Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 45 z 45

Wątek: 500D lub...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Tak, hoty były w JPG. Bardzo wyraźne i widoczne bez zoomu zdjęcia. Fotografie robiłem bez długiego naświetlania. Okropieństwo. Skoro hoty są były i będą to dlaczego nie było ich w moim śp. Canonie A610, oddanym niedawno FujiFilm HS10? Matryce nie są idealne, w takim 500D, 550D też występują... ale przy długich czasach naświetlania. A G11 były cały czas, nawet przy 1/500! Oddałem aparat, odstąpiłem od umowy.

Teraz mam dylemat, albo zamówię aparat gdzie indziej i może się uda, albo kupie najgorszy szajs canona za 250 zł i się nie będę przejmował. Nie po to wydaje się 1500 zł aby widzieć białe pixele na dzień dobry, ba widziałem problem z matrycą nawet na podglądzie w LCD (ciemne punkty w miejscach hot pixeli).

Brrr. Strach kupować aparat, przed świętami nie kupuję bo po kiego je sobie psuć? Może przesadzam wg niektórych, jednak uważam, że nie po to się wydaje kasę aby widzieć białe punkty na każdym foto!

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yaneq Zobacz posta
    Brrr. Strach kupować aparat, przed świętami nie kupuję bo po kiego je sobie psuć? Może przesadzam wg niektórych, jednak uważam, że nie po to się wydaje kasę aby widzieć białe punkty na każdym foto!
    Masz rację - niestety w takim świecie żyjemy. No, ale powiedz mi szczerze czy był sens tworzenia tematu o 500d, a kupnie jednak wg swojego widzi mi się g11? Ja miałem G5 i G7. G7 - się zepsuł, a G5 możliwe, że już w tym roku ma przebieg ponad 120.000 - i chodzi - czasem ojciec go podczyści i wygląda jak nówka:-D
    Wracając do tematu. Hot piksele występują podobno w każdym aparacie. W jednym mocniej drugim mniej. Marudzisz na 1500zł, mam kilku znajomych, co 5d mieli - nie było im sensu oddawać sprzętu z powodu jednego czy dwóch hot pikseli.
    Aż znacząco to nie wpływa skoro na zdjęciach ich nie było. Do tego w instrukcjach, co niektórych aparatów firma zastrzega, że na matrycy mogą wystąpić hot piksele. Jeżeli jest ich od 1-2 (zależy od firmy), to nie uwzględnia się gwarancji. Jeżeli natomiast więcej - to serwis welcome to??:

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Post tworzyłem ponieważ myślałem nad D500... Ciągle nad nim myślę
    Miałem dylematy związane z posiadaniem lustrzanki i jej gabarytami. Padło na G11, nie chce robić OT. Na moim G11 pixele BYŁO WIDAĆ na zdjęciach, więc jak dla mnie wpłynęło to istotnie. Hot pixele mogą sobie być, ale niech pojawiają się przy długich czasach naświetlania, wtedy je zaakceptuję. Btw. w instrukcji mowa tylko o pixelach na wyświetlaczy, o pixelach na matrycy nie ma mowy.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yaneq Zobacz posta
    Tak, hoty były w JPG. Bardzo wyraźne i widoczne bez zoomu zdjęcia. Fotografie robiłem bez długiego naświetlania. (...)
    no to w takim wypadku ja bym chciał wymianę albo oddałbym do reklamacji, w swoej 550 nie zwuważyłem jak na razie hot-ów , ale jak miałem wysłużonego Fuji S9600 to już kilka było, ale nigdy nie były widoczne tak od razu w jpg-ach bez zoom-u, jak jest tak jak piszesz to rzeczywście coś nie halo...

Dopiero zaczyna Awatar HarDon

Domyślnie

"Hot'ów" można się nabawić nawet przez własną nieostrożność. Koleś tak miał w alfie330. Focił w zimie na mrozie i po powrocie do domu od razu podpinał aparat pod kompa (zamiast odczekać i dać puszcze chwilę na wyrównanie temperatur). Pojawiły mi się białe piksele, więc postanowił wyczyścić matrycę Aparat wylądował w serwisie, ale był na gwarancji.

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów