Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 33 z 33

Wątek: 430ex a 550ex - brak różnicy w mocy na pełnej mocy!?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

No ale do parasolki systemową lampę za 1000zł kiedy spokojnie wystarczy jakieś Yongnuo za 200zł?

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    No ale do parasolki systemową lampę za 1000zł kiedy spokojnie wystarczy jakieś Yongnuo za 200zł?
    Pewnie że tak.
    Ale np. jak mamy lampę na aparacie, to zawsze jakiś odbłyśnik jest na niej - wtedy i tak jest palnik na 24mm albo ręcznie na 35mm. Ja nie pamiętam kiedy użyłem lampy bezpośrednio, oprócz doświetleń cieni. Wtedy 430EX II pracuje tak samo a może nawet lepiej, bo jest podobno stabilniejsza od 580EX II. Sam mam jeszcze z czasów analogowych 2x550EX i do tej pory pracują, dokupowałem tylko yongnuo właśnie do parasolek. Ale jak mi któraś z systemowych padnie to wybiorę 430EX II. Czasem mam taką pożyczoną i mniejsze gabaryty są dużo większą zaletą niż większa moc tylko przy palniku na tele. W czasach analogowych kupowanie większych modeli miało większy sens. Teraz do parasolek są yongnuo o mocy chyba aż 38 przy 35m.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Dlatego warto korzystać z ręcznego zoomu w lampie bo jeśli powierzchnia od której odbija się błysk jest 4 czy 5m błysk na 24mm jest marnowaniem światła i akumulatorów/baterii. Co by nie mówić lampę trzeba poznać i ŚWIADOMIE z niej korzystać.

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów