Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 61

Wątek: FF czy jasne szkła?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Zawodowiec nigdy nie opiera się ja jednym body czy samochodzie jak to napisałeś a ryzyko że obydwa jednocześnie się popsują jest niewielkie. Co do składki zdrowotnej, biorąc pod uwagę ile już tam wpłaciłem a ile odebrałem (zero zł) to gdyby nie było przymusu i sam bym odkładał starczyłoby na niejedną operację. Ale to zupełnie inny temat. Oczywiście są rzeczy które kupuję nowe albo używane ale koniecznie z gwarancją. Ostatnio obiektyw Sigmy, gwarancję ma jeszcze prawie rok bo wiadomo co z Sigmą i AF Canona się dzieje choć widzę że nie będzie potrzeby korzystać z darmowej kalibracji. Karty graficzne kupuję nowe i z gwarancją bo lubią paść w drugim roku użytkowania. Tanią chińską elektronikę jak np. nawigację (zepsuła się dwa dni po zakupie). Lampy Yongnuo 460II które zamierzam kupić też kupię w PL z gwarancją mimo że drożej niż samodzielne ściągnięcie z Chin czy HK. Ale to co piszę to jest tania masówka a sprzęt Canona szczególnie ten droższy typu 1D, 5D czy obiektywy L do taniej masówki zaliczyć nie można. Oczywiście może się coś popsuje ale jak to mówią "kto nie ryzykuje ten nie zyskuje".
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Jeszcze w kwestii składki zdrowotnej. Kolega miał pewne zdarzenie we Włoszech, uderzył głową w szklane drzwi i rozciął łuk brwiowy. Był w pracy bo pracował jako kierowca i robił trasy międzynarodowe. Zawieźli go na tamtejsze pogotowie, zeszyli łuk i wrócił do PL. Za jakiś czas przychodzi z NFZ rachunek do zapłaty na uwaga (!) 1500zł. I nie ważne że opłacał składkę zdrowotną, pracodawca czegoś tam nie dopełnił i rachunek musiał zapłacić. Ktoś inny pracował legalnie w PL, skorzystał z opieki zdrowotnej i tez musiał zapłacić bo pracodawca nie zgłosił go do ubezpieczenia. Oczywiście można dochodzić swoich praw w sądzie. Niestety często swoich praw też trzeba dochodzić jeśli chodzi gwarancję czy to na sprzęt foto czy inne produkty. Lepiej żeby nic nie psuło
    Ostatnio edytowane przez Przemek_PC ; 12-12-2010 o 18:42 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez demonstenes Zobacz posta
    Witam.
    Muszę kupić aparat w grudniu(alternatywą jest zapłacenie podatku...) i mam do wydania 7500zł.
    I mam dylemat - czy kupić 5dm2 + 50 1.4 (przekraczając budżet) i dłuuuugo nie kupując nic, czy kupić 550D + 50 1.4 + 70-200 2.8 USM bez IS'a, a za pół roku jak wyjdzie 5Dm3 nie wymienić samego body.
    Bo jak oglądam testy, to nie widzę wi
    Do tej pory używałem KM D5D a przez ostatnie pół roku A900 jednak bycie w firmie z bagnetem A i brak możliwości kręcenia video dość mocno mi daje mi się we znaki...
    no ale chcesz kupić i sprzedać? chcesz to dla siebie? jaki zakres fotografii? nic takiego nie piszesz... równie dobrze można zaproponować kupienie wszystkiego, co zmieści się w tej cenie
    .
    50D+grip, kilka szkiełek i gratów typu "akcesoria foto"...
    suma ogniskowych obiektywów nie przedłuży męskości...
    wielkość matrycy nie ogranicza wyobraźni...

[SIGPIC][/SIGPIC]

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Szkła wolniej się starzeją - tym wolniej im lepsze. A z puszek - "stara" 5 też się wciąż trzyma a jak podchodzisz poważnie do zleceń - musisz mieć drugi korpus. Nic z tego że starszy - ale jakością niejedną nówkę pogoni

Dopiero zaczyna Awatar TomiCan
    Miasto
    Opole

Domyślnie

A co powiecie na 5D po wymianie migawki? przelot 100tyś
    chodzi wersje mkI
    Ostatnio edytowane przez TomiCan ; 13-12-2010 o 08:52 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotopawkas Zobacz posta
    no ale chcesz kupić i sprzedać? chcesz to dla siebie? jaki zakres fotografii? nic takiego nie piszesz... równie dobrze można zaproponować kupienie wszystkiego, co zmieści się w tej cenie
    .
    Chcę kupić dla siebie. Robię głównie portrety, ale także wszystkie inne gatunki fotografii również - reportaż, produkty, sesje studyjne itd.

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez demonstenes Zobacz posta
    Chcę kupić dla siebie. Robię głównie portrety, ale także wszystkie inne gatunki fotografii również - reportaż, produkty, sesje studyjne itd.
    Czyli robisz wszystko i nic.
    Bo z tego, co piszesz:
    I mam dylemat - czy kupić 5dm2 + 50 1.4 (przekraczając budżet) i dłuuuugo nie kupując nic,
    Na pewno nie będzie to aparat do "wszystkich innych gatunków fotografii"

Gdybym był na Twoim miejscu pozostałbym w tym systemie co jesteś. Sony chyba w jakimś drugim korpusie oferuje kręcenie filmów. Dokup to drugie body do A900 i będziesz szczęśliwy.

Jeśli jednak masz parcie na C, to tutaj podobnie. Przyzwyczajenia najpierw czyli FF - w tym przypadku 5Dmk1 + szkiełka no i 500d + szkiełka od FF lub jakaś jasna stałka. Bedziesz kręcił i robił odpowiednie zdjęcia. Dwa korpusy przydadzą Ci się

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TomiCan Zobacz posta
    A co powiecie na 5D po wymianie migawki? przelot 100tyś
    chodzi wersje mkI
    nie tylko migawka się zużywa

Początki nałogu Awatar diplo
    Miasto
    Zamość

Domyślnie

Kiedys miałem 350d i 40D, teraz dokupilem 5dMkII i niewyobrażam sobie już jak można iść na sesję bez zapasu. Po prostu abstrakcja. Możesz kupowac cropa, po pewnym czasie i tak dojdziesz do tego że FF (nawet stara 5) to jest to co misie lubią najbardziej. Puszka się zestarzeje wczesniej czy później, ale obiektywy nie i te co kupowałeś z myślą o FF na cropa się będą nadawać.
    Z drugiej strony jeśli kupujesz aparat a co ciekawsze zmieniasz system tylko po to aby kręcić filmy to hmmm... może kup sobie po prostu dobrą kamerę
    5DMK3 z grypą, 5DMK2 też chory, 6D, 40D,1200D, 350D, C85 f1.8, C24-70 f2.8L, C70-200 f4 L IS, S 35 1.4 A, T 15-30 2.8, S 18-125 f3.5/5.6, C430EX, YN-600EX-RT...i kit

Domyślnie

FF to jest jedyne rozsądne rozwiązanie, oczywiście jeśli myśli się o fotografowaniu na poważnie, no chyba,że wielki format :-)

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slajd Zobacz posta
    FF to jest jedyne rozsądne rozwiązanie, oczywiście jeśli myśli się o fotografowaniu na poważnie, no chyba,że wielki format :-)
    Tak, szczególnie jak pstrykasz coś szybkiego

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów