Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Zamiana Fisza 8mm na S 10-20 ??

Dopiero zaczyna Awatar adrian1115
    Miasto
    Mielec

Lightbulb Zamiana Fisza 8mm na S 10-20 ??

Witam
    Jak w temacie aktualnie mam Falcona 8mm i zastanawiam się nad zmianą go na Sigme 10-20 (I wersja). Obiektyw ma być do krajobrazu i zdjęć samochodów i tak sie zastanawiam który z nich się lepiej do tego nadaje ? Chce poznać wasze opinie, wszystkie + i - obu obiektywów. A może lepiej darować sobie taka przesiadke i kase dołożyć do innego szkła ?

Uzależniony Awatar iso

Domyślnie

nie znam s10-20 ale bez wątpienia do krajobrazów będzie lepszy niż ryba.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Sigma 10-20 to zupełnie coś innego od fish-eye.
    Do krajobrazów się nadaje natomiast zdjęcia samochodów chyba niezbyt ponieważ strasznie "ciągnie".

Miasto
    Mielec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 12p Zobacz posta
    Do krajobrazów się nadaje natomiast zdjęcia samochodów chyba niezbyt ponieważ strasznie "ciągnie".
    Teraz piszesz o fiszce czy 10-20 ?

Coś już napisał
    Miasto
    paisley-Szkocja

Domyślnie

ja wymienilem samyanga 8mm na sigme 10-20 i jestem nia zachwycony, fish jest fajny ale jednak ja potrzebowalem szerokiego kata a nie fisha a sigma w 100% spelnila moje oczekiwania w szczegolnosci do krajobrazow w egipcie i mysle ze do samochodow tez swietnie sie nada a poza tym ma af wiec wieksza wygoda uzytkowania.
    najwazniejsze to miec pasje....

Miasto
    Mielec

Domyślnie

Myślę że jednak wymienie tego Falcona na Sigme tylko musze kupca znaleźć najpierw

Pełne uzależnienie

Domyślnie

To są dwa zupełnie odmienne szkła. Oba fajne ale każde do czegoś innego. Jesli ma być do krajobrazu i foto samochodów to zdecydowanie Sigma 10-20
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Tak tyle, że trzeba i tak wybrać. Fish eye - to taka jakby zabawka. Przydatna wtedy kiedy wiesz jak z niej korzystać. Warto mieć to szkło w torbie. Do aut akurat by się nadawało nawet nieźle do fajnych zbliżeń chociażby na znaki szczególne

Natomiast bigma 10-20 no tutaj już się powiększa bo można wyciągnąć z niej o wiele więcej.
    Najlepszym wyjściem byłoby mieć oba szkła. Ja bym bynajmniej się o taki zabieg pokusił. No ale niestety skoro budżet nie pozwala. To pozostaje... decyzja należy do autora

Miasto
    Mielec

Domyślnie

Takie pytanie mam jeszcze najlepiej do posiadaczy 10-20 jak jest z filtrami? Polar musi być slim czy zwykły? Jak wygląda sprawa filtrów Cokin czy nie będą powodowały winiety ?

Coś już napisał
    Miasto
    paisley-Szkocja

Domyślnie

ja nie mialem slima i zwykly polar pasowal swietnie, nie mialem problemu z winieta, a jezeli juz si epojawiala to napewno nie czesto, co do systemu cookin nie pomoge bo takiego nie stosuje ale mysle ze jezeli zwykly cpl jest ok to cookin tym bardziej;p
    najwazniejsze to miec pasje....

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów