Page 3 of 7 FirstFirst 12345 ... LastLast
Results 21 to 30 of 70

Thread: Odpowiedniki KITów dla FF

Bywalec

No to zapodaj przejściówke Nikon -> Canon ;P

ps. Złośliwości żadnej u mnie nie ma.

Pełne uzależnienie MariuszJ's Avatar

.
    Ja zawsze Cię będę namawiał na 24-105L - to świetny obiektyw.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    .
    Jego cenę znam
    Last edited by MariuszJ; 08-12-2010 at 06:20 PM. Reason: Automerged Doublepost
    Entuzjastyczny Neofita

Bywalec

I znasz tez pewnie wiele miejsc, w które można pojechać za "skromną" różnicę w cenie porównując np z 24-85

Quote Originally Posted by seb2k6 View Post
    I znasz tez pewnie wiele miejsc, w które można pojechać za "skromną" różnicę w cenie porównując np z 24-85
    Tak, wiem. Ale z drugiej strony - można też iść na puryzm analogowy - po prostu pozostań wyłącznie przy 50-tce.
    Entuzjastyczny Neofita

Pełne uzależnienie Mad_Mac's Avatar

Witam.

W ofercie Canona dla aparatów z apsc mamy dwa obiektywy tzw kitowe: 18-55 IS i 55-250 IS. Ich zaletą jest przede wszystkim cena ale i optycznie są całkiem przyzwoite, chociaż nie grzeszą jasnością. Powiedzmy, że wielu amatorom wystarczają. No i były projektowane pod cropa więc nie ma jakichś akcji typu "to jest obiektyw sprzed 30 lat i na cyfrze nie wyrabia".

A co ma taki amator kupić do pełnej klatki jeśli by chciał zachować powyższe cechy czyli porównywalną cenę, zakres, ostrość obrazu i stabilizację ?
    No coz, z zalozenia jak kupujesz pro puszke to nie po to by uzywac z daremnymi obiektywami. Dla mnie logiczne.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Bywalec

Kto wie czy tak właśnie nie zrobie... Tzn praktycznie teraz już mam tylko 50tkę ale jak wiadomo nowe obiektywy zawsze chodzą po głowie...

U mnie akurat zauważyłem takie zjawisko, że z biegiem lat coraz mniej fotografuje a coraz częściej zmieniam/rozbudowuje sprzęt i coraz więcej kasy na to idzie. Pamiętam czasy jak mogłem codziennie wszędzie brać aparat a teraz lepiej nie mówić Dlatego zastanawiam się nad pójściem na kompromis jeśli chodzi o parametr cena/jakość. A jakbym miał zostać tylko z 50mm to może jednak ten GF1... No ale nie odbiegajmy ot tematu
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Mad_Mac czy u Ciebie w podpisie jest ten DAREMNY 50 1.8 ?? Wstyd
    Last edited by seb2k6; 08-12-2010 at 06:42 PM. Reason: Automerged Doublepost

Bywalec fotopawkas's Avatar

Witam.

W ofercie Canona dla aparatów z apsc mamy dwa obiektywy tzw kitowe...
    pozostaje właściwe zrozumienie słowa "kit", "kitowy" itd.

z angielskiego "kit" ma być rozumiany jako zestaw, element, skompletowany - tak pi razy oko..

typowy obiektyw "kitowy" to taki, który najczęściej występuje w zestawie z body - w przypadku puszek APS-c jest to jedno ze szkieł EF-s, a najczęściej wspomniane 18-55, 55-250. są też 15-85, czy też 17-85.

z FF najczęściej jako "kit" dokładane są 24-105, 17-40, 24-70. u mnie w robocie został zamówiony 5DmkII w jednopudełkowym zestawie z 24-105, na pudełeczku widnieje napis "EOS 5D mark II - EF 24-105L IS USM - KIT" - podobne to TEGO OPAKOWANIA.

dlatego chyba troszkę inaczej trzeba to rozpatrzyć. a już na pewno nie w sposób "szukania szkła do FF o parametrach /kita/" - o podobnym zakresie ogniskowych (patrząc przez pryzmat ekwiwalentu) oczywiście... albo jako odpowiednika "kita z cropa" rozumianego jako najczęściej występujący w zestawie.
    .
    50D+grip, kilka szkiełek i gratów typu "akcesoria foto"...
    suma ogniskowych obiektywów nie przedłuży męskości...
    wielkość matrycy nie ogranicza wyobraźni...

[SIGPIC][/SIGPIC]

Bywalec

No tak myślałem, że ktoś zapoda taki argument. Zapomnijmy więc, że w 1 poście uzyłem słowa KIT. Podałem konkretne przykłady obiektywów i tego się trzymajmy

Quote Originally Posted by fotopawkas View Post
    pozostaje właściwe zrozumienie słowa "kit", "kitowy" itd.
    O Jezusie Świebodziński... Ja tam już mogę przez swoje mikroudary nie rozumieć czego Seba szuka, ale Fotopawkas - atakują już w Twoim wieku?
    Entuzjastyczny Neofita

Pełne uzależnienie

Kit = zestaw i odnosi się to do całości czyli body plus obiektyw. A że potocznie na obiektyw z zestawu mówi się "kit" to już inna sprawa. Idąc tym tropem kitowym szkłem jest też 24-85/3,5-4,5 by był sprzedawany w zestawie m.in. z D60. Jest jeszcze jedna opinia, że ten sam obiektyw ale kupiony osobno w oryginalnym pudełku zwykle ma lepsze parametry niż ten z zestawu. Nie wiem, nie miałem, nie sprawdzałem ale można poczytać o takiej teorii spiskowej, że 24-105 z kitów z 5dII to w pewnym sensie odpady z selekcji lepszych sztuk, które trafiają do pudełek. Ale tak jak mówię, nie miałem, nie sprawdzałem, powtarzam tylko (może niesłusznie) to co można w sieci przeczytać.

Page 3 of 7 FirstFirst 12345 ... LastLast