No to DC nie jest przeszkodą.
No to DC nie jest przeszkodą.
No i zdecydowałem się na 2 sigmy 10-20 i 150-500 OS. Poczekam może uda się zakupić jakąś dobrą używkę a jak nie to ostatecznie nowe se sklepu.
Witam! mam dylemat a mianowicie co sądzicie o Sigmie 28-70 f2,8 DF do Canona 5d mII Człowiek proponuje mi ją za 800zł czy jest tego warta.Z góry dziękuję za uwagi.
A co to za egzemplarz?
Z sigmami należy mocno uważać - obecny model to 28-70/2.8 EX DG i on zapewni Ci bezproblemową współpracę z korpusem. Posiadam sigmę 28-70/2.8 (nic dalej) i ona współpracuje z EOSami analogowymi, natomiast na cyfrowych można z niej korzystać tylko na pełnej dziurze.
Być może ten wątek jest na temat: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=1859
Pozdrawiam.
Jestę fotografę
miszcz martwi się o podpis
Wybrałem Canona 50mm f1,4.Myślę że dobrze zrobiłem.Cena podobnie jak za Sigmę .
Zgadzam się ale będzie czym kręcić.Następny zakup to pewnie 16-35L
A dlaczego musiałbyś ustawić? To tylko zależy od Twojej techniki fotografowania. Żeby nie było oftopicznie OS w porównaniu do IS pracuje dość nerwowo, mój egz. 150-500 był mydlany na długim końcu więc dopłaciłem niecałe 1000 zł i wymieniłem na C 100-400.
Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
Hmmm, sam się zastanawiam nad zakupem np. 120-400 czy 150-500 Sigmy, no bo niby taniej, choć cena i tak powala. Z tego, co czytałem, to właśnie to jest problemem, że OS Sigmy deklarowany 4-stopniowy daje tak naprawdę góra 2 stopnie i to mnie martwi. Co prawda stabilizacja nie zawsze jest potrzebna, ale ja lubię robić fotki po zmroku oraz macro. Korzystając z Canona 24-105 L/4 robię stabilne zdjęcia nawet przy 1/5 czy 1/6 sekundy właśnie dzięki IS. Jeśli przy dłuższych ogniskowych, gdzie stabilizacja chyba bardziej się przydaje, OS Sigmy działa gorzej, to chyba nie warto kupować takiego obiektywu?
To samo tyczy się Sigmy 150 macro zapewne. Mam C100 macro L/2.8, chciałbym robić fotki z dalszej odległości przy odwzorowaniu 1:1, ale jeśli Sigmy faktycznie mają OS do kitu, to szkoda kasy chyba?
PS. tak przy okazji, czy nie wkurza Was, jak przełącznik IS w Canonach przełącza się na OFF przy wkładaniu do futerału albo przegródki w torbie???
aparaciki, pierścienie, adaptery i tuleje, stary słoik, kupe makro i parę innych przydasiów, brak tylko rybki jeszcze (60D, 5D Mk II, 1D Mk III, 24-105, 70-200, 17-40, 100, 50)