dlatego, tak jak napisałem, nie uważam, żeby jedno czy drugie szybciej/wolniej się starzało - to błędne stwierdzenie. poprawniejszym politycznie jest stwierdzenie - co szybciej traci na wartości, ale tylko tej finansowej, bo jakość obrazka nadal jest bdb z 5DmkI, a szkła z przed 5 lat nadal dają jasne światło, czy są ostre... to tylko kwestia tego co ile i po jakim czasie kosztuje - i to raczej w kwestii odsprzedaży niż podejmując "kupiłem sprzęt za 20 tysięcy, a teraz straciłem 8000..", ale nadal to jest ten sam sprzęt dający te same możliwości.
z mojego punktu widzenia (nie oczekuję poparcia) mając określony budżet kupuję jasne szkła, ale nie koniecznie te L, bo i "tradycyjne" USM jak 28/1.8, czy 85/1.8 pozwolą na FF ładnie malować - i stąd nie wydaję kasy od razu na jedną eLkę i czekam na dozbieranie na FF - kupuję w tej cenie 2-3 jasne stałki i pełną klatkę. jeśli czas i kasa pozwoli stopniowo wymieniam szkła - mam opanowany ekwiwalent w stosunku do cropa i inwestuje w coś trwa"L"szego.. no chyba że ktoś może sobie pozwolić na FF i wszystkie jasne stałe eLki... lub 3 podstawowe ogniskowe... to szacun
.