Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 49

Wątek: Canon 430EX II vs 580EX II

Mieszany widok

Domyślnie

Oczywiście dużo w tym racji... jak się robi dużo fotek i codziennie A moje pytanie z inne beczki... Jaka była Twoja pierwsza lampa ?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Pierwsza lampa? Sunpak PZ4000AF i współpracowała z Eosem 500n (na kliszę). Wcześniejsze lampy, które przed każdym błyskiem trzeba było ładować z gniazdka pomijam choć przy ich użyciu zrobiłem mnóstwo czarno-białych zdjęć najpierw Zenitem B a później Practiką MTL-50. Tylko to ciągłe bieganie w poszukiwaniu gniazdka Jedna z lamp miała opcję zasilania z dwóch płaskich baterii ale w owych czasach (początek lat 80-tych) baterii jak i wielu innych rzeczy w sklepach nie było. Lampa nie miała gorącej stopki, podłączało się ja przewodem do aparatu no i nieodłącznym elementem była torba na ramię w której mieściła się cała elektryka lampy i do tejże torby można było włożyć baterie. I tak na prawdę to była pierwsza moja choć wtedy to raczej mojego ojca lampa.

Bywalec Awatar mlody911
    Miasto
    Mielec

Domyślnie

Przemku - nikt nie piszę, że 580 jest porównywalna z 430!
    580 JEST lepsza, ale mówimy o lampie w wątku dla POCZĄTKUJĄCYCH!
    Zapewne jak będzie codziennie używał lampy to po 2 miesiącach będzie wiedział jakiej potrzebuje
    Jak miałbym codziennie sobie otworki w betonie robic też miałbym dwustopniowy udar!
    Zauważ, że Canon 430EXII to nie taka wiertarka nie za 50zł!
    Dla początkujących jest WYŚMIENITA!
    Ma dla mnie jedną wadę - brak możliwości błysku w tył na prawo, ale zawsze można odwrócić kadr ..
    W dodatku nieznacznie traci na wartości nawet jak miałby sprzedać za rok (może 200zł).

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Wszystko się zgadza tylko jeden z ostatnich postów mógł sugerować że lampy różnią się jedynie kółkiem stąd mój cały wywód

Coś już napisał
    Miasto
    Skierniewice

Domyślnie

Kiedyś też testowałem 430 i 580. Wybór padł na 430 z powodu niezauważalnej różnicy w zdjęciach a czy wykorzystasz różnicę w ich budowie, sile błysku i dodatkowych funkcjach... każdy musi sobie sam odpowiedzieć.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

A jak robiłeś zdjęcia tzn. jak ustawiałeś palnik?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Na 105mm 580 jest mocniejsza o jeden stopień przysłony czyli o 100%.

Domyślnie

LP 43/f.4= 10,75m
    LP 58/f.4= 14,50m

Czyli maksymalny zasięg lampy, a co za tym idzie 'moc' jest dalej większa o 30% z hakiem.
    EOS

Początki nałogu Awatar BartasPL
    Miasto
    mazowieckie

Domyślnie

Miałem 430 exII i mam 580 exII. W 430 nie można palnika wykrzywić w jedną ze stron (nie pamiętam w którą w prawy lub lewy tył) i jest to wkurzające przy robieniu zdjęć w pionie (trzeba obrócić aparat i przekadrowywać jeśli odbijasz od sufitu na przykład). Poza tym pracowałem z osobami na identuycznych puszkach i szkłach, w tym samym miejscu jednocześnie i zdjecia z 580 były pełniejsze, jasniejsze, znacznie bardziej rozwietla ta lampa drugi plan co czasem ma spore znaczenie.
    5DIII, EOS R, 15-35L IS RF, 24-70L II, 50L, 85L1.2 RF, 135A, 600EX-RT, 430EX III-RT, PRO-1, Eizo CG243W
    500px

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Marecky, podstawy fizyki sie kłaniają. Siła światła maleje z kwadratem odległości. Ale żeby było jaśniej, z 10m dla 430 f4,3 a z 10m dla 580 f5,8 czyli jedne stopień przysłony a jeden stopień przysłony to 100% więcej światła, zgadza się? Można by jeszcze się zagłębiać w Twoje liczby w przybliżeniu 10 i 14 bo przecież 1,4 to pierwiastek kwadratowy z dwóch czyli wszystko się zgadza.

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów