hmmm..to moze zamiast 35/2 to 28/1.8 ??:>
To jak jest wart swojej ceny w granicach 1000zl i czy warto go kupić ?
A co myślicie, czy zoomy Canona 24-85 /3,5-4,5 USM , 28-135 IS USM a może Tamron 28-70/2,8 mają lepszy kontrast,barwe , ostrość na ogniskowej 35mm od stalki 35mm/2.
A może idiotyczne jest tak porównywać ?
Staram się znaleźć jakiś punkt zaczepienia ale większość o tym obiektywie wypowiada
się w taki trochę sceptyczny sposób .Czy naprawdę jest taki do kitu ?
Nie mama jak go przetestować a więc uslyszeć pracy obiektywu ,ustawienia ostrości jak też sprawdzenia jak wychodzą fotki po przymknięciu o jedną dzialkę ( pelną to widzialem na jakiejś stronie jest test rzeczywiście knot) dlatego Was się pytam .
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowane przez serbio ; 24-11-2006 o 05:42
serbio, dostałeś w zasadzie pełne porównanie tego obiektywu z topowymi zoomami Canona (tzn. w tym wątku i na pl.rec.foto.cyfrowa). Decyzję musisz podjać sam, bo tylko ty znasz warunki do jej podjęcia. To dobry obiektyw w rozsądnej cenie. A do czego Tobie jest potrzebny, to Ty sam wiesz najlepiej.
Ja wybrałem 35/2, ponieważ w zasadzie pracuję w zakresie f2.8-4 i bawię się w większe formaty. A do tego ten obiektyw wydawał mi się optymalny.
Na szybko robione porównanie optyki (rozdzielczość) wyselekcjonowanego Tamrona 28-75 wykazało w temacie rozdzielczosci jego minimalną przewgę nad 28-70 L![]()
PS. Przepraszam, że odpowiadam na Twoją PM publicznie, ale może komuś się przyda te parę zdań
Ostatnio edytowane przez Wini ; 24-11-2006 o 23:30
Wini
Rozumię że obiektywy Canona 24-85/3,5-4,5 oraz Tamrona 28-75 /2,8 przy ogniskowej 35 mm będą zdjęcia lepiej wychodzily na analogu aniżeli zdjęcia wykonane stalką ? Czy może ta jakość przewyższająca stalkę tylko odnosi się do obiektywów zoom klasy L ?
Dajmy na to stalka 35mm/f2,8 to czy Tamron przy 35mm ze światlem 2,8 będzie bardziej ostrzejszy , kontrastowy ?
Dlatego pytam ponieważ zależy mi na ogniskowej 35mm a te obiektywy czy to zoom czy stalka są w podobnej cenie. A ta stalka jaśniejsza jest poza zasięgiem cenowym .Psiakrew sam już nie wiem co wybrać i na co się zdecydować .
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez serbio ; 27-11-2006 o 12:41
Owszem, 35/2.0 ma głośny AF, jest mizernie wykonana ( w porównaniu do L), jakość optyczna nie powala. Ale jak czytam opinie,że obiektyw przy f2 nie nadaje się do użytku... Duża przesada! Jakość w miarę jasnej stałki za ok 1000zł jest dobra przy pełnym otworze po przymknięciu to już tylko lepiej. Wczoraj zrobiłem kolejną sesję ciążową głównie 35tką i 85tką (17-40 nawet nie dotknąłem) i naprawdę w efekcie końcowym (prezentacja, odbitki) pliki z obu obiektywów się nie "gryzą". Nie wiem skąd takie złe opinie o tym szkle? Mi przeszkadza tylko głośność AF (szybkość i celność jest ok) i głównie z tego powodu zmiana na 35/1.4 wydaje mi się uzasadniona (dyskrecja fotografowania).
Poniżej możliwości 35/2 przy 85/1.2 II. Taka tragedia?
wycinki ze 100% kadru, nie ostrzone, aparat 5d,
35/2, f2
85/1.2II, f1.2
Fotografia dzikiej przyrody GALERIA CB