Cytat Zamieszczone przez blumarine Zobacz posta
35L to przede wszystkim sprzęt zawodowy, dla kogoś kto albo zarabia nim albo jest pasjonatem z grubym portfelem, no i kupuje się go właśnie głównie dla F/1.4..
Ja kupiłem głównie ze względu na szybki i cichy silnik USM - po prostu nie potrafię pracować obiektywami z innymi rodzajami napędu :-)

Mogę powtórzyć to co mówiłem przy różnych okazjach w innych miejscach. EF 35/2 i EF 35/1.4L USM to dwa obiektywy warte swoich pieniędzy. Mam ten jaśniejszy i jest to moje ulubione szkło do reportażu. Moja dziewczyna ma ten ciemniejszy i również sporo nim pracuje przy sesjach - również jest zadowolona. Edytowałem zdjęcia z obu szkiełek, mam więc bezpośrednie porównanie jakości. Przy pełnych otworach oba szkiełka są trochę mydlane, przy czym 1.4 bardziej winietuje, natomiast 2.0 mam wrażenie jest trochę mniej ostre przy brzegach. Po przymknięciu o działkę oba pracują naprawdę świetnie. Ładniejszy bokeh ma 1.4, ale temu z 2.0 tak naprawdę trudno wiele zarzucić - na pewno nie za te pieniądze. Napęd szybszy w 1.4. Oba obiektywy są jednak moim zdaniem podobnie celne. 35/2.0 zdecydowanie lżejszy i tańszy.