Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 45

Wątek: 500D lub...

Dopiero zaczyna

Domyślnie 500D lub...

Witam.
    Mój pierwszy post.
    Straciłem poczciwego PowerShota A610.
    Myślę intensywnie nad kupnem lustrzanki,
    wybór padł na EOS 500D lub... no właśnie myślę jeszcze nad Nikonem D3100.

Obiektywnie co polecicie? Mam niemały dylemat.
    Zabawne, że piszę o tym na forum Canona
    Czy może też kupić sobie dobry kompakt z serii G?
    Aparat potrzebuje w zasadzie do fotografii rodzinnej, z dodatkowym parciem na dobre zdjęcia przyrody, otaczającego świata. Lubię robić zdjęcia, traktuję to jako czyste hobby. Z racji małego budżetu zakupiłem super zooma Fujifilm HS10, jednak oddałem do sklepu, kompletnie nie spełnił moich oczekiwań

Pozdrawiam...

Dopiero zaczyna Awatar rbanach
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Sam mam 500D i do zastosowań "domowych" w zupełności wystarcza, jeżeli dalej planujesz zabawę w fotografię to tylko lustrzanka, a jak chcesz jedynie "dobry" aparat w miarę kompaktowy do zdjęć rodzinnych to seria G, będzie idealna, ewentualnie S90 lub S95

Bywalec Awatar jeff.lebowski
    Miasto
    UK

Domyślnie

Mialem 500D - jako pierwsza lustrzanka to idealny aparat. A jesli chodzi o zdjecia rodzinne (portrety) to do tego Canon 50mm 1.8 i efekty Cie zadziwia. Polecam.
    Canon 5D Mark II | C 28 1.8 | C 50 1.4 | C 85 1.8 | YN-565EX | Manfrotto 725B

Bywalec Awatar McMelassa
    Miasto
    Chodzież

Domyślnie

Obiektywnie? (na forum Canon) Sam mam 500D. Zakupiłem go nie tak dawno temu. Uważam (jako amator, plus osoba która przesiadała się z Panasonica FZ50), że jest to naprawdę dobry sprzęt. Mój kolega również zmieniał aparat ostatnio i wybrał... Sony A55. Również jest zadowolony. Cokolwiek weźmie amator z aktualnej oferty - powinien być zadowolony. W moim przypadku za Canonem przemawiała jedna ważna zaleta - mam znajomych dla których fotografia to nie tylko hobby, lecz również praca. Pracują na sprzęcie firmy Canon. Od nich mogę pożyczać obiektywy, na które normalnie nie byłoby mnie stać
    Rozwijam się... jeszcze tylko nie wiem w co.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

A jak wygląda sprawa z gabarytami? Mały nie jest... czy nie ma problemu z taszczeniem go na imprezy, na wycieczki itp.? Idzie się przyzwyczaić?

W przedmiocie zakupu 500D decyzję wstrzymuje istnienie Nikona D3100, ten też ma sporo do zaoferowania. Stąd dylemat.

Bywalec Awatar McMelassa
    Miasto
    Chodzież

Domyślnie

Dla mnie czasami wydaje się za mały (rozmiar ręki - średnie wiosło) w połączeniu z 50 1.8 lub 18-55 nawet wydaje się mniejszy od FZ50 (lub może jest, nie sprawdzałem). Ciężki na pewno nie. Noszę go w małej torbie na ramieniu - czasami muszę sprawdzać czy mi nie spadł, czy jeszcze jest
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Może jeszcze trochę namieszam - taki link:
    http://www.youtube.com/user/DigitalR...21/WGZwk9YgeKg
    Ostatnio edytowane przez McMelassa ; 08-12-2010 o 08:49 Powód: Automerged Doublepost
    Rozwijam się... jeszcze tylko nie wiem w co.

Początki nałogu Awatar sprocket73
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

Canon czy Nikon to spór typu Intel czy AMD. Racjonalnie oderta obu firm bardzo podobna, ale jest duża grupa ludzi (zapaleńców, fanów), którzy wybierają sercem.
    Bierz Canona, bo Nikon jest fuj

Canon 500D + dual kit (18-55 + 55-250) a na dodatek stałka 50 1.8 i masz niedrogi uniwersalny zestaw w sam raz dla kogoś, kto lubi robić zdjęcia.
    SPROCKET
    80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
    Moja wycieczkowa galeria

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yaneq Zobacz posta
    A jak wygląda sprawa z gabarytami? Mały nie jest... czy nie ma problemu z taszczeniem go na imprezy, na wycieczki itp.? Idzie się przyzwyczaić?

W przedmiocie zakupu 500D decyzję wstrzymuje istnienie Nikona D3100, ten też ma sporo do zaoferowania. Stąd dylemat.
    odnośnie gabartytów to lustrzanka zawsze będzie większa i teoretycznie mniej wygodna, ja mam takie odczucie po nabyciu lustrzanki, a bardzo szczególnie to podkrela moja żona, której się po prostu nie chce taszczyć sprzętu jak gdzieś sama idzie... no ale to kwestia przyzwyczajenia

a odnośnie porównania 500 do d3100 to chyba sam musisz zdecydować...

tu masz porówanie obu:
    http://www.optyczne.pl/porownaj.php?...=755&add1=1225

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Tak, tylko te aparaty w zasadzie mają podobne możliwości. Nikon jest może ciut bardziej zaawansowany technologicznie (jest ponad rok młodszy), ma trochę większą matrycę... Ale na moje oko lepsze zdjęcia robi Canon, chociaż w testach ta jakość wypada gorzej od Nikona.

Odnośnie gabarytów pewnie żonie trzeba będzie kupić kompakt za 300 zł, wilk syty owca cała

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Ja kupiłem 500d właśnie ze względu na wymiary(a szukałem kompakta). Teraz po roku użytkowania uważam że gabaryty przy możliwościach jakie daje lustro tracą jakiekolwiek znaczenie :-) I gdybym miał kasiore bez zastanowienia wybrałbym teraz 60d..
    Co do systemu, proponuję wybrać się do sklepu typu MM, pomacać i wybrać to co lepiej leży w dłoniach.
    Pozdrawiam.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów