W analogach Canon/Nikon to się nazywało Motor Drive. Ta opcja była dostępna raczej dla topowych modeli aparatów.
Wg oficjalnej dokumentacji nie jest to przewidziane. Co nie oznacza, że zmiana firmware (jakiś nieoficjalny) by pomogła. Trzeba poszukać na necie, czasem zdolni ludzie robią takie firmware, ale pod swojego canona nie próbowałem, bo się trochę boję...
Problem po stronie canona leży wyłącznie w procesorze i w ogromnej ilości danych do szybkiego przetworzenia. Ja to widzę tak - osiągasz poprawę szybkostrzelności kosztem rozdzielczości - kompromis powiedzmy na 5Mpix.
Dla szybkostrzelności w wyższych eosach stosuje się podwójny procesor DIGIC IV (dla 1DmkIV), który umożliwia pracę w trybie seryjnym do 10 klatek na sekundę (pięknie się słucha na youtubie takiej migawki...).
W serii 1D od dawna stosuje się podwójne procesory DIGIC (http://www.fotomaniak.pl/11175/canon...iv-oficjalnie/)
Nie tylko możliwe, ale nawet pewne
Z oficjalnej specyfikacji D300 i D300s, cyt.:
"Zdjęcia seryjne Szybkość 7 kl./s (tryb szybki), 1-7 kl./s (tryb wolny),
z adapterem AC lub gripem MB-D10 8 kl./s (tryb szybki), 1-7 kl./s (tryb wolny),
(wszystkie wartości dla zdjęć 12-bitowych)"
dla D700:
"Zdjęcia seryjne Szybkość 5 kl./s (tryb szybki - CH), 1-5 kl./s (tryb wolny -CL),
z gripem MB-D10 lub zasilaczem sieciowym EH-5a/EH-5 8 kl./s (tryb szybki - CH), 1-7 kl./s (tryb wolny - CL)."
Pozdrówka!
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
allen79, starsze 1D jakoś wyrabiały nawet z dawno już zapomnianym Digic II, np mark II jakoś mógł produkować 8.5 klatek na sekundę @ 8.2mpx
C40D + C18-55 IS + C70-200/2.8L + S8mm + C50/1.8 + Kenko x1.4 + Di622 + jakiś statyw mały i duży, UVki, polar, 200AW itd. :wink:
Zgadza się, co dowodzi słuszności mojego pomysłu, że nawet canon 50d mógłby strzelać 10kl/s ale np. w 8mpx. Kwestia marketingowa brzmi: po co, skoro do szybkostrzelności są 1d a nie jakieś tam xxd?.
Digic II wystarczał dla 8,5mpix, ale dla 16 czy 21 już nie wystarczy, pamiętając że procesor obciża też 14-bitowe przetwarzanie wysokiej rozdzielczości, odszumianie, etc.
Tak jak z komputerami, niby mój ma 2.4GHz, a nie widzę żeby mój windows 7 pracował szybciej niż mój stary xp na kompie 1.0GHz, mimo że ten stary zapewniał mi taki sam komfort pracy w PS, LR czy Premiere.
To odpal sobie Photoshopa 7.0 pod Windowsem 2000Pro na starym kompie i na nowym... a mnie 1000D po przestawieniu na 5mpx wcale nie robi zdjęć szybciej.
C40D + C18-55 IS + C70-200/2.8L + S8mm + C50/1.8 + Kenko x1.4 + Di622 + jakiś statyw mały i duży, UVki, polar, 200AW itd. :wink:
Źle sobie to wyjaśniłeś, jak wspomniano wyżej trzeba by w sofcie ustawić. Nie wiem jakim cudem dzieje się to w nikonach - może grip ma coś w sobie na układzie, że dodaje komendę odblokowania tych prędkości.
Podstawowe pytanie brzmi: tylko po co? Tak czy siak wypada to 1-2 kl/s szybciej.
Sam widzisz, że w nikonach jest to na klasie d300/300s i d700. Natomiast Ty posiadasz najniższą półkę Canona. Nie widzę w tym żadnego celu. Podobnie dla tych 8kl/s można by poszukać używki 1d - też dasz radę![]()
Ma, drugą baterię. Rzecz jest w tym, że elektronika cyfrowa oparta na ttl-ach (nie tym od lampy) pobiera prąd tylko w trakcie tzw przełączania, czyli zmianach stanów logicznych. Im szybciej chcesz przełączać, tym więcej prądu na to trzeba. Im szybsze taktowanie zegara, tym więcej prądu. Im szybciej chcesz machać migawką, tym więcej prądu. A do dyspozycji masz niewiele.
N00bek, co za różnica jaka półka? Każda może działać lepiej. 1D chciałem kupić, ale uznałem, że najpierw szkła, potem puszka. Poza tym Sony A55 ma 10kl/s, a kosztuje 1/5 ceny nowego 1D. Można? Można, tylko nie w Canonie.