Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 72

Wątek: Jaki tryb dla początkującego?

Początki nałogu Awatar gervee
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Nie słuchaj ludzi ... rób w JPG (na poczatek). Nie rób w w trybach kreatywnych (na początek). Najpierw zielony kwadracik i naucz się przyzwoicie kadrować. Potem popatrz co możesz wyciągnąć z trybów auto i jak już to nie będzie Cię zadowalać to przejdź na tryby "kreatywne". Porób trochę zdjęć w JPG - z małą GO i dużą (pobaw się przysłoną w trybach M i Av). Pobaw się czasem w trybach Tv i M. Jak się nauczysz to dopiero zawracaj sobie głowę trybem RAW i obróbką zdjęć (szkoda czasu na obróbkę gniotów a tych na początku nauki będzie od groma).
    ||| FotogRAF ||| FotoKRAK ||| www.rebacz.pl ||| TaWanda ||| 500px |||

Domyślnie

Przede wszystkim dzięki za wyczerpujące odpowiedzi! Całkiem sporo informacji (dzięki Bangi za linka), choć bynajmniej nie wyłania się z nich jeden, spójny obraz Na szczęście na weekend wyjeżdżam na krótki wywczas, będę miał więc sporo czasu i okazji żeby wypróbować to wszystko w praktyce
    500D, Canon 50 1.8, Canon 10-22, Tamron 17-50

Domyślnie

A przed wyjazdem tup, tup, tup do księgarni i zakup jakiś podręcznik fotografii dla początkujących, np. Freemana "Ekspozycja doskonała" (zresztą jest tego typu książek bardzo dużo). Ani wyrywkowe rady z sieci ani metoda prób i błędów nie są tak skuteczne jak porządny podręcznik i odrobina "zakucia"
    Pozdrawia praktyczny Leopold

Domyślnie

Heh, zabawne bo zanim przeczytałem Twojego posta, przebijałem się przez temat "książki o fotografii" i stwierdziłem, że chyba muszę się zaopatrzyć w "Ekspozycję bez tajemnic" Petersona

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Może to być dość kontrowersyjne, ale uważam że wiedza jak działa aparat, bardzo się przydaje w jego użytkowaniu.
    Entuzjastyczny Neofita

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Na początek kadrowanie, ogarnięcie czasu/przesłony/ISO, ew. sposób pomiaru światła, balans bieli (chociaż przy RAWach jego znaczenie trochę spadnie).
    Najlepiej pracować na Av. Jakby wybitnie nie wychodziło to przeskoczyć na auto, żeby nie zmarnować jakiegoś ujęcia, ale to tak awaryjnie. Osobiście M i Tv używam rzadko (ale oczywiście też bywają bardzo przydatne - np. dla mnie Tv - panoramowanie, panning; M - studio albo inne specyficzne sytuacje). Tryby tematyczne z góry pomiń.
    Wg. mnie na początek JPGi, a jak ogarniesz podstawy obsługi aparatu i robienia zdjęć to RAWy i wtedy podstawy obróbki. Ew. RAW+JPG jeśli masz dużo miejsca i ewentualne kasowanie nieudanych. A tak to za jakiś czas, jak ogarniesz już obróbkę, to będziesz mógł wrócić do starych RAWów i się z nimi pobawić. Ale nie wszystko naraz. ;-)

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fogifi Zobacz posta
    (...)nie wyłania się z nich jeden, spójny obraz (...)
    bo tak już jest, że ile osób tyle opinii , z czasem sam wypracujesz swoj własne metody i ulubione tryby...

Domyślnie

No tak, oczywiście, ale naprawdę: ilość rzeczy z jaką zderza się laik na początku jest przerażająca

Bywalec Awatar mlody911
    Miasto
    Mielec

Domyślnie

Ja napiszę tak: rób zdjęcia!
    Tylko takie jakie sobie wymyśliłeś i analizuj efekty. Inaczej będzie korzystał z trybu Av ktoś kto pstryka krajobrazy a inaczej ktoś kto kupuje obiektyw f1,8 do portretów.
    Mam nadzieję, że wiesz po co kupiłeś taki obiektyw? Nie daj się wpędzić w błędne myślenie o Av, czy M - to TY dcydujesz co chcesz fotografować i masz jakieś wyobrażenie o spodziewanych efektach. Analizuj zdjęcia i koryguj błędy a w krótkim czasie sam będziesz wiedział jaki tryb najlepiej Ci odpowiada
    Podpatruj znanych fotografów lub poprostu pytaj autorów zdjęć, które Ci się podobają a zapewne będą Ci odpowiadali na pytania.

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

Ja na początek proponuję AV, TV i jpg.
    Tryb M też nie jest wcale znowu taki straszny. Pobawisz się z godzinkę i załapiesz.
    Jak opanujesz aparat, od razu przejdź na RAW, naucz się je wywoływać i zobaczysz, że zdjęcia są dużo lepsze.
    ... PhotoAnarchist ...
    nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!

Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów