Strona 5 z 17 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 169

Wątek: Softbox reporterski, czy zwykły z BK-3?

Początki nałogu
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

witam
    chciałem się was troszkę poradzić ponieważ troszkę gotówki mam w zapasie i chciał bym ją spożytkować rozsądnie. "zaraziłem" się troszkę fotografią studyjną, jednak na sprzęt studyjny za słuszne pieniądze mnie jeszcze nie stać, a chciał bym troszkę porobić zdjęć w tzw. "domowym studio" - czyli coś niskobudżetowego. Aktualnie posiadam lampkę 430EX II i chciał bym coś do niej dobrać co by się nadawało do dobrego doświetlania kadru. znalazłem na allegro kilka "zestawów reporterskich" czyli statyw + parasolka/softbox. Czy będzie do dobre rozwiązanie do doświetlania w domowych warunkach, bądź nawet plenerowych? jak tak to jakiej wielkości softbox wystarczy, bądź jak duża parasolka powinna być... A może ktoś ma jakiś adres do sklepu na terenie warszawy która będzie posiadała taki zestaw. I takie pytanie na koniec czy taki zestaw da rade doświetlić scenę na f/8-f/11? oczywiście do wypełnienia zastosował bym blendę a w późniejszym czasie gdy zestaw okazał by się dobry to dokupił bym drugą lampę i taki sam zestaw.

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

O tak dużych przysłonach możesz raczej zapomnieć, chyba że softbox będzie 10cm od twarzy i będziesz focił tylko popiersie. Mała GO nie jest przecież taka zła ;P

Parasolkom mówimy stanowcze nie! Wg mnie softbox około 40x60 na dobry początek powinien być ok.

Bywalec

Domyślnie

Co do softboxu - wg mnie 60x60cm to minimum

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MatusP Zobacz posta
    Mam pytanko w kwestii podróbki lastolite - czy możliwe jest zaaplikowanie do niej dwóch lamp YN-460II zakładając, że zwiążę je ze sobą palnikami przy pomocy ball bungee?
    Jakby ktoś jeszcze miał podobną rozterkę - kupiłem, sprawdziłem. Da się. Ale dotyczy to raczej tylko YN460 - mają chyba mniejsze palniki, niż większość lamp.

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Lepiej w stronę softboxów. A nawet softboxów z gridem. (sam muszę sobie kupić, bo ten z rolek od papieru toaletowego jest za ciężki )
    Na temat grida - posiadacze softboksów studyjnych oczywiście mogą sobie takowy kupić, jednak ci od modeli reporterskich nie są skazani jedynie na badziewne, doraźne samoróbki. Znalazłem bardzo ciekawą instrukcję, jak wykonać naprawdę porządną siatkę z taśmy izolacyjnej (LINK). Podzielę się swoimi spostrzeżeniami na temat tego cacka.
    Rzeczywiście, światło jest zdecydowanie bardziej ukierunkowane w stosunku do gołego softboksa (który i tak dystansuje pod tym względem parasolkę). Grid wygląda całkiem ładnie, jest raczej solidny. Jedyny problem to mocowanie. Rozsądek podpowiadałby rzepy, ale nie znalazłem w sobie dość siły i chęci, by po 5 godzinach klejenia taśmy zajmować się procesem produkcji siatki choćby chwilę dłużej - rozwiązałem sprawę pożyczając od mamy kilka klamerek do prania. Wygląda to trochę śmiesznie, ale jest bardzo praktyczne i szybkie.

Zdjęcia grida i efekty działania (mam go dopiero od kilku dni, więc nie zrobiłem żadnych zdjęć, oprócz stricte testowych):

http://img143.imageshack.us/img143/3708/mg4370.jpg
    http://img34.imageshack.us/img34/2720/mg4384.jpg
    http://img843.imageshack.us/img843/7019/mg4662i.jpg
    http://img440.imageshack.us/img440/4600/mg4664m.jpg
    http://img535.imageshack.us/img535/8567/mg4671.jpg

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MatusP Zobacz posta
    Jedyny problem to mocowanie. Rozsądek podpowiadałby rzepy, ale nie znalazłem w sobie dość siły i chęci, by po 5 godzinach klejenia taśmy zajmować się procesem produkcji siatki choćby chwilę dłużej - rozwiązałem sprawę pożyczając od mamy kilka klamerek do prania. Wygląda to trochę śmiesznie, ale jest bardzo praktyczne i szybkie.
    Proponuję spróbować rzepów samoprzylepnych - myślę, że zda egzamin.
    Pozdr.

Początki nałogu
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

to jeszcze jedno takie pytanie noworoczne i rozterka. czy warto przedłożyć zakup szkła 85 1.8 nad zestaw reporterski? szkiełko i tak bym kupił tylko w późniejszym czasie. obecnie posiadam 28 1.8 i 50 1.8 a chciałem niebawem uzupełnić zakres o 85 1.8. Wiadomo za mnie decyzji nie podejmiecie ale możecie trochę ukierunkować moje poczynania. Oczywiście do zestawu reporterskiego zakupił bym też wyzwalacz radiowy za ok 200zł, tak więc zestaw reporterski kosztował by mnie ok 500zł.

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez obcy21 Zobacz posta
    to jeszcze jedno takie pytanie noworoczne i rozterka. czy warto przedłożyć zakup szkła 85 1.8 nad zestaw reporterski? szkiełko i tak bym kupił tylko w późniejszym czasie. obecnie posiadam 28 1.8 i 50 1.8 a chciałem niebawem uzupełnić zakres o 85 1.8. Wiadomo za mnie decyzji nie podejmiecie ale możecie trochę ukierunkować moje poczynania. Oczywiście do zestawu reporterskiego zakupił bym też wyzwalacz radiowy za ok 200zł, tak więc zestaw reporterski kosztował by mnie ok 500zł.
    Ja osobiście wziąłbym softboksa, ale to ja, dla mnie mała GO jest mniej ważna od kontroli nad światłem. Powiem więcej - nie przepadam za nią. Pytanie, jak sam przyznałeś, jest trochę bez sensu - wszystko zależy od preferencji.

Coś już napisał Awatar mirusiek
    Miasto
    Iceland

Domyślnie

Jak nie masz w ogole czym swiecic, to oczywiscie kup softboks, ale sam przesiadlem sie z 50 1.8 na 85 1.8 i jakosc obrazka (ostrosc) + komfort pracy to nieba a ziemia. 50-tke wlasnie sprzedalem.
    Sam musisz ojkreslic co dla Ciebie wazniejsze, ja na razie jade na parasolkach
    Moje portfolio- zapraszam

Canon 50D +Sigma 17 - 50mm f/2.8 EX DC OS HSM+ 2 x YN-460 II + 3x RF 602 i na tym na razie skończyły się fundusze :eek:

Dopiero zaczyna

Domyślnie

polecam przejrzec oferte softboxow reporterskich i akcesoriow quantuum na allegro

kupujemy mocowanie za 99zl i mozemy podpiac kazdy softbox
    zamiast wyzwalacza za 100zl mozna kupic kabel zamiennik ktory przeniesie elektronike ETTL do lampy
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    przepraszam za poprzedni post i zamieszanie
    Ostatnio edytowane przez niekrasz ; 01-01-2011 o 21:27 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

poczekam sobie spokojnie jeszcze do kolejnej wypłaty i zobaczę ile uda mi się przyoszczędzić. może uda się kupić od razu dwie rzeczy na raz...
    a też myślę nad rozwiązaniem które zaproponował kolega wyżej.
    statyw oświetleniowy + mocowanie bowens-a + softbox bądź inna końcówka. A z wyzwalaczy chyba macie racje że na początek lepszy kabel będzie, ponieważ czasami przydaje się synchronizacja poniżej 1/1000s w plenerze, a wyzwalacz radiowy z takimi parametrami to troszkę więcej niż 400zł, a sam kabel 150zł...

Strona 5 z 17 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów