Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: lampa canon 420 ex

Początki nałogu

Domyślnie

Witam !
    Niestety ale to nie prawda o tych bateriach! Mam przed soba instrukcje od 420EX i jest tam tak napisane :
    Lampa błyskowa Speedlite 420EX moze byc zasilana z nastepujacych baterii:
    1. Cztery bateria alkaliczne rozmiaru AA
    2. Cztery baterie Ni-Cd (niklowo - kadmowe) rozmiaru AA (ładowalne)
    3. cztery baterie niklowo-wodorkowe rozmiaru AA (ladowalne)

Mysle ze problem w tym ze canon nie napisal akumulatorki tylko baterie ladowalne :-)

PS
    Sam sie zastanawiam nad 420EX i chyba na nia padnie bo 550EX jest oczywiscie lepsza ale duzo drozsza.
    Pozdrawiam
    Paweł
    EOS 5D | EOS 30+BP-300 | 17-40/4.0L | 24-105IS/4.0L | 50/1.8 | 85/1.8 | 90-300/4.5-5.6 | 420EX

Jurek
    Guest

Domyślnie

Witam,
    jest stare powiedzenie jesteśmy za biedni aby kupować tanio!
    To moze banalne, a jednak wiele przemawia za tym, że lampa droższa (550) jest lepsza pod wieloma aspektami. Należy pamiętać ze niestety canon 300d ma wiele funkcji poblokowanych i tu musi czasem lampa być lepsza od aparatu.

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Musi albo i nie musi, bo czasem choć lampa wystrzałowa, to i aparaciska nie pociągnie, kiedy on niedomaga, a wydatek rzędu 1500 PLN za lampę błyskową nasuwa pytanie, czy nie lepiej było te pieniądze zainwestować w lepsze body 8)
    NO, not one of the First Ones,
    I AM THE FIRST ONE !!!
    PS G3\512MB Kingston\UV Hoya\POL King

Początki nałogu Awatar Oakhallow
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dołączę się do wątku, coby nie zaczynać nowego.

Mam lampę 420ex i zacząłem używać jej z 350D. Dotychczas używałem z 3000N, ale bardzo krótko i niezwróciłem uwagi na to co nurtuje mnie teraz.
    Otóż cały zestaw pozwala na użycie e-ttl2, co zresztą jest sygnalizowane przez kontrolkę na lampie.
    Zaciągnąłem właśnie na strych moją kotkę i zrobiłem jej małą sesję. Za jasno nie było więc w pełni chciałem skorzystać z dobrodziejstw lampy. I oto moje spostrzeżenie, które mnie bardzo zaniepokoiło.
    W instrukcji jest napisane, że e-ttl działa m.in w trybach Av, Tv, P i M. Wypróbowałem:
    P - wszysko jest mniej więcej ok, czas i przysłona dobierane automatycznie. Denerwuje mnie tylko, że można jedynie zmieniać stopień ekspozycji, a zmiana nie pokazuje się na wyświetlaczu (w 3000N po zmianie o stopień odpowiednio zmieniały się wartości czasu i przysłony, tu pozostają bez zmian).
    M - miga, że zdjęcie będzie niedoświetlone (oczywiście parametry takie same jak w P), ale wychodzi identyczne jak w P.
    Av - no czas mi dobrało po prostu taki, że bez statywu ani rusz, w efekcie nie zrobiłem zdjęcia.
    Tv - miga niedoświetlenie (przy wartościach identycznych jak P).
    Wydawało mi się, że aparat powienien uwzględniać działanie lampy i skoro wskazuje w P, że zdjęcie będzie prawidłowo naświetlone, to dlaczego już w M przy takich samych parametrach ma być "głęboko" niedoświetlone???

Oakhallow
    Skrytobójstwo bracie, to nie jest profesja, to nie jest zawód. To pasja, pochłaniający wir, gdzie nie możesz oddychać, walczysz z paraliżującym strachem, i uderzającą do głowy euforią, kiedy w środku wypełnionej po brzegi oberży wbijasz komuś w plecy nóż... Tak bracie, kocham ciepłą krew spływającą po ostrzu sztyletu. To o nas mówią, że jesteśmy dziećmi cienia...

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Av i Tv dobieraja parametry do zastanego, lampa zawsze (!) robi jedynie jako fill flash (dopelnienie) do calosci. Oczywiscie moc dobiera automatycznie.

W M swiatlomierz tez dziala do zastanego sygnalizujac niedoswietlenie przeswietlenie. Poniewaz przyslone i czas jednak dobierasz sam lampa automatycznie bedzie pracowala jako fill albo oswietlenie glowne w zaleznosci od tego ile zastanego masz z czasu i przyslony.

P bez lampy dobiera ustawienia do zastanego, natomiast z lampa dba o trzymanie sie pewnych granic (np. max czas 1/60). Wyswietlacz zawsze pokazuje zmiany jesli "sziftujesz" program, ale pozwoli na to dowolnie tylko przy pracy bez lampy. Przy pracy z lampa w pewnych granicach (malo zastanego, generalnie pelna dziura i 1/60 to nadal mocne niedoswietlenie) blokuje przymykanie przyslony i zmiane starajac sie zlapac jak najwiecej zastanego i minimalizujac wykorzystanie lampy jako oswietlenia glownego.
    Ostatnio edytowane przez KuchateK ; 12-11-2005 o 23:45
    ...

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No i wszystko jasne :-D ! Dzięki wielkie.
    I rzeczywiście bez lampy P działa tak jak w moim poczciwym 3000N. Uff!
    Proszę się nie dziwić, ale to moj pierwszy aparat cyfrowy w życiu. Wcześniej nawet nie bawiłem się żadnym. Dlatego cieżko na pierwszy rzut poznać czy coś jest prawidłowe czy nie.

Oakhallow
    Skrytobójstwo bracie, to nie jest profesja, to nie jest zawód. To pasja, pochłaniający wir, gdzie nie możesz oddychać, walczysz z paraliżującym strachem, i uderzającą do głowy euforią, kiedy w środku wypełnionej po brzegi oberży wbijasz komuś w plecy nóż... Tak bracie, kocham ciepłą krew spływającą po ostrzu sztyletu. To o nas mówią, że jesteśmy dziećmi cienia...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Oakhallow
    No i wszystko jasne :-D ! Dzięki wielkie.
    I rzeczywiście bez lampy P działa tak jak w moim poczciwym 3000N. Uff!
    Proszę się nie dziwić, ale to moj pierwszy aparat cyfrowy w życiu. Wcześniej nawet nie bawiłem się żadnym. Dlatego cieżko na pierwszy rzut poznać czy coś jest prawidłowe czy nie.
    Pomiar swiatla a lampa blyskowa nie zalezy od tego czy masz aparat cyfrowy czy nie .
    Mogles najpierw przeczytac ten watek: http://canon-board.info/showthread.php?t=3785 to wtedy nie musialbys pytac sie tutaj.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mogles najpierw przeczytac ten watek: http://canon-board.info/showthread.php?t=3785
    Mea culpa !!!

Co nie zmienia faktu, że nadal będę się trząsł czy wszystko jest prawidłowo i nie ma żadnej usterki :sad:

Oakhallow

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów