Przestaw w lampie C.Fn. nr 03 na wartość "1" co wyłączy dopasowanie kąta rozsyłu światła do cropa. Wtedy 430 będzie zachowywać się jak 550.
Przestaw w lampie C.Fn. nr 03 na wartość "1" co wyłączy dopasowanie kąta rozsyłu światła do cropa. Wtedy 430 będzie zachowywać się jak 550.
Powtórzyłem dla pełnej mocy i obojętnie czy dla 1/100 czy 1/200 rezultat ten sam, zdjęcie jednakowo naświetlone.
Czyli teza, że krótki czas zmniejsza moc upadła. Teraz tylko pytanie - czy te lampy mają tak naprawdę tę samą moc, czy chodzi o kont rozproszenia inny w obu lampach... Nie mam teraz jak zrobić testów, ale jak ktoś ma obie lampy, to poproszę aby sprawdził...
Liczby przewodnie 430 i 580 podane są dla ISO 100 i ogniskowej 105mm więc dla tych samych warunków i wtedy różnica wynosi 58-43=15. Ale dla ogniskowej 50mm liczby te wynoszą 42 i 34 a dla ogniskowej 24mm 28 i 25. A czym jest liczba przewodnia? Jest iloczynem odległości i przysłony czyli 58 mówi nam, że możemy zrobić zdjęcie np. na f4 z odległości 14,5m. Przy liczbie przewodniej 43 i tej samej odległości przysłonę trzeba będzie otworzyć do 43/14,5 czyli w przybliżeniu f2,8 lub podnieść ISO. Dla ogniskowych 24mm i odległości powiedzmy 7m przysłona dla 580 wyniesie f4 a dla 430 f3,5 czyli niepełny stopień przysłony. Wniosek? Przewaga mocy 580 widoczna będzie głównie na przy ustawieniu zoomu palnika lampy na dłuższe ogniskowe. Przy błysku na wprost różnica może nie być widoczna ale przy błysku odbitym od sufitu i ścian przewaga 580 będzie odczuwalna ale oczywiście nie będzie to przepaść tylko jeden stopień przysłony. Tylko albo "tylko" bo za obiektyw o świetle lepszym "tylko" o jeden stopień przysłony trzeba dużo więcej zapłacić.
Oczywiście, że upadła, przecież czas otwarcia migawki nie ma żadnego wpływu na naświetlenie klatki jeśli jedynym źródłem światła jest lampa (oczywiście mowa o czasach z którymi lampa sobie radzi)
BTW - "kąt" nie "kont"
Najlepiej byłoby przetestować lampy bezprzewodowo, bo wtedy większa szansa, że to naprawdę manualne ustawienia. Nie wiem czy taka możliwość jest.
Ja bym spróbował jednej rzeczy jeszcze - może to głupi pomysł - spróbuj wyłączyć Autofocus w obiektywie i przywalić lampą bez ustawienia ostrości.
Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5
Nie takie oczywiste, że upadła bo też mam lampę 550ex i też zauważyłem takie różnice. Sprawdzałem ją dodatkowo przez zaklejenie styków poza centralnym (żeeby całkowicie osunąć wpływ elektorniki) i efekt się powtórzył z tym że u mnie różnica jest troch mniejsza- może 0,5 EV ale jest. Podczas gdy manualna lampa toschiba 227 naświetla tak samo (choć też jest minimalna różnica ale już nie aż tak znacząca bo ledwo zauważalna) Lampy sprawdzane na EOSie 30d . Jutro dojdzie do mnie lampa yongnuo 620 II i zobaczymy czy też będzie różnica
Wątek należy zakończyć, gdyż wprowadziłem zbędne zamieszanie. Koniec końców okazało się, że testowana 550tka jest uszkodzona... Od 1/16 do 1/1 świeci tą samą mocą, nie ma mniejszych mocy niż 1/32 i w ogóle dziwnie się zachowuje... Miał ktoś podobny przypadek?
ja chcę, ja, ja...
A nie mówiłem??![]()
Ja kiedyś pamiętam test jakieś gazety i był tam wykres z którego wyszło że dla palnika 35mm (czyli jak często używa się do parasolki, etc.) - 430 EX II w rzeczywistości była mocniejsza niż 580 II.
Nie wiem czy to było to:
http://canon-board.info/showthread.php?t=29618