Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 45

Wątek: Zamiana 28mm na 85mm i 50mm

Bywalec Awatar czarny1999
    Miasto
    Leicester

Domyślnie

Moze podpadne zwolennikom 85ki, ale ta ogniskowa na FF nie przypadla mi do gustu. Pozyczylem ja od kolegi i wydawala mi sie strasznie nijaka. Wciaz troche za szeroka - znajomy z kolei bardzo ja sobie chwali na cropie.
    Koledze roshuu proponuje pobawic sie chwile szklem przed zakupem, ja sam chcialem w ciemno kupowac chwalona przez wszystkich portretowke.
    Zamiast 85tki kupilem blizniacze szklo - C100 f2.0 i jestem dosc zadowolony - obiektyw zdal swoj pierwszy test bojowy.
    5d, 5dmkII 580EXII S12-24 f4.5-5.6, C17-40 f4 L, C50 f1.4, C70-200 f4is, C100 f2.0 C300 f4is, C400 f4is DO,
    C28-135is f3.5-5.6, tamrac expredition7, manfrotto 055x proB + 488RC2

Domyślnie

też wahałem się pomiędzy 85 a 135 mm, wybrałem 100L nie żałuję :rolleyes:

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dr Dundersztyc Zobacz posta
    też wahałem się pomiędzy 85 a 135 mm, wybrałem 100L nie żałuję :rolleyes:
    Jesli potrzeba ci makro i nie przeszkadza dosc duza glebia w portrecie to dobry wybor.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Blindseeker Zobacz posta
    ...reportaż wymaga przede wszystkim w miarę szerokich kadrów..
    no tego wymogu to nie znałem, ale znałem ten, że ma się składać na historię, a historia składa się i z ogółów i szczegółów - nie da się pokazać wszystkiego tylko szeroko, jak i nie wskazane jest zbytnie napakowanie samych szczegółów, zatem nadal to podpinam, co w danym momencie wymaga ode mnie sytuacja i własna wizja...

Cytat Zamieszczone przez Blindseeker Zobacz posta
    ..szerokie szkło na pełnoklatkowe body wydaje się rozwiązaniem jak najbardziej naturalnym.
    zwłaszcza ogniskowa w okolicach 16-20 na FF wygląda naturalnie... i jeszcze tak z 5m...
    .
    50D+grip, kilka szkiełek i gratów typu "akcesoria foto"...
    suma ogniskowych obiektywów nie przedłuży męskości...
    wielkość matrycy nie ogranicza wyobraźni...

[SIGPIC][/SIGPIC]

Bywalec Awatar GMHusky
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Podepnę się pod temat bo mam podobny dylemat z tym że nie sprzedaję nic a chcę uzupełnić szklarnię i tak dwie opcje rozważam:

1. 35L + 85 1,8
    2. 135L 2.0 + 17-40L 4.0 (używany)
    3. inna opcja tak żeby zmieścić się w 5-6 tyś.

... fotografia głównie portretowa, trochę śluby, czasem reportaże - półmetki, studniówki, trochę po klubach, hotele i takie tam ... 50 leży mi znakomicie, więc nie chcę sprzedawać, 70-200 uwielbiam jako spacerówkę i do portretów.
    Czarna puszka i kilka słoików... i teraz jeszcze słoneczko
    ------------------------------------------------------
    Jakby ktoś mnie szukał to jestem na FB
    http://www.facebook.com/grzegorz.malinowski

Pełne uzależnienie

Domyślnie

GMHusky wybrałbym opcję nr 1.

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GMHusky Zobacz posta
    Podepnę się pod temat bo mam podobny dylemat z tym że nie sprzedaję nic a chcę uzupełnić szklarnię i tak dwie opcje rozważam:

1. 35L + 85 1,8
    2. 135L 2.0 + 17-40L 4.0 (używany)
    3. inna opcja tak żeby zmieścić się w 5-6 tyś.

... fotografia głównie portretowa, trochę śluby, czasem reportaże - półmetki, studniówki, trochę po klubach, hotele i takie tam ... 50 leży mi znakomicie, więc nie chcę sprzedawać, 70-200 uwielbiam jako spacerówkę i do portretów.
    Przy takim zastosowaniu wybralbym albo opcje pierwsza, albo sigme 20/1,8 i 35L, albo 16-35II. Razem z twoimi szklami zrobi sie bardzo przyjemny zakres do pracy z reportazem.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Domyślnie

GMHusky, a może po prostu 24-70/2.8L oraz 28/1.8 lub 85/1.8 - zooma wykorzystasz praktycznie wszędzie, a 28mm przyda się na jakieś wnętrza, śluby, ewentualnie 85mm (chociaż tu masz 70-200) portret - w połączeniu z 50mm będziesz miał szeroki zakres pokryty bardzo uniwersalnie - i jasne stałki na okoliczności i gdy czas nie nagli, oraz dobrego zooma na "szybki" repo.
    .
    50D+grip, kilka szkiełek i gratów typu "akcesoria foto"...
    suma ogniskowych obiektywów nie przedłuży męskości...
    wielkość matrycy nie ogranicza wyobraźni...

[SIGPIC][/SIGPIC]

Początki nałogu Awatar retter
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

@GMHusky
    1 Brakuje Ci bardzo ważnego elementu.
    2 Moim zdaniem praca ze stałkami wymaga 2 body!! (ptk 1 czyli zapas).

3 Jeśli lubisz portrety musisz spróbować 85/1.8 jeśli jeszcze go nie miałeś
    (moje "must have") nie koniecznie kupić wystarczy pożyczyć.

Resztę odłożyłbym do skarbonki na 16-35 lub 35L które bardziej wolisz.

Bywalec Awatar GMHusky
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

nie... przyzwyczajony jestem do zmiany obiektywów, żonglerka szklarnią idzie mi szybciej niż puszkami . Pas i jest ok, drugą puchę mam w razie "w" ale spoczywa w torbie. Tak się nauczyłem i tak pracuję... dla mnie szybciej, lepiej, wygodniej, milej...

24-70 odpada, miałem przez 1,5 miesiąca na próbę od znajomego i oddałem - spoczywał cały czas przy pasie i wykorzystałem z dwa razy na jakiś szeroki kadr, tak to głównie przekładka pomiędzy 50 a 70-200...

Może nie wyjaśniłem dokładnie, 70-200 chcę zostawić jako spacer zoom, czasem do wykorzystania w plenerze lub gdzie indziej gdzie gabaryty nie przeszkadzają... dlatego potrzebuję szkło do portretów z jasnym światłem do wnętrz.
    Dlatego zastanawiałem się nad tymi dwoma opcjami.
    A nie wiem co wybrać - droższą 35 i tańszą 85
    czy: 135 i 17-40 ( bo już można kupić w granicach 1600pln ) czy tańszą szeroką stałkę. Do focenia postaci w całym kadrze wystarcza mi 50 - lubię ją ( chociaż nie wiem bo nie robiłem 35, ale czytałem tutaj że jest nudna ) ...
    I te szkła zagościły by na stałe na pasie... docelowo będzie 35l (lub 16-35 ) i 135l ale w tej chwili muszę trochę pokombinować ... i kurde jakoś ciągnie mnie do 135
    ... u mnie nie ma nawet dobrego sklepu żeby przymierzyć jakieś szkła a ciężko mi się ostatnio gdziekolwiek wyrwać bo trzeba robić zdjęcia
    Dlatego pytanie do osób które używają takiego sprzętu do takiej pracy... jakie rozwiązanie chwilowe jest najlepsze...
    Przeczytałem chyba z 500 stron tego forum i innych... i dalej jestem w d...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez GMHusky Zobacz posta
    nie... przyzwyczajony jestem do zmiany obiektywów, żonglerka szklarnią idzie mi szybciej niż puszkami . Pas i jest ok, drugą puchę mam w razie "w" ale spoczywa w torbie. Tak się nauczyłem i tak pracuję... dla mnie szybciej, lepiej, wygodniej, milej...

24-70 odpada, miałem przez 1,5 miesiąca na próbę od znajomego i oddałem - spoczywał cały czas przy pasie i wykorzystałem z dwa razy na jakiś szeroki kadr, tak to głównie przekładka pomiędzy 50 a 70-200...

Może nie wyjaśniłem dokładnie, 70-200 chcę zostawić jako spacer zoom, czasem do wykorzystania w plenerze lub gdzie indziej gdzie gabaryty nie przeszkadzają... dlatego potrzebuję szkło do portretów z jasnym światłem do wnętrz.
    Dlatego zastanawiałem się nad tymi dwoma opcjami.
    A nie wiem co wybrać - droższą 35 i tańszą 85
    czy: 135 i 17-40 ( bo już można kupić w granicach 1600pln ) czy tańszą szeroką stałkę. Do focenia postaci w całym kadrze wystarcza mi 50 - lubię ją ( chociaż nie wiem bo nie robiłem 35, ale czytałem tutaj że jest nudna ) ...
    I te szkła zagościły by na stałe na pasie... docelowo będzie 35l (lub 16-35 ) i 135l ale w tej chwili muszę trochę pokombinować ... i kurde jakoś ciągnie mnie do 135
    ... u mnie nie ma nawet dobrego sklepu żeby przymierzyć jakieś szkła a ciężko mi się ostatnio gdziekolwiek wyrwać bo trzeba robić zdjęcia
    Dlatego pytanie do osób które używają takiego sprzętu do takiej pracy... jakie rozwiązanie chwilowe jest najlepsze...
    Przeczytałem chyba z 500 stron tego forum i innych... i dalej jestem w d...
    .. że nie można edytować
    Tam gdzie pisałem : dlatego potrzebuję szkło do portretów z jasnym światłem do wnętrz - ma być jeszcze: oraz szeroki kąt z w miarę jasnym światłem bo czasem brakuje mi tego w pomieszczeniach ...
    Ostatnio edytowane przez GMHusky ; 04-01-2011 o 15:01 Powód: Automerged Doublepost
    Czarna puszka i kilka słoików... i teraz jeszcze słoneczko
    ------------------------------------------------------
    Jakby ktoś mnie szukał to jestem na FB
    http://www.facebook.com/grzegorz.malinowski

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów