Strona 11 z 13 PierwszyPierwszy ... 910111213 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 125

Wątek: 50D vs 60D

Uzależniony Awatar FOTO-PAN
    Miasto
    Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody

Domyślnie Odp: 50D vs 60D

a ja mam takie pytanie... posiadam 50d i może zamienił bym go na 60d bo trochę nowocześniejszy, nagrywa filmy i takie tam inne ale interesuje mnie jego obudowa, nie miałem możliwości potrzymać w rekach 60d i ocenić czy czuć że nie jest to stop tylko plastyki

na ile czuć że nie jest to tak solidna konstrukcja jak 50d czy jak się weźmie w rękę 60 od razu wyczuję że to plastic-fantastic czy nie ma takiego czegoś

Uzależniony

Nie ma sensu wymieniać jeśli nie zależy Ci na obracanym ekranie i filmach. Co do obudowy to oczywiscie, że czuć iż jakość tworzywa jest gorsza. Miałem 50d i jakość obudowy jest bardzo dobra. Wielokrotnie bawiłem się 60d i to już nie to samo. Patrząc na obudowę i jakość materiałów to nie zamieniłbym się za żadne skarby.
    Ostatnio edytowane przez horak ; 01-06-2013 o 12:31

Uzależniony Awatar FOTO-PAN
    Miasto
    Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody

Cytat Zamieszczone przez horak Zobacz posta
    Nie ma sensu wymieniać jeśli nie zależy Ci na obracanym ekranie i filmach. Co do obudowy to oczywiscie, że czuć iż jakość tworzywa jest gorsza. Miałem 50d i jakość obudowy jest bardzo dobra. Wielokrotnie bawiłem się 60d i to już nie to samo. Patrząc na obudowę i jakość materiałów to nie zamieniłbym się za żadne skarby.

czuć pod ręką że się ugina ? czy coś w tym stylu ?

ponoć to szkielet aluminium i korpus z włókien węglowych

w ciężarze obu korpusów no nie wielka różnica z 50-70g bodajże

Bywalec Awatar jeff.lebowski
    Miasto
    UK

Cytat Zamieszczone przez FOTO-PAN Zobacz posta
    na ile czuć że nie jest to tak solidna konstrukcja jak 50d czy jak się weźmie w rękę 60 od razu wyczuję że to plastic-fantastic czy nie ma takiego czegoś
    Mialem kiedys 50D i bardzo lubilem to body. 60D macalem i nie zrobilo na mnie wrazenia. Jesli wymieniac 50D to tylko na 7D albo pelna klatke.
    Canon 5D Mark II | C 28 1.8 | C 50 1.4 | C 85 1.8 | YN-565EX | Manfrotto 725B

Uzależniony

Nic się nie ugina, nie gnie itp. Czuć tylko, że jest zrobiony z innego materiału (dla mnie odczuwalnie gorszego) - to wszystko.

Zgadzam się, czuć że to nie metal Ale bez przesady, to nie jest coś co czuć że jest "tandetne", nic się nie ugina, nic nie trzeszczy, przynajmniej u mnie. Zależy na czym komu zależy, wiele osób nie lubi 60D właśnie ze względu na obudowę, ale bez przesady to nie że nie jest metalowa to nie znaczy że jest beznadziejna

Dla mnie największym mankamentem jest brak kalibracji AF. Gdyby nie to pewnie szarpnąłbym się na 60D. Niestety nie znalazłem przyzwoitego przechodzonego 50D i poprzestałem na 650D.

Dla mnie 60D to taka sama jakość jak 7D, wszystko spasowane i żadnej tandety. Może komuś brakować mikro kalibracji AF ale mnie na razie wszystko pasuje. Zresztą kupiłem 60D dla odchylanego ekranu który się sprawdza w makro. Af jest jednak szybszy i lepszy w 7D. Zależy kto co fotografuje. Ale mnie i tak 50D nigdy nie pociągała.
    C 7D, C 60D, C 6D

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez horak Zobacz posta
    to ja zapewne ku zgorszeniu napisze, ze stojac przed dosc podobnym wyborem wybralem w koncu... 600D. nie wiem co ty czujesz w rece a propos tworzyw, z ktorych wykonywane sa aparaty, moja lapa nawykla do 10D, 30D, 40D, 5D mkI, 5D mkII (z czego 5D mkI a na pewno 10D byly zbudowane jak czolgi) nie dostala jakiejs awersji na 600D, a wrecz bardzo dobrze sobie z tym korpusem radzi. jakosc wykonania jest w zupelnosci adekwatna, a cena zdecydowanie robi duza roznice (w NL ludzie nie sa tak bogaci jak w PL i nie kupuja 7D tylko dlatego ze "czuc jakosc wykonania", bo szanuja zarabiane w pocie czola siebie pieniadze)...

IMHO, nad materialami wykonania korpusu mozna sie pochylac dopiero wtedy, gdy naprawde regularnie bedzie pracowal w warunkach ryzyka uszkodzenia mechanicznego. czyli 99% uzytkownikow sobie te dywagacje moze odpuscic, ewentualna kwestia lepszego materialu to rzecz "chcenia" (poprawienia sobie samopoczucia) a nie "potrzebowania"...
    www albo tez flickr

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    to ja zapewne ku zgorszeniu napisze, ze stojac przed dosc podobnym wyborem wybralem w koncu... 600D. nie wiem co ty czujesz w rece a propos tworzyw, z ktorych wykonywane sa aparaty, moja lapa nawykla do 10D, 30D, 40D, 5D mkI, 5D mkII (z czego 5D mkI a na pewno 10D byly zbudowane jak czolgi) nie dostala jakiejs awersji na 600D, a wrecz bardzo dobrze sobie z tym korpusem radzi. jakosc wykonania jest w zupelnosci adekwatna, a cena zdecydowanie robi duza roznice (w NL ludzie nie sa tak bogaci jak w PL i nie kupuja 7D tylko dlatego ze "czuc jakosc wykonania", bo szanuja zarabiane w pocie czola siebie pieniadze)...
    Ja mam awersję do serii xxxD nie ze względu na jakość użytych materiałów, tylko na beznadziejnie wyprofilowany grip (i, oczywista oczywistość, brak kółka).
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Strona 11 z 13 PierwszyPierwszy ... 910111213 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów