Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: 430ex a 550ex - brak różnicy w mocy na pełnej mocy!?

Dopiero zaczyna Awatar qbanez
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie 430ex a 550ex - brak różnicy w mocy na pełnej mocy!?

Witam. Stoję przed wyborem lampy. W grę wchodzi 430ex, albo 550ex. Dziś z kumplem testowaliśmy obydwie lampy i w teście na pełnej mocy oboje byliśmy zaskoczeni wynikiem. Ogniskowa 105, przysłona f10, czas 1/200, moc lampy 1/1 - pełen manual i w aparacie i w lampach i... Obydwa zdjęcia były identycznie naświetlone. Skąd ten brak różnicy?

Róznice pojawiają się dopiero na niższych mocach - przy 1/2 550ex świeci dużo mocniej niż 430, a przy 1/32 już nic nie widać na 430ex, podczas gdy 550 jeszcze daje dość sporo światła. Rozumiem, że te różnice wynikają z różnych liczb przewodnich - wiadomo, że 430 jest słabszą lampą... Ale skąd brak różnic na pełnej mocy?

Początki nałogu Awatar streaker
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

A napisz jeszcze jak ustawione były lampy, czy na wprost, czy na odbicie od czegoś ?

Zdjęcia porównywaliście 'na oko', czy w jakimś programie graf. wartości pixela ?

Na jednym aparacie był test robiony ?

Może 550ex, która już pewnie swoje ma za sobą utraciła trochę mocy, zużycie palnika, albo coś w ten deseń ?
    "Jeśli słuchałeś swojej matki, ojca, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, a teraz wiedziesz nudny marny żywot, to w pełni sobie na to zasłużyłeś." - Frank Zappa

Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Lampy na wprost, obie tak samo, ten sam aparat oczywiście, zdjęcia porównywaliśmy na oko i patrząc w identyczne histogramy - zero różnicy w ekspozycji - serio! Sam byłem w szoku, bo spodziewałem się znacznej różnicy, które to znaczne różnice pojawiły się przy mocach mniejszych niż 1/1 - więc myślę, że zużycie palnika odpada.

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qbanez Zobacz posta
    [...]... Ale skąd brak różnic na pełnej mocy?
    Bo najprawdopodobniej czasem 1/200 "obciąłeś" moc 550tki. Proponuję powtórzyć eksperyment dla 1/100.
    Rozważ moc lampy jako funkcję czasu trwania błysku o tej samej intensywności.
    C-F-K - forever

Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Zdaje się, że błysk trwa znacznie krócej niż 1/200

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qbanez Zobacz posta
    Zdaje się, że błysk trwa znacznie krócej niż 1/200
    Sorry, nie potrafię przytoczyć dokładnych danych, ale dla pełnej mocy prawdopodobnie masz rację - "zdaje ci się".
    C-F-K - forever

Pełne uzależnienie

Domyślnie

A na czym to testowaliście? Na cropie? Jeśli tak to być jest przyczyna bo 430 na cropie odpowiednio zawęża kąt rozsyłu światła a 550EX chyba takiej zdolności nie ma.

Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Testowaliśmy na cropie. Na dniach jeszcze raz popróbujemy. A jak ktoś ma te lampy, to też niech sprawdzi, bo mnie to intryguje. Ciekawi mnie też dlaczego zmniejszając moc tak drastycznie spada ona dla 430stki, a tak powoli dla 550tki

Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Właśnie sobie pomyślałem - czy aby ten brak różnicy nie wynika z tego, że 430 rozpoznaje cropa, a 550 świeci szerzej - tak by pokryć pełną klatkę? Wychodziło by na to, że 550 świeci mocniej na pełnej mocy, ale i szerzej na tej samej ogniskowej. Czy możliwe, że stąd jest brak różnicy? Dobrze główkuję?

Początki nałogu Awatar streaker
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

qbanez - no przecież to Przemek_PC napisał xD Czyli trzeba ręcznie ustawić zoom palnika i wtedy spróbować

Mellan - błysk lamp systemowych jest bardzo krótki, jakichś dokładnych danych na ten temat nie mam, ale często spotykam się w różnych artykułach etc. z opinią, że jest to zaleta nad niektórymi lampami studyjnymi (szczególnie chińczykami), które mają długi czas błysku i przez to nie mogą mrozić ruchu.
    "Jeśli słuchałeś swojej matki, ojca, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, a teraz wiedziesz nudny marny żywot, to w pełni sobie na to zasłużyłeś." - Frank Zappa

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów