Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 72

Wątek: Jaki tryb dla początkującego?

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Domyślnie

Na każdym z trybów P, Av, Tv i M da się ustawić dowolne parametry. Z tym, że na trzech pierwszych w zakresie +/- 2EV (co normalnie wystarczy, chyba że robi się zdjęcia na Księżycu), a na manualu bez zakresu.
    Nie za bardzo rozumiem, dlaczego M tak niektórych nobilituje i podnieca. To raczej obciach, że kupując nowoczesny aparat, nie wie się jak korzystac z trybów półautomatycznych, które znacznie przyspieszają pracę.

Coś już napisał

Domyślnie

Chyba lampą... Poza tym, co was obchodzi co kto robi ze swoim sprzętem? Jak ktoś chce i go stać, może sobie nawet kupić Ferrari do jazdy po zakupy - jego sprawa. Widzę tutaj jakość niezdrową, polską zawiść. Zamiast pomóc komuś, kto zaczyna, to zaraz takie teksty.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cień Zobacz posta
    Chyba lampą... Poza tym, co was obchodzi co kto robi ze swoim sprzętem? Jak ktoś chce i go stać, może sobie nawet kupić Ferrari do jazdy po zakupy - jego sprawa. Widzę tutaj jakość niezdrową, polską zawiść. Zamiast pomóc komuś, kto zaczyna, to zaraz takie teksty.
    no tu żadnej pomocy nie widzę.
    .
    50D+grip, kilka szkiełek i gratów typu "akcesoria foto"...
    suma ogniskowych obiektywów nie przedłuży męskości...
    wielkość matrycy nie ogranicza wyobraźni...

[SIGPIC][/SIGPIC]

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Nie za bardzo rozumiem, dlaczego M tak niektórych nobilituje i podnieca. To raczej obciach, że kupując nowoczesny aparat, nie wie się jak korzystac z trybów półautomatycznych, które znacznie przyspieszają pracę.
    Kurcze, nie wiedziałem, że teraz obciachem jest "bawienie się na manualu"
    @Leon, może jeszcze z trybów tematycznych zaczniesz korzystać? Same za Ciebie wszystko ustawią, a Ty tylko wykadrujesz.

Wojna jpeg vs raw dla mnie już skończona. Jak będę chciał tknąć RAW - to się za niego zabiorę. W tej chwili brak mi na to czasu. Nikt autorowi wątku nie broni by w RAWy się nie bawił. Jeżeli czuje się gotowy niech się za nie weźmie.
    Co do argumentowania odnośnie straconych zdjęć. Panowie i Panie(?) przecież i tak przed straconym kadrem nie ostrzeżemy wszystkich. Dajmy już sobie spokój. Wygląda na to, że to co potrzebne zostało już powiedziane, a autor powinien wyciągnąć z tego wnioski

Domyślnie

Gość pyta o tryb a padają jakieś dziwne odpowiedzi typu: RAW....

Sposób zapisu obrazu ma G. wspólnego z fotografią.

Rób na początek w AV/TV i będzie ok, reszta przyjdzie sama z czasem.
    Grupa Fotograficzna Kolumba 5
    http://kolumba5.tv

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez N00bek Zobacz posta
    Kurcze, nie wiedziałem, że teraz obciachem jest "bawienie się na manualu"
    @Leon, może jeszcze z trybów tematycznych zaczniesz korzystać? Same za Ciebie wszystko ustawią, a Ty tylko wykadrujesz. (...)
    a co się stanie jeśli zamiast ustawiać parametry ekspozycji ręcznie, ustawię sobie na kółku nastaw tę ikonkę z górą i pstryknę, nie omieszkawszy wpierwej wykadrować interesującej mnie sceny? racz mi proszę wytłumaczyć dziwność takiego zachowania, bo dla mnie to było jakby logiczne, a teraz troszkę zgłupiałem
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Coś już napisał

Domyślnie

Np. automatyka prześwietla. Może ustawić za długi czas lub nie taką wartość przysłony, jaką chcesz. Wszystko możesz ustawić chyba tylko w manualu.

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fogifi Zobacz posta
    ...jaki tryb jest najlepszy do nauki?
    ...Słyszałem, że najlepiej uczyć się na Av i bawić się przede wszystkim przysłoną i czułością. Chciałbym dowiedzieć się, czy to rzeczywiście najlepszy wybór, czy może też są inne sposoby. Tak przy okazji chciałbym się jeszcze dowiedzieć, czy, jako początkującemu, zdjęcia lepiej zapisywać w JPEG i mieć je już od razu, czy RAW i potem jakoś obrabiać?
    Proponuję na poczatek tryb Av, pomiar matrycowy, ISO auto, AWB. Ocenić histogram i ewentualnie wprowadzić korektę dla następnych zdjęć.
    Zapis w RAW. Nie wyobrażam sobie powstania zdjęcia bez "wywołania". Robiąc slajdy na analogu zawsze wkurzało mnie to że już nic nie mogę poprawić i mam co mam. Raz obejrzany tutorial Janusza Body w zupełności wystarcza aby wystartować z obróbką RAW.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez N00bek Zobacz posta
    @Leon, może jeszcze z trybów tematycznych zaczniesz korzystać? Same za Ciebie wszystko ustawią, a Ty tylko wykadrujesz.
    Na każdym z trybów P, Av, Tv i M da się ustawić dowolne parametry.
    Wystarczy przeczytać instrukcję, żeby wiedzieć jak.

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cień Zobacz posta
    Np. automatyka prześwietla. Może ustawić za długi czas lub nie taką wartość przysłony, jaką chcesz. Wszystko możesz ustawić chyba tylko w manualu.
    hm? w ilu przypadkach na ile automatyka się myli bo u mnie jakiś rażących nieprawidłowości nie stwierdziłem. wynika z tego, że albo mam jakiś wyjątkowy aparat, albo jestem ślepy jak kret
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów