nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu
Mnie najbardziej pasował Tamron 28-300 (czasami brakowało szerokości).Niestety trochę odstawał jakościowo.Obecnie używam C 24-70 i czasami brakuje na tak ze 200 mm na górze.Ale zawsze jest coś za coś.
24-105L używam do takich 'imprez okolicznościowych' - bardzo sobie chwalę. Stabilizacja i stałe światełko robi swoje. Ostatnio trochę brakuje mi szerokości, no ale nie stać mnie na razie na coś szerszego![]()
A ja mając 4 tys. na szkła do fotoreporterki wolałbym kupić dwa szkła. Np. Tamrona 17-50/2.8 i Tamrona 70-200/2.8.
Dlaczego? Bo w fotoreporterce są sytuacje gdy potrzeba szerokiego kąta, a i są sytuacje gdy potrzeba tele czasami nawet z telekonwerterem. Długie szkło przyda się gdy trzeba robić zdjęcia bez rzucania się w oczy fotografowanym.
I raczej tylko zoomy, bo na mieście często albo nie ma czasu na zmianę szkieł, albo nie ma warunków.
Ja radze C. 17-55/2.8 IS nowy i C. 85/1.8 lub C. 100/2 z drugiej reki.
Rozwiń co rozumiesz pod pojęciem 'miejska reporterka', najlepiej z przykładami![]()
"Jeśli słuchałeś swojej matki, ojca, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, a teraz wiedziesz nudny marny żywot, to w pełni sobie na to zasłużyłeś." - Frank Zappa
Dzięki za opinie. Zdecydowana większość z Was typuje 24-105 i 24-70. (także mnie te obiektywy jako pierwsze przyszły na myśl)
Myślałem także o stałym 50 1,4 jednakże mam mieszane uczucia jak ta uniwersalna ogniskowo stałka sprawdza się w reporterce.
Do Afganistanu się nie wybieram - bardziej "wydarzenia" w stylu kontakt24
Co do ogniskowych - to tak jak mówicie. Z reguły nie ma czasu ma zmianę szkieł więc kompromis pomiędzy szerokim a wąskim
24-105
Jako spacerzoom jest super. Szczerze polecam to szkło do takich zastosowań.