Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 61

Wątek: FF czy jasne szkła?

Dopiero zaczyna Awatar rbanach
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mi się wydaję, że kupowanie teraz nowego 5d mkII, trochę nie ma sensu, bo ustalmy, że za te 6 miesięcy wyjdzie mkIII, a co to dokładnie będzie i jaka cena nikt nie wie, a może okaże się, że cena i możliwościami nie przerazi, a jak tak to za te 6 miesięcy mkII nowe będzie dało się wyrwać za ~6000 zł...
    Canon EOS 500D + BG-E5 | Canon EFS 10-22 USM | KIT | Canon EF 24-105/4L IS | Tamron 70-300 Di LD | Canon EF 28/1.8 USM |
    Canon EF 50/1.8 II | Samyang 500/6.3 DX | Speedlite 430 EX II | Pixel TR-332 | Polary i UV | Lowepro NOVA 200 AW |

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Tak jak i 50D miało mocno stanieć...

Dopiero zaczyna Awatar TomiCan
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rbanach Zobacz posta
    Mi się wydaję, że kupowanie teraz nowego 5d mkII, trochę nie ma sensu, bo ustalmy, że za te 6 miesięcy wyjdzie mkIII, a co to dokładnie będzie i jaka cena nikt nie wie, a może okaże się, że cena i możliwościami nie przerazi, a jak tak to za te 6 miesięcy mkII nowe będzie dało się wyrwać za ~6000 zł...
    Myślę podobnie, zobaczymy co wyjdzie na wiosnę.

Dopiero zaczyna Awatar imichal

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rbanach Zobacz posta
    Miałem taką samą myśl, aby poczekać do maja z zakupem mkII
    Jak by nie wyszło coś nowego, to może mark byłby tańszy.

Ale na forum ktoś napisał - jeśli możesz, idź kup i ciesz się zdjęciami a nie codziennie przeglądasz wykresy skąpca ile to jeszcze cena spadnie...

Nie żałuję, do tej pory od zakupu zahaczyłem już o parę fajnych sesji, co parę dni na plener - uczę się i mam radość :-D

pozdr.
    C 5dII | L's

Dopiero zaczyna Awatar TomiCan
    Miasto
    Opole

Domyślnie

W moim przypadku pieniążki inwestuje w cos innego i nie chodzi mi jedynie o cenę (choć nie powiem że jak będzie taniej to sie nie uciesze)

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Zawsze lepiej jest zainwestowac w dobre szklo, bo ono nam zostanie na dlugie lata a nawet najlepsze body pod kiepskimi obiektywami pracuja nie do konca tak jakby mogly w mysl zasady - kazdy lancuch jest tak silny jak jego najslabsze ogniwo ;-)

Początki nałogu Awatar merida

Domyślnie

Ja jednak bym zainwestowal w ff. nawet uzywane ,masz dwa szkła które na dobrą sprawę tylko góry nie pokrywają o ile i na ile jest Ci ona potrzebna.Kup pełną klatkę,a zmienisz punkt widzenia,z czasem skompletujesz co potrzeba.

Domyślnie

Ja bym wchodził w FF teraz. Masz szkła, które zyskają nowe życie na pełnej klatce: EF 17-40 L, EF 50 f/1,4, i EF 70-300. Za 1000 zł dokupisz EF 35 f/2 L, który da Ci to samo, co EF 24 L f/1,4 (6000 zł!) na cropie, warty 6 razy więcej. Z kolei EF 135 f/2 na cropie da Ci to samo, co o 1000 zł tańszy EF 200 f/2,8. Gdybyś więc kupował te dwa szkła, w przypadku opcji FF zaoszczędzisz 6000 zł. Sprzedaj Sigmę i starą cropową puszkę i zostanie Ci akurat na 5DII. Moim zdaniem nie ma się nad czym zastanawiać.

I jeszcze uwaga do tych, którzy odradzają zakupu 5DII teraz, bo być może za pół roku wyjdzie 5DIII. Otóż jeśli faktycznie wyjdzie i okaże się super, to ten, kto będzie tej puszki potrzebował, i tak ją kupi. Kasa się zawsze znajdzie, tym bardziej, jeśli ktoś zarabia na fotografii i aparat to dla niego maszynka do robienia pieniędzy. Będę się jednak śmiał do rozpuku, jeśli okaże się, że po premierze 5DIII wszyscy Ci, którzy tak bardzo na niego czekali, w popłochu rzucą się na ostatnie, drożejące sztuki 5DII, bo Canon zrobi im taki sam kawał, jak w przypadku 50D i jego "godnego" następcy 60D
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    ... dokupisz EF 35 f/2 L, który da Ci to samo, co EF 24 L f/1,4 (6000 zł!) na cropie, warty 6 razy więcej...
    hmmm.. podobną ogniskową tak, ale nie "to samo", bo różnica w tych szkłach to nie tylko cena, ogniskowa i światło... ale zdania są podzielone..

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    .. bo Canon zrobi im taki sam kawał, jak w przypadku 50D i jego "godnego" następcy 60D
    to nie Canon zrobił kawał, jeśli chodzi Ci o wzrost ceny i masowe ubywanie sprzętu.. od producenta większość tych puszek wyszło długo przed pojawieniem się "następcy", a że sprzedawcy detaliczni nie są w ciemię bici i wiedzą co grono czekających na nowe xxD zrobi z 50D - czekających tylko na jego pojawienie się nie na jego posiadanie - zacznie masowo wykupywać mniej patrząc na cenę.

ja obecnie wstrzymuję się z FF do marca/kwietnia - okresu prawdopodobnego pojawienia się czegoś więcej o mkIII, może nawet samego body. na razie FF mnie nie pali, bo najbliższa okazja by zastosować go w celach zarobkowych to maj/czerwiec.
    .
    50D+grip, kilka szkiełek i gratów typu "akcesoria foto"...
    suma ogniskowych obiektywów nie przedłuży męskości...
    wielkość matrycy nie ogranicza wyobraźni...

[SIGPIC][/SIGPIC]

Początki nałogu Awatar Maggot
    Miasto
    Bialystok

Domyślnie

czekanie na tanie 5dmkII po wejsciu 5dmkIII to tak jak teraz z 5dmkI. Zla pucha? do wyrwania za ok 3-3,5k (Dziewczyna kupila jakis miesiac temu w idealnym wrecz stanie lepszym niz moja roczna, studyjna 5dmkII). Swego czasu 5dmkI bylo za ponad 10k i dla wielu byl to szczyt marzen. Bralbym stara piatke tym bardziej ze masz fajne szkla pod ff. Przechodzac z xxxd odczujesz duza zmiane jakosci, a jak juz kupisz sobie nowsze body to to bedzie bardzo fajny backup.

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów