witam
chciałem się was troszkę poradzić ponieważ troszkę gotówki mam w zapasie i chciał bym ją spożytkować rozsądnie. "zaraziłem" się troszkę fotografią studyjną, jednak na sprzęt studyjny za słuszne pieniądze mnie jeszcze nie stać, a chciał bym troszkę porobić zdjęć w tzw. "domowym studio" - czyli coś niskobudżetowego. Aktualnie posiadam lampkę 430EX II i chciał bym coś do niej dobrać co by się nadawało do dobrego doświetlania kadru. znalazłem na allegro kilka "zestawów reporterskich" czyli statyw + parasolka/softbox. Czy będzie do dobre rozwiązanie do doświetlania w domowych warunkach, bądź nawet plenerowych? jak tak to jakiej wielkości softbox wystarczy, bądź jak duża parasolka powinna być... A może ktoś ma jakiś adres do sklepu na terenie warszawy która będzie posiadała taki zestaw. I takie pytanie na koniec czy taki zestaw da rade doświetlić scenę na f/8-f/11? oczywiście do wypełnienia zastosował bym blendę a w późniejszym czasie gdy zestaw okazał by się dobry to dokupił bym drugą lampę i taki sam zestaw.