Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: lampa czy obiektyw

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar adamus84
    Miasto
    Marki k/Wawy

Domyślnie lampa czy obiektyw

witam.
    zbliżają się święta wiec jest petekst żeby naprowadzic żonę jaki prezent powinna mi sprawic .:-D mam zestaw jak w sopce, i zastanawiam się w którą stronę zacząc go rozszerzac.
    porozmawiałem sobie dzisiaj ze sprzedawcą w jednym sklepie fotoj.
    potestowałem obiektyw 50,1,4 i sam już niewiem.
    zastanawiam się... czy lepiej najpierw kupic lampę, czy jasny obiektyw.
    z obiektywem lepsza zabawa i napewna mogę bardziej potrenowac.
    lampa napewno rzecz niezbędna no ale....
    na początku mojej przygody z fotografią interesują mnie portrety.
    wiec dlatego wybór padł na 50 1,4. Bawiłem się dzisiaj trochę tym obiektywem i na oko amatora fajna zabawa GO .
    jeszcze nierozumiem do końca tych skoków z czasem naswietlania ale jak go podpiołem to miałem naprawdę krótkie czasy. przez co nie było obawy o poruszenie zdjęcia.
    a chyba z tym mam teraz największe problemy jak robię w domu.(długi czas naświetlania na moim 18-135)
    interezuje mnie lampa
    ex 580II lub obiektyw 50, 1,4.(nie 430 i 50 1,8 jednocześnie)lubię kupic raz a porządnie)a czytałem o 1,8 i wiem że nie jest to obiektyw na długie lata.
    który wariant będzie odpowiedniejszy jak na początek.??
    C50d + 18-135 is-+ "błysk" metz 44 af-1 temat rzeka ,ale sie uczę...

Bywalec Awatar zbirr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adamus84 Zobacz posta
    ...który wariant będzie odpowiedniejszy jak na początek.??
    wg mnie zależy jaką fotografią chcesz się zajmować i z jakiego szkła zamierzasz korzystać częściej. Nawet przy świetle 1.4 lampa bywa bardzo pomocna. Lampy nic nie zastąpi, choć z drugiej strony światło 1.4 to fajna sprawa. Tak czy inaczej i jedno i drugie i tak będzie czekać na zakup. Sam sobie odpowiedz czego potrzebujesz najbardziej, jasnej stałki czy lampiona. Ja bym wybrał chyba lampę.
    pozdr.

Początki nałogu Awatar KUBAwo
    Miasto
    W-WA

Domyślnie

Ja osobiście wolałbym 50 1.4 ale prawda jest taka, że to twoje potrzeby powinny zadecydować. Mi więcej frajdy dają szkiełka szczególnie stałki, które tak naprawdę dopiero pokazują na co stać lustrzanki...

Początki nałogu Awatar gervee
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Z tym, że EF 50mm f/1.8 nie jest na lata to mit, który możesz włożyć między bajki. Niezły obiektyw za małą kasę. Oczywiście 50 f/1.4 jest lepszy (jeśli chodzi o wykonanie) ale i sporo droższy.
    Lampę 580 EX II darowałbym sobie na Twoim miejscu - 430 EX II to naprawdę wystarczająca dla Ciebie lampa (zwłaszcza, że nie za bardzo wiesz jak ogarnąć nawet aparat z obiektywem).

Reasumując ... lamp 430 EX II + EF50 f/1.8 lub EF50 f/1.4
    Wybór należy do Ciebie ... Twoja kasa i Twój ból głowy .
    ||| FotogRAF ||| FotoKRAK ||| www.rebacz.pl ||| TaWanda ||| 500px |||

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gervee Zobacz posta
    Z tym, że EF 50mm f/1.8 nie jest na lata to mit, który możesz włożyć między bajki. Niezły obiektyw za małą kasę. Oczywiście 50 f/1.4 jest lepszy (jeśli chodzi o wykonanie) ale i sporo droższy.
    Lampę 580 EX II darowałbym sobie na Twoim miejscu - 430 EX II to naprawdę wystarczająca dla Ciebie lampa (zwłaszcza, że nie za bardzo wiesz jak ogarnąć nawet aparat z obiektywem).

Reasumując ... lamp 430 EX II + EF50 f/1.8 lub EF50 f/1.4
    Wybór należy do Ciebie ... Twoja kasa i Twój ból głowy .
    Odnośnie lampy kolega dobrze radzi.
    Szkoda, że nie powiedziałeś co chcesz tym obiektywem fotografować.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aro84 Zobacz posta
    OdSzkoda, że nie powiedziałeś co chcesz tym obiektywem fotografować.
    jest napisane w pierwszym poście
    ..na początku mojej przygody z fotografią interesują mnie portrety

Ja na twoim miejscu kupił bym obiektyw ( 50 f1.4 ).
    A na lampę poczekaj na nast. rok :-D
    5D, 40D, CP-E4, 16/2,8 Zenitar. 50/1,4. 24-70/2,8 L 70-200/4L 550ex + 580exII, CP-E3, DigiMate III + blendy, świecidełka
    ---------------------------------------

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Kup obiektyw " standardowy" czyli efektywne 50mm.
    Może sigma 30/1,4 canon 28/1,8? Częściej wykorzystasz obiektyw niż lampę, którą polecam ale w późniejszym czasie

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Do zestawu który już masz wybrał bym lampę. Będziesz mógł spokojnie robić zdjęcia w pomieszczeniach.
    50mm 1.4 niby ratuje dobrym światłem ale np. w domu bywa troszkę za wąsko.
    1.Chuck ma zawsze racje,
    2. Jeśli Chuck nie ma racji patrz pkt.1

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Zakupy, to powinna być ostatnia rzecz w senniku amatora. Gdybym był w podobnej do Ciebie sytuacji postawiłbym na Sigmę 30/1.4 - to szkło bardziej nadaje się pod cropa - a obrazek z niego jest niczego sobie. Wadą może okazać się dobranie odpowiedniej sztuki. Chociaż posiadasz w swoim korpusie mikro regulację.

Drugą opcją dla Ciebie mógłby okazać się Tamron 17-50/2.8 Zaspokoił by problem w pomieszczeniach, a na 30-50mm wykorzystałbyś światełko 2.8 do portretów. Dodatkowo jakbyś sobie dołożył to by na używkę 430ex starczyło.

Mam 50/1.8 - od drugiego właściciela. Nie mogę powiedzieć, że jest ostra od pełnej dziury, bo i tak wolę przymknąć ją do 2,0-2,5. Jednak, co ważniejsze ten obiektyw ma już za sobą 3 rok. Najczęstsze rzekome błędy i złe działanie wynikają z użytkowania ludzi, nie winy obiektywu. Dlatego tego typu mity można sobie odpuścić.

Pamiętaj, że ostateczna decyzja należy do Ciebie

Dopiero zaczyna Awatar adamus84
    Miasto
    Marki k/Wawy

Domyślnie

chmm. i tu problem.
    zawsze kupuje wszystko na wyrost(w miarę moich możliwosci finansowych) lubię kupowac rzeczy dobre,,, wiem aparat też by mi wystarczył 1000d jak na moje focenie i umiejętnosci ale przebolałem dołożyłem i jestem teraz zadowolony. jesli chodzi o obiektyw to sporo czytałem o rozlatująch się 1,8 po pół roku itd itp, kążdy komentarz podsumowuje że "jak za takie pieniądze to spoko szklo" może i tak ,ale po co mi w przyszłosci dokupowac 50 1,4 skoro mogę to zrobic od razu i miec 450 zł w kieszeni.
    jeśli chodzi o sprzedaż 1,8 pózniej to wiecie sami, zaawansowany amator nie rozgląda się za takim szkłem a noobek jak ja boi się kupic używany w obawie o stan....O taka moja polityka..\co do lampy podobnie różnica nie mała, ale jeśli będę chciał w przyszłosci wymienic to będzie sporo większa.może brzmi trochę snobistycznie ale napewno nie o to mi chodziło. generalnie chodzi mi o kolejnosc zakupów. bo następna okazja to odległy czas, i tak już żona patrzy " z pod byka" przez te moje pilne wydatki.
    C50d + 18-135 is-+ "błysk" metz 44 af-1 temat rzeka ,ale sie uczę...

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów