie widzę.
Tak jak napisał tezmarek jeśli nie używałeś zbyt często lampy w 40d to przejdziesz gładko na FF. Ja braku wbudowanej lampy nie odczułem właściwie wcale bo tego sposobu doświetlania unikam jak ognia. W sumie to FF zachęca do focenia przy wyższych wartościach ISO, co też zmniejsza potrzebę sięgania po lampę.
Zapomnieliście Panowie o jednym: zakup 5d mkII (że o jedynkach już nie wspomnę) przysługuje TYLKO I WYŁĄCZNIE po opublikowaniu na forum minimum 500 postów oraz po zrobieniu zdjęć na minimum 10 ślubach. W innym przypadku nie wolno Wam tego sprzętu kupować, bo nie jest to Wasza półka. Możecie sobie kupić kompakcik i tyle.
Tomfoot, jakieś kompleksy masz?
A jak ktos juz ma 5D II a ie ma 500 postow? Musze komus oddac?
Sprecyzuję - potrzeba minimum 100 postów. Dlatego musiałem nieco nadrobić zaległości, bo nie osiągałem progu. Jeśli zaś chodzi o zdjęcia ślubne, to rzeczywiście musi być 10 ślubów, ale udokumentowanych fakturą VAT. Jeśli nie ma dokumentacji fiskalnej, musi być minimum 50, ale potwierdzonych w portfolio. Prawo do zakupu zatwierdza specjalna komisja, składająca się z moderatorów oraz przedstawiciela jednopostowców. Z dokumentem można się udać do Centralnej Składnicy Fotograficznej i zapisać w kolejce społecznej. Przydział sprzedawcy jest losowy, chyba, że rzeczywiście masz minimum 500 postów - wtedy możesz odrzucić dwie z trzech propozycji.
Po udanym zakupie możesz jednak fotografować co chcesz. W każdym razie ja z tego prawa skorzystam i - jeśli Bóg da - za kilka miesięcy będę fotografować i (o zgrozo!) filmować moje najmłodsze dziecko. Właśnie za pomocą 5dmkII.
5dmkII, 24-70/2.8, 70-200/4 IS, 50/1.8 II, Samyang 500/8
EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
www.magaczewski.blogspot.com
www.fotogaleria.magaczewski.pl