No to zapodaj przejściówke Nikon -> Canon ;P
ps. Złośliwości żadnej u mnie nie ma.
No to zapodaj przejściówke Nikon -> Canon ;P
ps. Złośliwości żadnej u mnie nie ma.
.
Ja zawsze Cię będę namawiał na 24-105L - to świetny obiektyw.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
.
Jego cenę znam![]()
Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 08-12-2010 o 18:20 Powód: Automerged Doublepost
Entuzjastyczny Neofita
I znasz tez pewnie wiele miejsc, w które można pojechać za "skromną" różnicę w cenie porównując np z 24-85![]()
5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
Google: Precious-moment photography UK
Kto wie czy tak właśnie nie zrobie...Tzn praktycznie teraz już mam tylko 50tkę ale jak wiadomo nowe obiektywy zawsze chodzą po głowie...
U mnie akurat zauważyłem takie zjawisko, że z biegiem lat coraz mniej fotografuje a coraz częściej zmieniam/rozbudowuje sprzęt i coraz więcej kasy na to idzie. Pamiętam czasy jak mogłem codziennie wszędzie brać aparat a teraz lepiej nie mówićDlatego zastanawiam się nad pójściem na kompromis jeśli chodzi o parametr cena/jakość. A jakbym miał zostać tylko z 50mm to może jednak ten GF1... No ale nie odbiegajmy ot tematu
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Mad_Mac czy u Ciebie w podpisie jest ten DAREMNY 50 1.8 ?? Wstyd![]()
Ostatnio edytowane przez seb2k6 ; 08-12-2010 o 18:42 Powód: Automerged Doublepost
pozostaje właściwe zrozumienie słowa "kit", "kitowy" itd.
z angielskiego "kit" ma być rozumiany jako zestaw, element, skompletowany - tak pi razy oko..
typowy obiektyw "kitowy" to taki, który najczęściej występuje w zestawie z body - w przypadku puszek APS-c jest to jedno ze szkieł EF-s, a najczęściej wspomniane 18-55, 55-250. są też 15-85, czy też 17-85.
z FF najczęściej jako "kit" dokładane są 24-105, 17-40, 24-70. u mnie w robocie został zamówiony 5DmkII w jednopudełkowym zestawie z 24-105, na pudełeczku widnieje napis "EOS 5D mark II - EF 24-105L IS USM - KIT" - podobne to TEGO OPAKOWANIA.
dlatego chyba troszkę inaczej trzeba to rozpatrzyć. a już na pewno nie w sposób "szukania szkła do FF o parametrach /kita/" - o podobnym zakresie ogniskowych (patrząc przez pryzmat ekwiwalentu) oczywiście... albo jako odpowiednika "kita z cropa" rozumianego jako najczęściej występujący w zestawie.
.
50D+grip, kilka szkiełek i gratów typu "akcesoria foto"...
suma ogniskowych obiektywów nie przedłuży męskości...
wielkość matrycy nie ogranicza wyobraźni...
[SIGPIC][/SIGPIC]
No tak myślałem, że ktoś zapoda taki argument. Zapomnijmy więc, że w 1 poście uzyłem słowa KIT. Podałem konkretne przykłady obiektywów i tego się trzymajmy![]()
Kit = zestaw i odnosi się to do całości czyli body plus obiektyw. A że potocznie na obiektyw z zestawu mówi się "kit" to już inna sprawa. Idąc tym tropem kitowym szkłem jest też 24-85/3,5-4,5 by był sprzedawany w zestawie m.in. z D60. Jest jeszcze jedna opinia, że ten sam obiektyw ale kupiony osobno w oryginalnym pudełku zwykle ma lepsze parametry niż ten z zestawu. Nie wiem, nie miałem, nie sprawdzałem ale można poczytać o takiej teorii spiskowej, że 24-105 z kitów z 5dII to w pewnym sensie odpady z selekcji lepszych sztuk, które trafiają do pudełek. Ale tak jak mówię, nie miałem, nie sprawdzałem, powtarzam tylko (może niesłusznie) to co można w sieci przeczytać.