Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 78

Wątek: Nowy 5D czy nowy 5D mark II

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myslidar Zobacz posta
    W sumie mając 5D i jasne szkła to nie trzeba wychodzić poza ISO3200, które w starym 5D z tego co widzę jest używalne. A pewnie podkręcenie o 1EV też daje rade.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Zastanawiam się czy w 5DII nie jest podobne jak w 7D, że generalnie zyskuje się tylko na ilości mpix, a szumy tu i tu (w nowej i starej) są podobne..
    No ja w tym roku strzelalem na weselu canonem 28 na 1.8 i iso6400!
    Dodam tylko ze nie byl to przymus bo mialem lampe ale chcialem zlapac wszystkie bajeczne kolory.
    Takze wysokie iso sie przydaje. Ostatnio jak bylem w Paryzu i przechadzalem sie noca z sigma 20 1.8 wszystko strzelalem z reki na iso3200-4000.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Dopiero zaczyna Awatar Jan Bielecki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myslidar Zobacz posta
    Zastanawiam się czy w 5DII nie jest podobne jak w 7D, że generalnie zyskuje się tylko na ilości mpix, a szumy tu i tu (w nowej i starej) są podobne..
    eee... przepraszam ale sie mylisz Przez bardzo krotka chwile zastanawialem sie, czy nie dokupic do 2x5d mkII jednego 7d ale przeszlo mi, gdy pozyczylem 7d na tygodniowe testy. W piekny, sloneczny dzien na wszystkich ustawieniach ISO bylo satysfakcjonujaco. Jadnak po przeniesieniu sie w mniej doswietlone warunki - juz 800 ISO bylo zalamujace. Rozpiescila mnie pelna klatka i pod tym wzgledem ciezko wracac do crop'owych czasow
    Podpis nie zawierający treści komercyjnych

Bywalec Awatar marbo
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Nikt nie pisze o sprzątaczce , a dla mnie jest to doskonały dodatek do 5D II - nie muszę co tydzień przedmuchiwać puszki. Oczywiście nie dopłaciłbym różnicy w cenie tylko za ten gadżet - ale przecież różnice na tym się nie kończą.
    55D,16-200
    ----------------------------------------------

Dopiero zaczyna Awatar Jan Bielecki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marbo Zobacz posta
    Nikt nie pisze o sprzątaczce , a dla mnie jest to doskonały dodatek do 5D II - nie muszę co tydzień przedmuchiwać puszki. Oczywiście nie dopłaciłbym różnicy w cenie tylko za ten gadżet - ale przecież różnice na tym się nie kończą.
    ech... a istnieje aparat, gdzie dziala w pelni skutecznie czyszczenie matrycy, gdy zagluje sie obiektywami?
    Podpis nie zawierający treści komercyjnych

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jan Bielecki Zobacz posta
    ech... a istnieje aparat, gdzie dziala w pelni skutecznie czyszczenie matrycy, gdy zagluje sie obiektywami?
    Owszem. Olympusy. Przez 3 lata używania ich z różnymi szkłami nigdy nie miałem potrzeby czyszczenia matrycy. Kiedy zaś kupiłem 5DII, paproch na matrycy był już gratis. Kilka kolejnych doszło w ciągu następnych kilku miesięcy. Na szczęście znikają po parokrotnym użyciu funkcji czyszczenia i po dmuchnięciu gruchą. Gorzej z paprochem pod szybką górnego wyświetlacza - tego już nie wydmucham...
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Bywalec Awatar marbo
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Działa całkiem przyzwoicie ... zresztą na dużych dziurach praktycznie nie widać paprochów więc mnie wystarcza. Raz na jakiś czas przedmucham gruchą i jest git.
    55D,16-200
    ----------------------------------------------

Domyślnie

Posiadam oba body, więc powiem kilka słów na temat różnic:
    -ISO: moim zdaniem różnica około 1 i 2/3 EV na korzyść nowej 5D. Użyteczne 6400- ładnie się odszumia, kolory naturalne.
    -kolory: przy świetle jasnym- plener, krajobraz, kolory skóry, jesień jakoś bardziej mi podchodzi stara 5D. Nowa 5-ka lepiej się sprawuje przy ciemnych scenach, nieco lepszy balans bieli. Przy dobrej obróbce plików RAW różnice te pewnie jednak zginą.
    -5DmkII ma znacznie bardziej dyskretny dźwięk lustra, wydaje mi się również że lustro powraca nieco szybciej niż w starej 5D. W starym 5D lustro mocno kłapie, aż czuć mały wstrząs body
    -filmowanie: pisałeś ,że to dla Ciebie nieistotne bo masz już kamerę za 3k. Dla mnie również było nieistotne, do momentu kiedy zobaczyłem na 47" LCD full HD porównanie mojego filmu z 5D mk2 z kamerą mojego brata za nieco większą kasę niż piszesz. To jest przepaść jeśli chodzi o jakość

Na Twoim miejscu sprzedałbym kamerę i kupił 5d mk2. Jeśli nie chcesz się pozbywać kamery to lepiej kup stary 5D.

Domyślnie

i jak już się okazało, że stara 5-ka lepsza od nowej?
    A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Wg. DxO Mark to nowe 5D ma bardziej oszukane ISO. np. na ISO 3200 (ustawionym w puszcze) rzeczywiście wygląda to tak (oczywiście wg ich testów):

5D: 2710 ISO
    5D II: 2133 ISO

skydiver mógłbyś wrzucić gdzieś 2 RAWy ze 5D 1? Najbardziej interesuje mnie ISO 1600 i 3200. Chciałbym zobaczyć ile można z tego wyciągnąć, a pomimo usilnych prób szukania w internecie nic nie znalazłem na tych czułościach. Same JPGi mnie nie przekonują, bo jednak soft do wywoływania znacznie się zmienił i nawet z 350D można więcej wyciągnąć..
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Bywalec

Domyślnie

A mi się wydaje, że 5d2 ma jednak nieco pewniejszy af. Używam obu puszek.
    5d2, 33, X100, 35 f/1.4, 85 f/1.8, 17-40 f/4

Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów