-
Uzależniony
Oczywiście dużo w tym racji... jak się robi dużo fotek i codziennie
A moje pytanie z inne beczki... Jaka była Twoja pierwsza lampa ?
-
-
Bywalec
-
Wszystko się zgadza tylko jeden z ostatnich postów mógł sugerować że lampy różnią się jedynie kółkiem stąd mój cały wywód
-
Kiedyś też testowałem 430 i 580. Wybór padł na 430 z powodu niezauważalnej różnicy w zdjęciach a czy wykorzystasz różnicę w ich budowie, sile błysku i dodatkowych funkcjach... każdy musi sobie sam odpowiedzieć.
-
A jak robiłeś zdjęcia tzn. jak ustawiałeś palnik?
-
Na 105mm 580 jest mocniejsza o jeden stopień przysłony czyli o 100%.
-
Bywalec
LP 43/f.4= 10,75m
LP 58/f.4= 14,50m
Czyli maksymalny zasięg lampy, a co za tym idzie 'moc' jest dalej większa o 30% z hakiem.
-
Początki nałogu
Miałem 430 exII i mam 580 exII. W 430 nie można palnika wykrzywić w jedną ze stron (nie pamiętam w którą w prawy lub lewy tył) i jest to wkurzające przy robieniu zdjęć w pionie (trzeba obrócić aparat i przekadrowywać jeśli odbijasz od sufitu na przykład). Poza tym pracowałem z osobami na identuycznych puszkach i szkłach, w tym samym miejscu jednocześnie i zdjecia z 580 były pełniejsze, jasniejsze, znacznie bardziej rozwietla ta lampa drugi plan co czasem ma spore znaczenie.
5DIII, EOS R, 15-35L IS RF, 24-70L II, 50L, 85L1.2 RF, 135A, 600EX-RT, 430EX III-RT, PRO-1, Eizo CG243W
500px
-
Marecky, podstawy fizyki sie kłaniają. Siła światła maleje z kwadratem odległości. Ale żeby było jaśniej, z 10m dla 430 f4,3 a z 10m dla 580 f5,8 czyli jedne stopień przysłony a jeden stopień przysłony to 100% więcej światła, zgadza się? Można by jeszcze się zagłębiać w Twoje liczby w przybliżeniu 10 i 14 bo przecież 1,4 to pierwiastek kwadratowy z dwóch czyli wszystko się zgadza.
Uprawnienia umieszczania postów