Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 52

Wątek: Nowy, kompaktowy TAMRON 18-270 PZD VC

Domyślnie

Może i ostrzy, ale na moje oko, to zdjęcie z 28-75 jest ostrzejsze ...

J.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Ale to może wina przesłon, jedno ma F/3,6 a drugie F/5.3 ...

J.
    Ostatnio edytowane przez jacek-ie ; 01-02-2011 o 19:02 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek-ie Zobacz posta
    Może i ostrzy, ale na moje oko, to zdjęcie z 28-75 jest ostrzejsze ...

J.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Ale to może wina przesłon, jedno ma F/3,6 a drugie F/5.3 ...

J.
    Eeeee tam... czepiasz się
    Porównujesz ostrość szkła a'la "L" ze szkłem klasy spacerzoom.
    Nie o to tu chodziło, a o fakt możliwości wykonania fotek Macro,
    obiektywem bez napisu MACRO na obudowie.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Domyślnie

Witam
    Czy posiada ktoś już ten obiektyw ? ( najlepiej z 550d )
    Pozdrawiam

Początki nałogu Awatar olek.tbg
    Miasto
    Tarnobrzeg

Domyślnie

Dołącze się do pytania:-D

Posiada już ktoś jakieś opinie co do nowej wersji?
    5Dm2 | 16-35 4L IS | 24-70 2.8L II | 85 1.8 | 100 2.8L

Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Posiada, z 550d sprawuje się całkiem nieźle, jednak zawsze jest jakieś ale....
    Po pierwsze - zacząłem się tym bawić w pomieszczeniach, ISO 200-400 (czasem 800), 580EX II. No i cóż. Problem w tym, że nie zawsze trafiał w to, co chciałem. Nie znaczy, że było źle, ale byłem skłonny oddać.
    Po drugie - na zewnątrz całkiem OK. Zakres zooma bardzo fajny, da się focić No i zdjęcia też wychodzą przyzwoite o ile nie przekacza się powiedzmy 250mm. powyżej już mydełko. Co prawda do robienia fotek bez zbliżeń osób nie przeszkadza, ale niedosty pozostaje.
    Nie wiem, czy aparat się "nauczył" tego obiektywu, czy też to może moja wina, ale zauważyłem znaczącą poprawę wykonywania zdjęć w pomieszczeniach.
    Ostatnio miałem możliwość robienia zdjęć w katedrach (czasem ciemnych, czsem jasnych) i powiem, że jest nieźle. Odzyskałem zaufanie do tego obiektywu (przed wyjazdem zastanawiałem się, czy lepiej nie zabrać ze sobą KITa).
    Stabilizacja działa bardzo dobrze. Przy ciemnicy w ISO800-1600 zdjęcia nie wychodza rozmazane nawet przy czasie 1/20 (1/15 z podpórką pod rękę ). Oczywiście w nocy nie ma co liczyć na cuda - jak jest ciemno to trza focić przy 1600-3200 i liczyć na akceptowalne szumy (taki żarcik). Problem w tym, że przy użyciu wbudowanej lampy i 270 mm obiektyw robi cień. Ale trudno - szybkie spojrzenie na foto i wiadomo, ze trzeba poprawić.
    AF również bez większych zastrzeżeń - miałem raz problemy z ustawieniem ostrości w zacienionym miejscu i małym kontraście, ale to było przy użyciu LiveView (więc wiedziałem, że tak moze być). Poza tym OK.
    No i jeszcze jedna rzecz. po zamontowaniu obiektywu i poruszaniu nim u nasady są zauważalne luzy (po obwodzie). nie znaczy to, że obiektyw się sam porusza, po prostu taka malutka niedoróbka?
    A... i posiadaczom polecam używać LOCK przy przenoszeniu lubi zadziałać grawitacja.
    pozdrawiam
    PawGaw
    ============================
    EOS 550d + T17-50 f/2.8 + 50 f/1.8 + T18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC PZD (B008) + 580EX II

Domyślnie

Witam,
    Przeklejam pytanie, które zadałem w wątku w sekcji Testy.

Jak porównalibyście ten obiektyw z Canonem 15-85. Pomijając szeroki kąt (15 vs 17 mm) czy jakość optyczna, ostrzenie tych obiektywów jest porównywalne ?

Niedawno wymieniłem D60 (tak tak) na 50D i mój Tamron 17-50 całkowicie stracił ostrość. Myślałem (kierując się nieco opiniami z forum), że takie super telezoomy nie nadają się, muślałem o T 17-50 VC albo C 15-85 IS, a tu taka miła niespodzinka - czyli spacer zoom z tele w jednym. Ale po obecnych problemach z ostrością, jest to dla mnie priorytet.

Jestem amatorem oczywiście, zdjęcia typowe i raczej nie rozbudowuję gamy szkieł. Oczywiście mogę żyć bez zakresu tele, ale jeśli potwierdzilibyście jakość optyczną to czemu nie.
    Pozdrawiam,

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychok11 Zobacz posta
    Witam,
    Przeklejam pytanie, które zadałem w wątku w sekcji Testy...
    Oooo! Więc po co jeszcze raz to samo...???

Poza tym... http://www.the-digital-picture.com/R...mp=0&APIComp=0

Pozdrówka!
    Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 06-07-2011 o 22:24
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    Więc po co jeszcze raz to samo...???
    Nie wiedziałem o tym wątku, a to jest lepsze miejsce do takich pytań.
    Dzięki za ten link.

Pozdrawiam

Coś już napisał

Domyślnie

witam, myślę, że dobrze trafiłem gdyż rozważam zakup jednego uniwersalnego spacerniaka czyli tamron 18-270 PZD lub sigma 18-250 pod 500d...mieszkam kawałek od dużych sklepów ze sprzętem i nie mam możliwości potrzymania i spróbowania żadnym z tych szkieł...nie robię fot zarobkowo - chodzi mi o szkło w teren - czasem nie ma możliwości ani czasu zmienić słoik...dlatego taki spacerniak...mam C10-22, C70-300 a pomiędzy nimi dziurę...więc tele do ludzi a na jego miejsce jakiś uniwersalny- czyli do niczego? rozważałem jeszcze c24-105( cenowo za wysoko) lub C28-135....ale sam się już gubię czytając testy....bardziej skłaniam się na uniwersalne sigma czy tamron....możecie coś doradzić...bladze jak dziecko we mgle...

Początki nałogu Awatar olek.tbg
    Miasto
    Tarnobrzeg

Domyślnie

Ja bym wziąl C28-135 Mając T18-270 ni widziałbym sensu C70-300...
    5Dm2 | 16-35 4L IS | 24-70 2.8L II | 85 1.8 | 100 2.8L

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów