Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 52

Wątek: Nowy, kompaktowy TAMRON 18-270 PZD VC

Początki nałogu Awatar sprocket73
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Ktoś coś z tego rozumie?
    Kiepsko ze zrozumieniem...
    Z tego co napisane rozumiem, że to PZD jest lepsze od USD - na to wskazywałoby ustatnie zdanie.
    Ale jak to się ma do USM Canona ? Bo z na początku jest sugerowane, że USD to odpowiednik ring USM czyli PZD to odpowiednik micro USM? Ale przecież micro USM jest gorsze od ring USM... więc jest tu gdzieś błąd...
    Ktos mógłby go rozwikłać ?
    SPROCKET
    80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
    Moja wycieczkowa galeria

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chopinx Zobacz posta
    Nie słyszałem żeby Canon stosował różne rozwiązania pierścieniowego silnika USM, wszystkie są jednej konstrukcji tzn. z falą bieżącą. Stosowane są nie tylko w obiektywach serii L , również np. w EF 24-85, natomiast w obiektywach budżetowych stosuje się dziś tańszy Micro USM, bo Canon ma ambicje wszystkie swoje obiektywy wyposażyć w napęd USM. Tamron zastosował tym razem nieco inne, własne rozwiązanie.
    Ja tez nie slyszalem i nie rozumie po co tu bylo cytowanie mojego tekstu. Przesiez piszac -"wiedzac o ich roznych typach" Chodzilo o pierscieniowy USM i Micro USM, bo innych typow nie ma u Canona.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

http://software.canon-europe.com/fil..._Book_9_PL.pdf

Tu można wyprostować troszkę temat, polecam stronę 179
    EOS 50D 400D 300, +Ckit + C55-250 + C50 1.8 + 430EX + C28-90 4-5,6 + T18-50 2.8+ Sherpa450 i inna drobnica

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Rozumiem Cichego. Canon stosuje chwyt marketingowy i pod nazwą USM sprzedaje rozwiązania bardzo różniące się konstrukcyjnie i przede wszystkim funkcjonalnie, mimo oparcia napędu o to samo zjawisko fizyczne. Tamron podkreśla różnice rozwiązań technicznych prawdopodobnie dla podkreślenia przewagi ostatniego rozwiązania. Które rozwiązanie jest lepsze i tak ocenią użytkownicy. Nie ważna technika dla techniki, tylko jej przydatność i niezawodność.

Początki nałogu Awatar sprocket73
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

no ale czy ktoś mógłby wypozycjonować te rozwiązania?

co jest u Tamrona odpowiednikiem ring USM Canona ? USD, czy PZD ?
    czy może PZD to coś lepszego niż jakikolwiek USM Canona ?
    SPROCKET
    80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
    Moja wycieczkowa galeria

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Rozumiem Cichego. ....
    No to jakas inna optyke czy fizyke studiowales niz ta na ktorej sa oparte te rozwiazania. A marketing to tutaj zrobil ale kto inny . No wypsnelo sie koledze Cichemu, bywa.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Rozumiem Cichego. Canon stosuje chwyt marketingowy i pod nazwą USM sprzedaje rozwiązania bardzo różniące się konstrukcyjnie i przede wszystkim funkcjonalnie, mimo oparcia napędu o to samo zjawisko fizyczne.
    Pewnie a Tamron to jest anielska firma, która nie stosuje marketingu tylko rozdaje wszystko z sercem na dłoni .
    Szczególnie ten tekst wyjaśnia wszystko w sposób niezwykle przejrzysty i nie budzący żadnych wątpliwości .
    Silniki ultradźwiękowe podzielone są na 2 kategorie w zależności od tego jak generowana jest energia przenosząca napęd: ruchome fale energii oraz stałe fale energii. Silniki napędzane przez ruchome fale energii zawierają kołowy ultradźwiękowy arc motor używany w aktualnie wprowadzonym na rynek 70-300mm F/4-5.6 VC USD. W obiektywie 18-270mm F/3.5-6.3 Di II PZD zastosowano nową technologię, PZD (Piezo Drive), która działa zgodnie z zasadami fali stojącej.
    Silnik ultradźwiękowy fali stojącej wykorzystuje napięcia by rozszerzyć i włączyć piezoelektryczny (piezoceramic) element, w ten sposób przenosząc cały element w ruch fal stojących. Metalowa krawędź jest punktem kontaktowym elementu z wirnikiem, porusza się ruchem eliptycznym od obrotowego ruchu poruszającego się elementu. Następnie tarcie z tego ruchu obraca wirnik. Motory ultradźwiękowe fali stojącej posiadają odrębną zaletę bycia szybszymi, cichszymi oraz bardziej precyzyjnymi i kompaktowymi niż ich odpowiedniki działające na zasadzie ruchomej fali energii.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Szczególnie ten tekst wyjaśnia wszystko w sposób niezwykle przejrzysty i nie budzący żadnych wątpliwości .
    Nie pierwszy to przypadek, kiedy teksty techniczne tłumaczą ludzie po filologii. No chyba że translatory osiągneły już taki poziom.:grin:
    A swoją drogą czy do dobrego wykorzystania auta potrzebna jest wiedza jak działa sterownik wtrysku paliwa?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Nie pierwszy to przypadek, kiedy teksty techniczne tłumaczą ludzie po filologii. No chyba że translatory osiągneły już taki poziom.:grin:
    A swoją drogą czy do dobrego wykorzystania auta potrzebna jest wiedza jak działa sterownik wtrysku paliwa?
    Wiesz to że to tłumaczenie jest do .... to wiadomo :-D, natomiast pisałeś coś o chwytach marketingowych ;-).
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów