a ja polecam coś nie systemowego. Jak nie zależy na zakupie super nowego sprzętu to może używany? Kilka m-cy temu kupiłem Metz 58-AF1 za 900zł czyli niewiele drożej niż 430, funkcjonalność praktycznie jak 580, ergonomia ciut leży ale można się przyzwyczaić i nie brakuje kółka. wszelkie korekty są intuicyjne. Mi lampka bardzo podpasowała. Aha lampa była 4 miesięczna, sprzedawca pozbywał się wszelkiego sprzętu foto z powodu potrzeby gotówki. Dostałem pudełko, fakturkę, gwarancję itd. Lampa bez najmniejszej ryski. Dosłownie jak nowa. jedyny minus że gwarancji miałem 8 a nie 12 m-cy. Teraz jak patrzę to Metz 50 jest w cenie 430. I chyba to najrozsądniejszy wybór. No chyba że musi być z napisem canon. Ja po raz drugi kupuję metza. za napis mi się nie chce dopłacać.
pozdr.
chmm,
tyle tylko, że w tym wypadku to akurat Metz jest duuużo lepszą marką
firma Metz zajmuje się elektroniką od 1938 roku, a pierwszą lampę wypuściła w 1952 roku - i zawsze w ofercie miała urządzenia najbardziej profesjonalne.
a canon?
zaczął ciut wcześniej (1933), ale właśnie od podrabiania aparatów Leica i Contax (też niemieckich jak Metz) (w tamtych czasach made in japan było synonimem dzisiejszego made in china).
a pierwszy speedlite powstał - chyba - coś koło 1976 roku?
więc gdzie tutaj ten napis ma być powodem do dopłacania?
natomiast inna inszość, że canon dba o swój biznes wzorowo i maksymalnie utrudnia (też technicznie) współpracę niesystemowego sprzętu ze swoimi aparatami, więc wiadomo - często lepiej mieć lampę canona. ale powód do dumy to jest żaden.
pozdro.,
m.
co do tego co lepsze czy metz czy canon to ostatnio było wiele negatywnych opinii o lampach firmy metz. Głównie chodziło o spadek jakości produktów. Swoją jak kupowałem to się nieco obawiałem czy jest w tych głosach ziarno prawdy. Na szczęście wszystko jest ok. Zakupu nie żałuję. Przed chwilą zamówiłem drugą lampę, oczywiście też metz. Dla mnie jest to jakość sama w sobie. A co do dopłacania to się dopłaca do znaczka canon, takie mam zdanie. Lampy 58 i 580 są porównywalne, ale 580 jakieś 300zł droższa.
pozdr.
lampy Metz'a jako nie jedyne bardzo dobrze współpracują z Canonowskim ETTL. mam 58AF-2 i cała komunikacja przebiega wzorowo. bardzo przydatny jest też drugi palnik, którego moc można regulować (szkoda, że nie do 1/8 a tylko do 1/4 mocy). parametry i wykonanie oraz pewność współpracy z puszką bardzo przekonywała mnie do Speedlite'a 580II, ale to samo mam w o 300zł tańszym Metz. co z tego, że nie ma kółka - w 430EXII też nie miałem.
ja jestem zadowolony i polecam, nie tylko, że jest troszkę taniej. tak, jak mxw napisał - nie jest to jakaś tandetna firma made in P.R.C. tylko, wiele porządnych, które robią coś konkretnego. komentarz jednego z wieloletnich fotografów i sprzedawców odpowiedział "...wziąłbym Canona bo systemowy, ale tu masz i pewną elektronikę i dobrą współpracę...".
.
50D+grip, kilka szkiełek i gratów typu "akcesoria foto"...
suma ogniskowych obiektywów nie przedłuży męskości...
wielkość matrycy nie ogranicza wyobraźni...
[SIGPIC][/SIGPIC]
Nie zamierzam polemizować nad słusznością praw fizyki, bo w tym konsensie zgadzam się w 100%..
Producenci moc lampy przedstawiają w liczbie przewodniej, czyli z praktycznego punktu widzenia lampa posiadająca LP 58 ma dwukrotnie większy zasięg od lampy z LP 29 i w tym przekonaniu kierowana była moja wypowiedź.
Wątpliwości w tym przypadku nie posiadałem.
EOS
Co nie zmienia faktu, że ta z LP 58 będzie miała moc cztery razy większą od tej z LP 29 czyli będzie lepsza o dwa stopnie przysłony.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Takie rzeczy o świetle warto wiedzieć bo to ono jest naszym sojusznikiem/przeciwnikiem podczas fotografowania. Zadanie domowe: lampa w trybie manualnym z mocą ustawioną na 1/2 w odległości 2m od modela daje prześwietlenie o jeden stopień przysłony. Nie zmieniając przysłony ani ISO a jedynie regulując moc lampy i odległość od modela skoryguj ekspozycję. Podaj wartości mocy przy nie zmienionej odległości oraz odległości przy niezmienionej mocy. Marecky, do tablicy![]()
Ostatnio edytowane przez Przemek_PC ; 11-12-2010 o 11:02 Powód: Automerged Doublepost
Przemek czyżbyś przeprowadzał kolokwia ostatnie jakie pamiętam to sprzed 15 lat.
Co do pytania: przy mocy 1/2 zwiększasz odległość na 2.8m ewentualnie stoisz w miejscu i zmniejszasz moc do 1/4.
Nie dość, że to hobby kosztuje to jeszcze sporo wymaga.:-)
EOS