Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 78

Wątek: Nowy 5D czy nowy 5D mark II

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    Tytułem wyjaśnienia tak na marginasie, mikrokalibracja to jest zupełnie zbędna funkcja bo nieprzewidywalna. Praktycznie prawie sie z tego nie korzysta więc z tego powodu nie warto.
    U mnie jest przewidywalna - wartości dodatnie statystycznie przesuwają ostrzenie dalej, a ujemne bliżej. Im wartość bezwzględna współczynnika kalibracji jest większa, tym przesunięcie bardziej znaczące.
    Jeśli jednak ktoś myśli, że microadjustment w obecnej postaci rozwiąże wszystkie problemy z błędami ostrzenia, to czeka go zawód. To jest tylko proteza - choć bardzo niedoskonała może być (i dla mnie jest) użyteczna. Ja raczej nie kupię już body bez mikroregulacji.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Tu się zgadzam, rozjechanego obiektywu raczej nie da się w ten sposób skalibrować, bo często ostrzy różnie w zależności od odległości. Ale już jak mamy skalibrowany to można sobie w różnych warunkach wyregulować i wtedy ma to sens.
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Domyślnie

Ja stoje przed podobnym dylematem... Stare 5D czy MKII.
    Wziąłem obydwa 6 róznych szkieł (S10-20, C17-40, C 24-70, C28-70, C50/1,4, C 85 1,8, Samayang 85, C70-200 F4, S70-200 F2,8) zrobiłem takie same fotki obydwoma, przy tych samych ustawieniach - ale tylko ISO 100 - bo interesują mnie portreciki głównie, i doszedłem do wniosku, że 5D lepiej rysuje - jest mniej wymagające dla szkieł i obraz jest mniej zniekształcony - ale to są niuanse. Teraz finansowo mogę kupic i starą i nową piątkę i jest dylemat:
    - stare nie ma podglądu (praktycznie)
    - nowe ma b. dobre LV
    - nowe ma lepsze wyższe ISO
    - nowe ma gwarancję
    - nowe jest szybsze..
    No i dylemat pozostał..
    pozdr.
    s.
    gg: 6096145

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sweetek Zobacz posta
    Ja stoje przed podobnym dylematem... Stare 5D czy MKII.
    Wziąłem obydwa 6 róznych szkieł (S10-20, C17-40, C 24-70, C28-70, C50/1,4, C 85 1,8, Samayang 85, C70-200 F4, S70-200 F2,8) zrobiłem takie same fotki obydwoma, przy tych samych ustawieniach - ale tylko ISO 100 - bo interesują mnie portreciki głównie, i doszedłem do wniosku, że 5D lepiej rysuje - jest mniej wymagające dla szkieł i obraz jest mniej zniekształcony - ale to są niuanse. Teraz finansowo mogę kupic i starą i nową piątkę i jest dylemat:
    - stare nie ma podglądu (praktycznie)
    Znaczy, nie widać nic na ekraniku? To chyba żart. Oczywiście że nie jest to jakość z 5dmk2 czy 7d, ale nie jest to mogiła jak w 20d czy 40d. Powiedziałbym - stara 5 ma lcd wystarczająco dobry.

- nowe ma b. dobre LV
    A do czego byś używał?

- nowe ma lepsze wyższe ISO
    Owszem, gdzieś o działkę. Banding w gratisie (zresztą w starej jest też). W obu bezproblemowo robisz na ISO3200.

- nowe jest szybsze..
    W odsprzedaży?
    Entuzjastyczny Neofita

Bywalec
    Miasto
    A, A

Domyślnie

5dmk2 - komfort w ewentualnym kadrowaniu (ma 21mpx jest z czego "ciąć"), użyteczne wysokie iso (3200 to dla mnie norma, do 6400 podbijam bez żadnych obaw), lepszy wizjer i wyświetlacz, microadjustment czasami pozwala skorygować niewielki pomyłki AF. I to by było na tyle różnic. Przyzwoite 5d, to koszt ok. 4k, nowe 5dmk2 to blisko dwa razy tyle. Nie wiem, czy dziś nie wybrałbym 5d+35L

Uzależniony

Domyślnie

Problem z wyborem bierze się stąd, że 5D jest udanym aparatem, który można kupić znacznie taniej od MK II. Jeśli ktoś nie ma ostrych ograniczeń finansowych, a z drugiej strony nie ma jasno sprecyzowanej listy cech (np. filmy, SRAW, microadjustment , które musi posiadać nowo nabywany aparat, to ma wątpliwości. Generalnie o tych aparatach powiedziano chyba już wszystko, a każdy musi decyzję podjąć sam.

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tezmarek Zobacz posta
    Problem z wyborem bierze się stąd, że 5D jest udanym aparatem, który można kupić znacznie taniej od MK II. Jeśli ktoś nie ma ostrych ograniczeń finansowych, a z drugiej strony nie ma jasno sprecyzowanej listy cech (np. filmy, SRAW, microadjustment , które musi posiadać nowo nabywany aparat, to ma wątpliwości. Generalnie o tych aparatach powiedziano chyba już wszystko, a każdy musi decyzję podjąć sam.
    Problem jest w tym, że to co ewentualnie przeszkadzało użytkownikom 5d w ich aparacie - AF, banding matrycy, brak autoiso z maksymalnym czasem, shutter lag, fps - zostało po staremu.

5d to świetny aparat. 5dmk2 to też świetny aparat, ba, świetniejszy, tyle że mało świetniejszy za tą cenę...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    .
    I jeszcze jedno: w stosunku do 5d nie da się użyć określenia - przedpotopowy.
    Za to doskonale pasuje to określenie do 5dmk2.
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 09-12-2010 o 18:29 Powód: Automerged Doublepost
    Entuzjastyczny Neofita

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szuler Zobacz posta
    jakość obrazka przy wysokim iso i tu można porównywać 1600 z 5d do 6400 z 5d2
    Bez jaj, co najwyżej do 3200, poza tym ISO to nie wszystko, do portretu zdecydowanie wolę starą 5-kę

Początki nałogu

Domyślnie

A ja brałbym nową i w kraju.

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów