Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Wątek: System Cokin

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9
    A jak się takiego Cokina używa? W sumie ciekawy pomysł ale jak sobie to oglądam na obrazkach, to jest to jakaś straszliwa konstrukcja mocowana do obiektywu.....
    To nie jest tak źle. Może na zdjęciach wygląda paskudnie ale jest to naprawde zrobione "dla użytkownika" - trochę tych różnych gadżetów jest ale wkręca się pierścien i potem reszta jest na coś w rodzaju zatrzasków. Dekielek na pierścien tez można dokupić. Wiem, ze to wszystko trochę kosztuje ale... jednym kompletem filtrów moge obsłuzyć wszystkie swoje szkła a to spora oszczędność. Mam sytem Cokina (chyba dokupie Hitecha połowki bo pasują do Cokina) i w sumie sobie chwalę. Wszystko jest w cytowanym już linku foto-video z Białegostoku.

Janusz

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Tak, ten link z Białegostoku to chyba jedyne miejsce w sieci, gdzie można sobie te rzeczy pooglądać, nawet na stronie cokina chyba nie ma takich ładnych obrazków.

A jak się obcaca polara w takim uchwycie? Holder z adapterem jest połączony obrotowo? A szybki nie wylatują jak się holder obróci do góry nogami? Pytania może śmieszne, ale wygląd tego wynalazku nie budzi zaufania
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Zablokowany

Domyślnie

piast9 - kręci się bardzo swobodnie. Holder obraca się (a wraz z nim filtr, w ten sposób uzyskujesz efekt polaryzacji) po adapterze. "Szybki" nie wylatują, są dość dobrze osadzone Bez obaw, kup zobaczysz, że to fajna zabawa.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gazwx
    piast9 - kręci się bardzo swobodnie. Holder obraca się (a wraz z nim filtr, w ten sposób uzyskujesz efekt polaryzacji) po adapterze. "Szybki" nie wylatują, są dość dobrze osadzone Bez obaw, kup zobaczysz, że to fajna zabawa.
    No niezupełnie tak. Tj tak TEŻ mozna tylko wtedy brak korelacji połówka i polar. Polar ma takie "ząbki" i też daje się kręcic w uchwycie bez obracania uchwytu. Ale zabawa przednia to fakt. Tyle, że trzeba sporo poćwiczyć, żeby zaczeło wychodzić. Jak teraz oglądam te swoje pierwsze zdjęcia to "ryczę" ze smiechu ;-)

Janusz

Zablokowany

Domyślnie

Janusz Brody: ja akurat mam filtr polaryzacyjny Marumi HGD slim z podwójnym gwintowaniem, więc adapter dokręcam do filtra. Więc u mnie odbywa się to inaczej

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Janusz Brody: ja akurat mam filtr polaryzacyjny Marumi HGD slim z podwójnym gwintowaniem, więc adapter dokręcam do filtra. Więc u mnie odbywa się to inaczej
    dosc niewygodne. uzywam tak od roku z Hoya i przyznam, ze bywam ostro wkurzony niewygoda takiego rozwiazania. z drugiej strony - kupowanie drogiego i kiepskiego optycznie polara Cokin, ktory na dodatek winietuje w szerokich szklach o duzej srednicy mocowania filtra... to juz wole oprawkowy

Zablokowany

Domyślnie

akustyk: niewygodne cholernie, szczególnie, że ten slim bardo cieniutki i delikatny jest, stąd też mi trudno gwint złapać. Ale jakość tego nowego marumi rewelacja, powłoki tłumią wszelkie odblaski. Cena również - 391zł o średnicy 77mm.

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    [...]prostokatna mozesz mocniej wsunac w uchwyt i przesunac podzial nizej, jesli potrzeba. lub ustawic wyzej.
    I za to lubie system Cokina.
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Ale jakość tego nowego marumi rewelacja, powłoki tłumią wszelkie odblaski. Cena również - 391zł o średnicy 77mm.
    kurde, to chyba nie tak źle. dziś oglądałem ten rozmiar HOYA HMC Super - 450zł

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

akustyk: niewygodne cholernie, szczególnie, że ten slim bardo cieniutki i delikatny jest, stąd też mi trudno gwint złapać. Ale jakość tego nowego marumi rewelacja, powłoki tłumią wszelkie odblaski. Cena również - 391zł o średnicy 77mm.
    to i tak przyzwoita cena. jak marcingreen napisal - Hoya potrafi byc znacznie drozsza. o B+W czy nie daj bios-ie Heliopanie nawet nie wspominam. zwlaszcza w wersjach slim

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów