Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: [Las3k] - kilka różnych portretów

Bywalec Awatar Las3k
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

tormentor, tak, to ja ;] Przybyłem na forum o mniej znanej mi tematyce i patrzę co się dzieje. Tam mi było jednak dużo łatwiej się odnaleźć. A czwórka była jaśniejsza w całości z puszki, tylko kontrast podkręciłem -> http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-..._5886240_n.jpg

"Kwestia gustu." - chyba najbardziej trafne. Ok, może jak pochłonę milion książek, to będę trafiał w gusta ekspertów, dziękuję za opinie.

A, jeszcze jedno - technicznie co się wam nie podoba? I jeszcze bardziej technicznie - można doświetlać zdjęcia jak czwarte bez lampy z HSSem?
    C40D + C18-55 IS + C70-200/2.8L + S8mm + C50/1.8 + Kenko x1.4 + Di622 + jakiś statyw mały i duży, UVki, polar, 200AW itd. :wink:

Bywalec Awatar tormentor
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Las3k Zobacz posta
    tormentor, tak, to ja ;] Przybyłem na forum o mniej znanej mi tematyce i patrzę co się dzieje. Tam mi było jednak dużo łatwiej się odnaleźć.
    No to forum to lekki moloch, ale przy regularnym odwiedzaniu spokojnie sie je ogarnie.

"Kwestia gustu." - chyba najbardziej trafne. Ok, może jak pochłonę milion książek, to będę trafiał w gusta ekspertów, dziękuję za opinie.
    Nie ma co sie burzyc - lepiej przeczytac 1-2 ksiazki na poczatek i ogladac mase DOBRYCH zdjec, probowac to potem powtorzyc samemu.
    Na forum jest tez duzo dobrych tutoriali dotyczacych np. obrobki RAWow (do ktorych zachecam) czy wyostrzania zdjec -> Janusz Body.

A, jeszcze jedno - technicznie co się wam nie podoba? I jeszcze bardziej technicznie - można doświetlać zdjęcia jak czwarte bez lampy z HSSem?
    Technicznie?

Ad.1 Nieciekawe swiatlo (rozumiem, ze to byla zabawa na szerokim kacie i nic poza tym), kolorystyka, kontrast zabija efekt szerokiego kata.

Ad.2 Ostre swiatlo, zafarby, balans bieli. Nie wspomne juz o szerokim kacie do portretu - watpie, ze to tutaj bylo zamierzone.

Ad.3
    Znow swiatlo - skora wyszla bardzo nienaturalnie. Poza tym skadrowalbym to zupelnie inaczej. Poczytaj o mocnych punktach w kompozycji.

Ad. 4.
    Lepiej by wygladalo, gdybys stanal z obiektywem na wysokosci piersi modelki - duzo lepsze proporcje wychodza. Poza tym to, co juz wczesniej napisalem.

Ad. 5.
    Kadrowanie i kolorystyka wg mnie leza.
    FF:5Dmk2|T17-35/2.8-4.0|T28-75/2.8|C35/2|C50/1.4|T70-200/2.8|||crop:40D|C18-55 IS||| Metz 58 AF-1|Sunpak 4000AF|wyzwalacze Phottix |Velbon Sherpa 250R|akcesoria...
    Zdjęcia: maxmodels.pl | digart.pl | flickr |
    "I have a very low tolerance level for stupid bullshit" - George Carlin

Bywalec Awatar Las3k
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Z ogarnianiem chodziło mi o to, że o rowerach jednak wiem dużo więcej, mam lepszy sprzęt, wyczucie i dużo znajomych w mieście. Tu - nie. A i sama kultura forum całkiem inna, jakbym z ulicy na salony wyszedł niemalże...

I nie burzę się Czuję się jakbym miał 14 lat i Dragstara z Duro, bezcenne.

Co do oglądania zdjęć - widziałem u Ciebie na maxmodels bardzo podobne do 1., z tym, że na trawie. Faktycznie, może to robi różnicę. A książki będę czytał w wakację, póki co nie mam czasu.

Co do uwag technicznych - dzięki.
    C40D + C18-55 IS + C70-200/2.8L + S8mm + C50/1.8 + Kenko x1.4 + Di622 + jakiś statyw mały i duży, UVki, polar, 200AW itd. :wink:

Coś już napisał Awatar pawelpaciorek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez C80 Zobacz posta
    Ale jeżeli nie wyszło to można je jeszcze "odratować" UMIEJĘTNĄ obróbką. Czy to będzie winieta, ziarno, fioletowy zafarb, flara czy cokolwiek innego to i tak trzeba to zrobić umiejętnie. Ja bym zrobił BW z winietą, ty nie. Cała fotografia to kwestia gustu.
    Jak zdjęcie nie wyszło, to trzeba się zastanowić dlaczego, wyciągnąć wnioski i zrobić lepsze, a nie ratować je obróbką. To jest cała różnica między Tobą a mną.

....warto zająć się w PS tymi zdjęciami bo obecnie są słabe, a umiejętna obróbka bez względu na to jaka będzie może im pomóc.
    Jak zdjęcie jest słabe, to jest słabe i żadna obróbka mu nie pomoże. Właśnie to miałem na myśli mówiąc, że ludzie na siłę próbują zrobić z gniota dobre zdjęcie. Właśnie takim podejściem jak Twoje, teraz zdjęcia są słabe, ale dodajmy winietę lub zróbmy czarno białe i będzie efekt artystyczny! Gówno, będzie cały czas słabe zdjęcie, tylko że w czarno białe.

Dla mnie marnym efektem z PS jest fioletowoniebieski zafarb zdjęcia i blik/flara. Kwestia gustu.
    Zmiana tonacji kolorystycznej nie jest żadnym efektem, takie rzeczy robi się w ciemni tradycyjnej, a do zrobienia flary wystarczy ustawić mocne światło w kontrze. Kwestia wiedzy.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Wystarczy, że przeczytasz jedną ze zrozumieniem i nie będziesz się starał trafiać w gusta ekspertów, a robił zdjęcia tak jak trzeba.

Jeśli chodzi o szczegóły techniczne to tormentor Ci już napisał.
    Ostatnio edytowane przez pawelpaciorek ; 11-12-2010 o 11:11 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec Awatar Las3k
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

pawelpaciorek, niektórzy twierdzą, że jak dziewczyna jest średnia, to żaden mejkap nie zrobi z niej księżniczki. Da się, trzeba tylko umieć i poświęcić dużo czasu.

Jedną książkę... ale którą?

Coś już napisał Awatar pawelpaciorek

Domyślnie

pawelpaciorek, niektórzy twierdzą, że jak dziewczyna jest średnia, to żaden mejkap nie zrobi z niej księżniczki. Da się, trzeba tylko umieć i poświęcić dużo czasu.

Jedną książkę... ale którą?
    Widzisz, ludzie urody nie wybierają, fotograf zaś może wybierać do woli zanim naciśnie spust, kadr, parametry ekspozycji, miejsce, może zdecydować czy w takich warunkach w ogóle zrobi zdjęcie. Jeśli mu się nie podoba, może poczekać na lepsze warunki, poszukać innych miejsc. Jeśli to wszystko zagra, to nie trzeba później siedzieć i kombinować w programie, żeby zdjęcie dało się oglądać.
    Trzeba pomyśleć jaki efekt chce się osiągnąć przed zrobieniem zdjęcia, a nie kombinować nad efektami żeby poprawić kiepskie zdjęcie.

Bywalec Awatar Las3k
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

pawelpaciorek, i właśnie ja nie siedzę nad zdjęciami w PSie, bo po pierwsze nie umiem, a po drugie nie mam pomysłu jak je ulepszyć poza lekkim podkręceniem kontrastu i kolorów, ew. ostrości, ale tu tego nie robiłem. Co nie zmienia faktu, że są ludzie, którzy tym programem cuda robią.

Domyślnie

Witam Łodzianina
    Nie jestem specem ale faktycznie nie jest dobrze... 2 ciekawy pomysł ale źle wykadrowane 4 trochę za bardzo pod słońce - postać za ciemna... bynajmniej takie mam odczucie

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów