Nie trza się tak spinać od razu

Pokazane zdjęcia niewiele wnoszą. Gdybyś chociaż opisał których programów tematycznych użyłeś do ich zrobienia i jakie ustawienia zaproponował aparat.
I czy aby na pewno nie było tam jakiejś postobróbki.

Co do programów tematycznych, to jednak pozostanę przy swoim zdaniu, że są one może nie dla idiotów, ale dla tych, którzy JESZCZE nie opanowali swojego aparatu na tyle, żeby korzystać ze świadomego ustawiania : czułości, przysłony, WB, trybu pomiaru ekspozycji, trybu pracy i punktu AF oraz pikczer stajli (to dla JPEG-owców), czyli tego wszystkiego co w dużym stopniu decyduje o ostatecznym wyglądzie zdjęcia.

Natomiast co do RAW-a (programy tematyczne wykluczają jego użycie) uważam, że to właśnie RAW jest dla początkujących.
Osobiście nie zaliczam się do początkujących, ale z racji - nie wiem : lenistwa, nieumiejętności, nawyków z wieloletnich doświadczeń z pozbawionym jakiejkolwiek automatyki Zenitem, nie naumiałem się dobrać odpowiedniego PS z odpowiednio dostosowanym kontrastem, nasyceniem, wyostrzeniem tak, żeby zawsze być zadowolonym z uzyskanego bezpośrednio w JPEG efektu.
Dlatego pozostałem na etapie RAW-a i chyba tego już nie zmienię. No, ale nie pstrykam (jak tu ktoś argumentował) dziesiątek tysięcy zdjęć rocznie, bo chyba nawet sam, jako ich autor nie dałbym rady ich aż tylu oglądać