Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: lampa czy obiektyw

Mieszany widok

Bywalec Awatar Tomeksad2

Domyślnie

Idzie zima, dzień krótki i lampa się przyda. Do wiosny odłożysz na jasną stałkę.
    W planach 5D Mk VII, 35 1,4L Mk IV, 85 1,2L Mk V, 135 2L Mk IV.

Coś już napisał Awatar WhiteWolf
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

To i ja dołoże coś od siebie. Mam dokładnie taki sam dylemat i generalnie bardzo podobne podejście. Męczy mnie zakup 50 1.4 bo rysuje naprawde pięknie. Jako że sam posiadam 50D - jak już wspomniałem dylamat podobny. Z małą różnicą. Nie wiem czy kupię 50 1.4 czy Canon EF 28mm 1.8 USM. Ten drugi na cropie daje kąt widzenia w okolicach 50 stopni i raczej skuszę się na niego. Pomimo tego co piszą o nim na optycznych. Miałem okazję 3 dni pofocić takim i naprawde to dobre szkło. Można kilka zdjęć zobaczyć na forum w dziale Obiektywy. Lampy napewno nie kupię 580 bo to już duże pieniądze. Najprawdopodobniej zrobię tak. Kupie canona 28 na początek i troszkę dozbieram na 430EX. Do moich potrzeb zupełnie wystarczy. Za jakiś dłuuuuższy czas pewnie zmienie ją na 580 ale to odległa przyszłość. Na chwilę obecną jak dla mnie - a nie robię ślubów itp a jedynie portret - to zestaw idealny. Boli mnie brak FF bo wtedy 50 1.4 byłaby idealna. Tak więc toczę bój myśli czy 50 czy 28 czy może lampa 430EX. Na czele stawki jest na chwilę obecną "28".
    Wybór nie jest prosty więc spokojnie sobie przeanalizuj wszystko. Chyba nikt tutaj na forum nie powie Ci co na chwilę obecną jest dla Ciebie priorytetem.
    Powodzenia życzę. Zresztą - co wybierzesz - i tak będziesz zadowolony
    Canon 50D i sporo chęci...

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomeksad2 Zobacz posta
    Idzie zima, dzień krótki i lampa się przyda. Do wiosny odłożysz na jasną stałkę.
    Idzie zima, zoomy f/4 pochowały się do szafy, królują stałki. f/2 to minimum na aparacie łykającym ISO3200. Lampa wbudowana spokojnie wystarcza do tego typu celów. Na prawdę nie znam lepszych sposobów na psucie zdjęć, niż robienie ich po ciemku, z ciemnym zoomem i światłem z lampy.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez ArturBonoVox Zobacz posta
    Mialem 50/1.8 przez 3 lata i sprzedalem. Zadnych problemow. Nawet zaliczyl glebe i smigal.
    50/1.4 ladnie rysowal i dawal piekniejszy bokeh ale nie chcialem go.

Szczerze mowiac jesli chcesz kupic raz a porzadnie i wiesz, ze to bedzie z Toba na dlugo warto zastanowic sie nad decyzja.
    W sumie też przesiadłem się z 50/1,8 od razu na 50L. Z tą różnicą że wersję 1,8 roztrzaskałem dwa razy, na pół
    Cytat Zamieszczone przez adamus84 Zobacz posta
    chmm... czytam czytam i chyba już wiem co kupię widzę że i jedno i drugie jest potrzebne.
    chyba zrezygnuję z tej 580 na rzecz 430 na dzień dzisiejszy nie jestem fotografem i nie interesują mnie statywy, parasolki,blendy dodatkowe lampy itp.
    Wiem może i efekty fajne, ale to jeszcze nie mój poziom. Poprostu szukam czegos co pomoże mi w robieniu zdjęc w pomieszczeniach przy słabym świetle. z tego co wyczytałem to 430 musi dawac radę skoro tyle osób ją poleca, Poprostu nie chciał bym się obudzic za 3 miesiące. że nie mogę zrobic zdjęc w kościele na chrzcinach u szwagra z powodu za wysokiego sufitu bo słabą mam lampe.ps(jak mnie poprosi)
    kupie 430 a że mam na imię adam i 24 grudnia wypadają moje imieniny to będe kombinował i z obiektywem 50 1,4. (może się uda) ale i ja będę musiał zaskoczyc prezentem.
    PS a jak sprawdzic taki obiektyw w sklepie czy jest naprawdę ostry , bo czytałem że niektórzy przymierzezają trzy i węcej w poszukiwaniu tego ostrego????
    Olej wyszukiwanie "tego jedynego" egzemplarza obiektywu, moim zdaniem to paranoja. Kupiłem ponad 10 szkieł, z których testowałem tylko 50/1,8, które tak czy siak było do bani .

Do cropa i fot w pomieszczeniach nie polecam 50/1,4. Jak już, to 28/1,8. Typowy standard, do portretów, w sumie do wszystkiego. Do tego 50/1,8 i z bańki.
    Ps, może się wam narażę, ale ostatnio spodobała mi się lampka pod tytułem 270EX. Mała, lekka, można odbić od sufitu, nie kosztuje krocia. Swoje zadanie (doświetlanie zdjęć) spełni spokojnie.
    Ostatnio edytowane przez _igi ; 12-12-2010 o 00:25 Powód: Automerged Doublepost
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Bywalec Awatar Tomeksad2

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Idzie zima, zoomy f/4 pochowały się do szafy, królują stałki. f/2 to minimum na aparacie łykającym ISO3200. Lampa wbudowana spokojnie wystarcza do tego typu celów. Na prawdę nie znam lepszych sposobów na psucie zdjęć, niż robienie ich po ciemku, z ciemnym zoomem i światłem z lampy.
    Zależy gdzie się te zdjęcia robi. Jeżeli śluby to pewnie, że stałka, ale w mieszkaniu to f4 czy więcej niestraszne i bez ISO 3200 wystarczy 400 i od sufitu będzie lepiej niż walenie kukułką po oczach. Co kto lubi.
    W planach 5D Mk VII, 35 1,4L Mk IV, 85 1,2L Mk V, 135 2L Mk IV.

Uprawnienia umieszczania postów