Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 72

Wątek: Jaki tryb dla początkującego?

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Czytam tak i się zastanawiam, o czym jest tu pisane?
    Ja też
    Nie wiem dlaczego, ale jak czytam o tym, że RAW to taki pracochłonny i wymagający tajemnej wiedzy format, to odnoszę wrażenie, że piszący nie bardzo wie o czym pisze.
    Przecież narobienie zdjęć w RAW, a następnie wsadowe skonwertowanie ich w DPP do JPEG wymaga tylko trochę więcej czasu niż skopiowanie zdjęć z aparatu do komputera. I to czasu pracy komputera, a nie jego operatora

Natomiast możliwość poprawienia tego, czego ewentualnie nie udało nam się dobrze ustawić w aparacie (mam na myśli WB, Pikczer Stajle, kontrast, nasycenie, stopień wyostrzenia) jest bezcenna i moim zdaniem nie warto z niej rezygnować dla pstrykania w JPEG.
    Pozdrawiam,
    Pirx

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fogifi Zobacz posta

Pierwsza sprawa jest taka: jaki tryb jest najlepszy do nauki? Oczywiście, jest manual, ale ilość rzeczy które trzeba tam ustawić budzą wspomniane przerażenie
    Do nauki to ja bym polecił instrukcję i RAW

A ta przerażająca ilość rzeczy do ustawienia w Manualu to:

1. Kadr
    2. ostrość
    3. czas
    4. przysłona
    5. iso

Do tego kilka artykułów o histogramie i jego wykorzystaniu i wystarczy na początek albo i wystarczy na stałe

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ustaw na auto i skup się na kompozycji i wykorzystaniu światła. Reszta przyjdzie z czasem, a toto co napisałem na początku buduje foty. Nie ostrość, przepały czy szum. Pozdrawiam.

PS. No, może na "P", żeby ci kukułka nie wyskakiwała co chwile
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez seb2k6 Zobacz posta
    Do nauki to ja bym polecił instrukcję i RAW

A ta przerażająca ilość rzeczy do ustawienia w Manualu to:

1. Kadr
    2. ostrość
    3. czas
    4. przysłona
    5. iso

Do tego kilka artykułów o histogramie i jego wykorzystaniu i wystarczy na początek albo i wystarczy na stałe
    No ok, fajnie, tylko po co to AMATOROWI do zdjęć? Żeby mieć dobre technicznie foty niczego, z zwaloną kompozycją i słabym światłem?
    Ostatnio edytowane przez _igi ; 10-12-2010 o 02:06 Powód: Automerged Doublepost
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Początki nałogu Awatar BartasPL
    Miasto
    mazowieckie

Domyślnie

[QUOTE=Pirx;904767]Ja też
    Nie wiem dlaczego, ale jak czytam o tym, że RAW to taki pracochłonny i wymagający tajemnej wiedzy format, to odnoszę wrażenie, że piszący nie bardzo wie o czym pisze."

No nie mówcie,że obróbka rawów nie wymaga czasu!!

Samo przekonwertowanie kilkuset zdjęć na średniej maszynie trwa...i trwa. Wszystko zależy od ILOŚCI zdjęć. Jak wiemy początkujący robią ich wiele. Zwykle też, powiedzmy sobie, marnej jakości. I po co w g***nie rzeźbić? Nie lepiej ten czas poświęcić chociażby na naukę ekspozycji czy kadrowania?

Ile zdjęć rocznie robicie? Ja 30-40 tysięcy i powiem szczerze,że wolę skupić się na dobrym naświetleniu zdjęcia niż na późniejszej edycji. Dlaczego? Bo nie mam tyle czasu. Wolę siedzieć dłużej w studiu lub działać w plenerze niż rzeźbić przed kompem. Fotografia to potężna dziedzina wiedzy, którą poznawać najlepiej od postaw czyli od światła i jego chwytania, a nie od tej drugiej strony
    5DIII, EOS R, 15-35L IS RF, 24-70L II, 50L, 85L1.2 RF, 135A, 600EX-RT, 430EX III-RT, PRO-1, Eizo CG243W
    500px

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BartasPL Zobacz posta
    No nie mówcie,że obróbka rawów nie wymaga czasu!!
    Obróbka? Skorygowanie kilku podstawowych parametrów (tylko w zdjęciach które tego wymagają) to nie jest obróbka i nie wymaga dużo czasu.
    Samo przekonwertowanie kilkuset zdjęć na średniej maszynie trwa...i trwa. Wszystko zależy od ILOŚCI zdjęć.
    A niech trwa, w nocy przykładowo, jak se spokojnie śpisz. Nie musisz siedzieć i pilnować. Komputer sobie sam doskonale poradzi.
    Wszystko zależy od ILOŚCI zdjęć. Jak wiemy początkujący robią ich wiele.
    Ile zdjęć rocznie robicie? Ja 30-40 tysięcy
    30 tysięcy zrobiłem w ciągu czterech lat, ale to klatek. Bo zdjęć z tego pewnie ze dwa tysiące. Reszta to nauka sprzętu, próbne klapnięcia, nietrafione pomysły i serie.
    Jak się nauczy kłapać lustrem (bo tanio), to i się nauczy usuwać (bo mu się nie będzie chciało konwertować 40 tysięcy zdjęć rocznie, no i dysk nie jest z gumy)
    Fotografia to potężna dziedzina wiedzy, którą poznawać najlepiej od postaw czyli od światła i jego chwytania, a nie od tej drugiej strony
    yhym. Znaczy nie kumam w czym możliwość późniejszej korekty WB przeszkadza w poznawaniu podstaw, ale pewnie masz rację. W nauce jazdy najlepiej nie mieć lewarka i koła zapasowego, bo mamy się uczyć jeździć,a nie koło zmieniać. A jak złapiemy gumę, to udajemy że wszystko jest ok i jedziemy dalej. Po co zmieniać koło, skoro i tak nasza jazda jest do d...?

Coś już napisał

Domyślnie

A dzieciaka od razu dać na górala. Nie ważne, że ma 4 lata i do pedałów nie sięga. Po co ma się uczyć jeździć na czterokołowcu.

Nie rozumiem niektórych. Przecież używanie RAW nie wyklucza dobrego naświetlenia, skadrowania etc. RAW pozostawia po prostu otwartą furtkę, jakby coś nie wyszło. Ja nie wiem. Jak włączenie RAW w aparacie wyłącza Wam mózgi? Chyba nie, więc nie wiem, o co to halo z jpg. Nikt też nie wywołuje chyba wszystkich RAW-ów. Jak zdjęcie nie wyszło/nie podoba się, to kasuję i tyle. Nie muszę najpierw konwertować go do jpg. Dawałem radę wywoływać RAW na jednordzeniowym lapku 1,86 GHz i 2 GB RAM, więc nie jest to jakoś kosmicznie wymagające dla sprzętu.

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    No ok, fajnie, tylko po co to AMATOROWI do zdjęć? Żeby mieć dobre technicznie foty niczego, z zwaloną kompozycją i słabym światłem?
    Ja nie napisałem, że ma fotografować "nic" i nie sugerowałem, żeby na tym manualu losował wartości i cykał bez późniejszego oglądania efektów.

Na P też może robić ale wtedy musi od razu obcykać rodzaje pomiaru światła i ich zastosowanie.

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Wychodzi że ogarnięcie aparatu to sztuka niczym nauka obsługi wahadłowca kosmicznego..
    Instrukcja, zabawa trybami i czytanie forum CB. Mnie pomogło.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez namoamo Zobacz posta
    Wychodzi że ogarnięcie aparatu to sztuka niczym nauka obsługi wahadłowca kosmicznego..
    Instrukcja, zabawa trybami i czytanie forum CB. Mnie pomogło.
    Właśnie o to chodzi.Lustrzanka jest sprzętem który wymaga znajomości podstaw fotografii aby wykorzystać jej zalety.Ja zaczynałem dawno temu od Zenita B i bez poznania teorii nie potrafiłbym wtedy zrobić w miarę poprawnego zdjęcia.Teraz jest tryb P ale jeżeli chcesz wyciągnąć z aparatu coś więcej to musisz się podszkolić.

darkon
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mareqm Zobacz posta
    Ja zaczynałem dawno temu od Zenita B i bez poznania teorii nie potrafiłbym wtedy zrobić w miarę poprawnego zdjęcia.
    I dlatego powinien ktoś wypuścić takiego Zenita w wersji cyfrowej, tylko tryb M, a zakup normalnej lustrzanki po opanowaniu podstaw fotografii. To co teraz widzę przeraża mnie, większość ludzi biega z aparatami ustawionymi na "zielone", i błyska lampom po oczach. Zero jakiejkolwiek wiedzy fotograficznej, dobre zdjęcie to takie, na którym widać, że ten obok słupa to chyba wujek Heniek.

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów