Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 37

Wątek: System Cokin

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pszczola
    Na pewno tansze? Wielokrotnie widzialem filtry polaryzacyjne Cokin kolowe w rozmiarze P oscylujace w okolicach 400zl.

Cokin polar (system P) 328 PLN w Białymstoku :-)
    system A jest o 155PLN TAŃSZY

http://foto-video.net.pl/sklep/produ...products_id=32

Kupowałem u nich są OK.

Cytat Zamieszczone przez Shadow
    A jednak. Tylko pytanie jak są dobre ? Może ktoś takiego używa i mógłby podzielić się opinią ?
    Heliopan, Marumi, Tiffen, Formatt - są w raysfoto ale napisz do nich o cennik - nie publikuja cen a to co mam nie podaje ceny za polara

co do jakości to: polaryzują :-) napewno. Mają przewagę nad wkręcanymi bo dają się obracać niezależnie od tego czy jest osłona obiektywu (niestety osłona musi byc "systemowa" Cokina albo Heliopana) i niezależnie od filtrów połówkowych. Jak dla mnie Cokin jest OK. Ma również przewagę bo mogę go założyć na każdy obiektyw czyli 58mm, 72mm i 77mm tylko za cenę 77 PLN za pierścien a nie ok 400PLN za cały filtr. Mam też Hoya 72mm i prawie nie używam.

Janusz

EDIT: Nawet jesli jest jakiś zafarb to go niezauważam bo robię w RAW-ach
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 11-12-2005 o 20:13

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    MSZ najbardziej przydatna szara polowka to Hitech ND 0.6 Soft. potem 0.9 Soft. potem twarde gradacje
    akustyk: nie lepiej kupić 0.6 i 0.3 a następnie łączyć w 0.9?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gazwx
    akustyk: nie lepiej kupić 0.6 i 0.3 a następnie łączyć w 0.9?
    mozna.

ale wszystkie filtry, a zwlaszcza zywiczne, zle sie odbijaja na jakosci optycznej i kontrascie zdjec, dlatego powinno sie tego unikac.

inna kwestia, ze nie zawsze sie da fizyczne. przy zalozonym polarze Cokina miejsca jest, na dobra sprawe, na jeden filtr. a w przypadku uchwytow cietych (robi sie takie cos zeby nie winietowalo w ultra-szerokich katach) nie zawsze jest miejsce. bo albo sie zostawia tylko 1 slot, albo 2 sloty a w jednym z nich juz jest jakis filtr (np. szara z twarda gradacja, albo kolorowa).

0.3 + 0.6 to dosc rzadko spotykana kombinacja, bo 0.3 jest malo popularna polowka ND. ludzie raczej maja 0.6 i 0.9.
    z 0.6 i 0.9 tez sie spotyka nakladanie dwoch na raz. ale uwaga! moze byc zarowno tymi samymi stronami (czyli z reguly: ciemnym do gory), ale tez moze byc przeciwstawnie (0.9 ciemnym do gory, 0.6 do dolu). to drugie dziala jak filtr ND4 z dodatkowym, lekkim przyciemnieniem gory. do zdjec morza, gdzie chce sie wydluzyc czasy i wygladzic wode - jak znalazl.

proponuje ten prospekt:
    http://akustyk.kk.e-wro.pl/lee/Camer...reComplete.pdf
    co prawda Lee nie Hitech/Cokin, ale za to duzo madrzejsze i bardziej edukacyjne - bo adresowane do swiadomych fotografow, nie zajaranych kolorowymi efektami dzieciakow jak w przypadki folderow Cokina
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 11-12-2005 o 20:52

Zablokowany

Domyślnie

Not Found
    The requested URL /CameraBrochureComplete.pdf was not found on this server.

Apache/1.3.31 Server at akustyk.kk.e-wro.pl Port 80

Sorry, ale tyle się wyświetliło ...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Not Found
    poprawione

Zablokowany

Domyślnie

Zainteresowały mnie te, w których zabarwienie kolorowe przechodzi przez środek filtra. Pozwala to tworzenie ciekawych kompozycji. Przyznam, że w ofercie Raysfoto przeoczyłem je (mimo, że szukałem). Akustyk: masz takie w swoim zestawie?
    też edit, żeby nikt nie zarzucił, że gg robimy. Też sprawdziłem w Raysfoto i w ofercie hitecha i PPL stripów ponownie nie zauważyłem (chyba, że źle szukam). Szkoda.
    Ostatnio edytowane przez gazwx ; 11-12-2005 o 21:36

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Zainteresowały mnie te, w których zabarwienie kolorowe przechodzi przez środek filtra.Pozwala to tworzenie ciekawych kompozycji. Przyznam, że w ofercie Raysfoto przeoczyłem je (mimo, że szukałem). Akustyk: masz takie w swoim zestawie?
    masz na mysli stripy?

nie mam. to robi chyba tylko Lee - a to niestety nie moja polka cenowa 300zl za filtr efektowy to jednak ciut duzo...

EDIT: sprawdzilem cennik Lee w Raysfoto.pl. nie 300zl tylko przeszlo 500zl. no chyba, ze w zestawie to 835zl za 3 filtry

stanowczo nie na moja kieszen
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 11-12-2005 o 21:28

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

A jak się takiego Cokina używa? W sumie ciekawy pomysł ale jak sobie to oglądam na obrazkach, to jest to jakaś straszliwa konstrukcja mocowana do obiektywu. Chyba tez schowanie do plecaka aparatu z obiektywem z nałonym Cokinem nie wchodzi w grę, trzeba to ustrojswto wpierw odczepić.

Ja już chyba wolę sobie sprawić zwykłe filtry na 77 i redukcje filtrowe do mniejszych średnic. Obiektywów większych niż 77 w planach nie przewiduję.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9
    Ja już chyba wolę sobie sprawić zwykłe filtry na 77 i redukcje filtrowe do mniejszych średnic. Obiektywów większych niż 77 w planach nie przewiduję.
    polowka obracana ma ta wade, ze ma zawsze podzial w jednym polozeniu i mozna co najwyzej nia obracac. prostokatna mozesz mocniej wsunac w uchwyt i przesunac podzial nizej, jesli potrzeba. lub ustawic wyzej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    polowka obracana ma ta wade, ze ma zawsze podzial w jednym polozeniu i mozna co najwyzej nia obracac. prostokatna mozesz mocniej wsunac w uchwyt i przesunac podzial nizej, jesli potrzeba. lub ustawic wyzej.
    ...a zazwyczaj trzeba

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów