Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: dziwna przypadłość sigmy 50/1.4

Bywalec
    Miasto
    Bruksela/Jelenia Góra

Domyślnie dziwna przypadłość sigmy 50/1.4

Nie znalazłem na CB w wyszukiwarce, więc jakby co proszę mnie poinstruować.
    Kupiłem szkło dwa tygodnie temu. miało FF, skalibrowałem w sklepie w body (5dII) i działało ok. potem jak zacząłem latać ze szklem po miescie okazalo sie co następuje: obiektyw ma ciekawy problem z AF. otóż w zależności od odległosci ostrzenia zmienia się jego wada AF ;-). z bliska Front Focus, z daleka Back Focus. czy ktoś ma podobne doświadczenia? czy kalibracja pomaga?
    dzięki z góry...
    "Dziś w nocy śniła mi się rzeczywistość. z jaką ulgą się obudziłem" S.J.Lec .

flickr

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Pozostaje tylko kalibracja w serwisie Sigmy pod body lub wymiana na inny egzemplarz.

W miarę podobną sytuację miałem z C 50/1.4

Uzależniony

Domyślnie

To nie jest nic wyjątkowego - taki problem ma wiele szkieł (nie tylko Sigmy). Choćby dlatego kalibracja "na linijkę" jest często nieskuteczna. Jeśli odchyłki są duże, to pozostaje serwis. Jeśli małe - skalibruj w body dla najczęściej używanej odległości.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paatryk77 Zobacz posta
    Nie znalazłem na CB w wyszukiwarce, więc jakby co proszę mnie poinstruować.
    Kupiłem szkło dwa tygodnie temu. miało FF, skalibrowałem w sklepie w body (5dII) i działało ok. potem jak zacząłem latać ze szklem po miescie okazalo sie co następuje: obiektyw ma ciekawy problem z AF. otóż w zależności od odległosci ostrzenia zmienia się jego wada AF ;-). z bliska Front Focus, z daleka Back Focus. czy ktoś ma podobne doświadczenia? czy kalibracja pomaga?
    dzięki z góry...
    Z bliska FF a po kalibracji, z daleka BF, to typowa przypadłość tego obiektywu, nawet zaryzykuję stwierdzenie że fabryczna.
    Najlepiej skalibrować tak żeby z bliska był FF ponieważ i tak nie będziesz pięćdziesiątką robić z minimalnych odległości ostrzenia. Ustaw tak żeby trafiało w punkt w odległości 1,5-2 metry i powinno być dobrze. Przy większych odległościach większa GO zakryje pojawiający się BF.

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

.. od tego jest kalibracja, żeby pomóc w takim przypadku

Mam identyczny zestaw i miałem identyczny problem z FF i BF. Po skalibrowaniu (na koszt producenta) wszystko jest OK.

Kalibrowanie w body "dla najczęściej używanej odległości" jest imho zupełnie bez sensu, bo nie po to kupujesz obiektyw za 2000, żeby móc nim robić zdjęcia tylko z odległości 3,25 m
    Canon 5dm2, C 100/2.0, C35/2.0, Tamron 28-75/2.8, Sigma 50/1.4, S14/2.8, 580EX II

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Również uważam to za bezsens.
    Należy albo szkło skalibrować w serwisie albo wymienić na inny egzemplarz.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

A probowales z ostrzeniem "na Sigme": raz zlapac ostrosc, puscic spust, nacisnac jeszcze raz, puscic, jeszcze raz. Repeat until juz wiecej nie koryguje?

U mnie ta metoda Sigma zawsze trafia w punkt. I na krotkie i na dlugie dystanse.

Tak na pojedyncze ostrzenie... no, sorry, to nie Canon, to de facto nawet nie jest zgodne z protokolem AF korpusu
    www albo tez flickr

Bywalec
    Miasto
    Bruksela/Jelenia Góra

Domyślnie

...i wszystko jasne. nie jestem jedyny... eh...
    a co do kalibracji....Panowie, kalibracja pod jedną odległość ostrzenia?, bo.. będę foty robił z 2m?...eeee no bez jaj. wypstrykałem około 1000 klapnięc migawki tym szkłem w domu i na mieście testując AF. co to to nie. sigma ma 3 lata gwarancji i nie omieszkam skorzystać. 400 eur piechotą nie chodzi (w Belgii taniej niż w PL).
    dzięki wszystkim i pozdrawiam.
    "Dziś w nocy śniła mi się rzeczywistość. z jaką ulgą się obudziłem" S.J.Lec .

flickr

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paatryk77 Zobacz posta
    ...i wszystko jasne. nie jestem jedyny... eh...
    a co do kalibracji....Panowie, kalibracja pod jedną odległość ostrzenia?, bo.. będę foty robił z 2m?...eeee no bez jaj. wypstrykałem około 1000 klapnięc migawki tym szkłem w domu i na mieście testując AF. co to to nie. sigma ma 3 lata gwarancji i nie omieszkam skorzystać. 400 eur piechotą nie chodzi (w Belgii taniej niż w PL).
    dzięki wszystkim i pozdrawiam.
    Dobrze, to najpierw wyślij do serwisu, a potem sprawdź kalibrację dla odległości minimalnej oraz kilku metrów. Jest duża szansa, że się zdziwisz...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    CZŁUCHÓW

Domyślnie

Mój miał duży BF po wizycie w serwisie pierwszy raz nic się nie zmieniło, nawet pogorszyło wysłałem zdjęcia przed ich kalibracją i po, wynik przesyłka na koszt serwisu, we wtorek dostałem obiektyw i body i muszę powiedzieć , niebo a ziemia . nawet przy przysłonie 1,4 jest super. Sprawdzałem jeszcze dzisiaj w kościele.
    Trochę tam w plecaku.

Uprawnienia umieszczania postów