a ja widziałem takie ustrojstwo parasolka ale z mocowaniem do lamp od tyłu i z takim rozpraszaczem jak w "słoneczku" może ktoś tego używa?
a ja widziałem takie ustrojstwo parasolka ale z mocowaniem do lamp od tyłu i z takim rozpraszaczem jak w "słoneczku" może ktoś tego używa?
Canon EOS, Tokina, Tamron, SpeedLite, Quantuum, Yongnuo
Ostatnio edytowane przez iREM ; 10-03-2011 o 14:03 Powód: Automerged Doublepost
Witam,
do współpracy z aparatowymi lampami błyskowymi są softboxy reporterskie - łatwo je złożyć, przenieść itd...
a jak te z mocowaniem bowensa?
nie wiem jak to wygląda, czy też można tego użyć czy to mocowanie jakoś trzeba przerobić, jakiś dodatkowy uchwyt dokupić? (tylko do studio)
dokupujesz BK-3 i masz mocowanie lampy na statywie i modyfikatorów z mocowaniem Bowensa
galeria: http://adso.digart.pl/digarty/
Kupując softboxy te szybko rozkładalne musisz liczyć się z tym, że trzeba dokupić do nich uchwyt BK-3. Oczywiście jeżeli chcesz te softboxy stosować z lampami systemowymi, bo do studyjnych nie potrzebujesz żadnych dodatkowych uchwytów.
Ja jedynie mogę potwierdzić to co kolega iRem wyżej napisał - w afe te softboxy są tańsze od tych we fripersie a niczym się nie różnią.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Już mnie kolega uprzedził...
Ostatnio edytowane przez zeus1006 ; 11-03-2011 o 12:44 Powód: Automerged Doublepost
ale z tego co zauważyłem to u Fripersa jednak ten grid chyba znacznie lepiej wykonany, czy sie myle?
5d, 6d, 450D, Sy8mm, C17-40, C50, C85, Tair 11A, Industar L/Z i milion innych gratów...
Ja mam te z Fripersa a pisząc, że nie widzę różnicy między tymi z Fripersa a tymi z Afe miałem na myśli to, że i jeden i drugi posiada takie same elementy w zestawie czyli: podwójny dyfuzor i pokrowiec.
Myślę, że materiały z jakich zostały wykonane te softboxy również niczym się nie różnią.
Podejrzewam, że to ten sam wykonawca (małe zgrabne chińskie rączki), ale te rączki robią naprawdę coraz lepsze rzeczy i coraz lepiej. Te softy rozkładane jak parasol są naprawdę świetnej jakości. Jedyne co zrobiłem (i co polecam) to pomalowałem czerwonym lakierem do paznokci końcówkę "parasolodruta", przy składaniu od strony środka jest naprawdę mało widoczny, można się zapomnieć i nadziać w oko, pomalowałem końcówkę, w niczym to nie przeszkadza, a zwraca uwagę przy składaniu po sesji.
Rozumiem, że ścigasz dyfuzor żeby złożyć? Ja dyfuzora nie zdejmuję, rozpinam rzepy przy uchwycie, wsuwam rękę i wciskam blokadę. Polecam ten sposób, szybciej i bezpieczniej a i rzep dłużej pożyje.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Rozkładam też w ten sposób tyle że przy rozkładaniu trzeba zwrócić uwagę na naprowadzenie otworu wewnętrznego dyfuzora na pałąk.
Ostatnio edytowane przez Przemek_PC ; 25-03-2011 o 17:12 Powód: Automerged Doublepost