Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Jaka karta CF do EOS 350D (pytanie o szybkość)

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie Jaka karta CF do EOS 350D (pytanie o szybkość)

Witam
    Mam pytanie do uzytkowników 350D, czy jest sens kupować do tego aparatu kartę SanDisk Extreme III (zapis i odczyt 20MB/s) czy też wystarczająca jest SanDisk Ultra II (zapis 9MB/s). Nie chciał bym żeby karta była wąskim gardłem, z drugiej jednak strony zastanawiam się czy ten aparat będzie w stanie wykożystać dodatkową szybkość oferowaną przez karte Extreme III. Być może jakieś inne mechanizmy związane z zapisem ale już po stronie aparatu są ograniczeniem i te 10MB/s już nic nie zmieni ?
    Bardzo proszę o opinie osób które mają w tym temacie jakąś wiedzę.

Bywalec
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

Jesli bedziesz robił długie serie w rawach to mozesz sie zastanawiac nad Extreme.
    Pkt 8 regulaminu forum

Sprzęt: Canon 40D + Canon 350D+BG-E3 + Sigma 10-20; Tamron 17-50mm f/2.8 XR; 70-200 f/2.8L; Speedlite 580EX II + 430EX; 16+8+4+2+1 GB CF Kingston Elite Pro, itd...

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez speed555
    Jesli bedziesz robił długie serie w rawach to mozesz sie zastanawiac nad Extreme.
    Właśnie o takiej sytuacji myśle, tylko nie jestem pewien czy przypadkiem aparat nie były na tyle "wolny" że różnica między Ultra a Extreme była by żadna.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Dzięki serdeczne wygląda że 0,5 MB/s szybciej jest na Extreme III, to może jeszcze spytam ile MB ma taki RAW z 350D ?
    P.S. Ciekawe że 20D zapisuje wolniej niż 350

max1
    Guest

Domyślnie

Sens jest zawsze, ale czy wykorzystasz możliwości tej karty to zależy od ciebie.Gdy kupowałem pierwszą Ultra II nie byłem do końca pewien jak to wyjdzie w praktyce, ale okazało się , że jak dla mnie jest OK.Fotografuję imprezy rajdowe (serie zdjęć) i w zeszłym tygodniu musiałem podjąć decyzję o zakupie kolejnej karty. Wybór padł po raz kolejny na Ultra II.Żadnych zastrzeżeń.Polecam.

Początki nałogu
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Ja tez ostatnio kupowalem druga karte sie zastanawialem czy extreme III czy ultra 2, i padlo na ultra 2, bo bym tej roznicy raczej nie odczul. Z tego co czytalem to chyba extreme jest lepsza bo ma tez dozywotnia gwarancje i moze dzialac w wiekszym przedziale temperatur, ale czy aparat moze w takich pracowac

Bywalec Awatar Pietro
    Miasto
    Tarnow/Krakow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LFB
    Dzięki serdeczne wygląda że 0,5 MB/s szybciej jest na Extreme III, to może jeszcze spytam ile MB ma taki RAW z 350D ?
    P.S. Ciekawe że 20D zapisuje wolniej niż 350
    Od ok. 7MB do ok. 10MB.
    Idzie Panie nowe....

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

U mnie SD Ultra II zapisuje serie 3 raw-ów o ok3 sec dłużej niż Kinston x50 !
    Czas liczony to czas świecenia się lampki zapisu. Przed zakupem SD liczyłem na odwrotny wynik
    Canon 4ever

Uprawnienia umieszczania postów