Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: lampa canon 420 ex

Bromba
    Guest

Domyślnie lampa canon 420 ex

Witam
    posiadam taką lampe i canona 50e
    przeważnie uzywam jej do fotografi rodzinnej i mam pytanie jakie ustawiać wartości przyslony i czasu do obiektywu 35-80 osobiscie robie na 5.6/60 ale chyba to nie o to chodzi mając taką lampe i aparat?
    Poradżcie coś?

Domyślnie

Troche nie jasno to wytlumaczyles
    aparat sam ustawia sile blysku w zaleznosci od toich ustawien ?

Jezeli natomiast chcesz wiedziec jakiej max przysłony chcesz uzyc to jest na to prosty wzor

LP/odleglosc od obiektu=max przysłona

gdzie
    LP liczba przewodnia lampy w 420 to chyba 42
    odleglos od obiektu na ktora nastawiles ostrosc (odczytasz z obiektywu jak masz podzialke)
    wynik bedzi max przyslana jak mozesz uzyc dla prawidlowej ekspozycji (bo bedzie to wartos prawidlowej ekspozycji)

co do czasu to zalezny od ogniskowej jak masz ogniskowa 80mm to czas 1/90
    jak 50 to 1/60
    jak 35 to 1/30

Coś już napisał Awatar qiq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

LP 42, ale dla filmu o czułości 100 ISO.
    Dla czułości 200 ISO, LP = 42 x 1,41 (pierwiastek z 2) = 59
    Dla czułości 400 ISO, LP = 59 x 1,41
    itd
    Ale napisz czemu chcesz zmieniać ustawienia 5,6 i 1/60s? Co Ci nie gra w zdjęciach z lampą przy takich ustawieniach?
    pzdr
    Qiq
    ~~~~~~
    http://www.plonacypromyk.i365.pl
    EOS 10D, EOS 50e+BP, 4.0-5.6/75-300usm, 4.5-5.6/38-76 (tfu!), AL-1QF, 1.8/50,
    Benbo Trekker + Manfrotto 141RC

Bromba
    Guest

Domyślnie

nie, zdjecia są dobre ale czuje sie jak bym mial samochód i jezdzil cały czas na jednym biegu bo nie mam za duzo wiedzy o fotografowaniu z lampą a zielona strefa mnie nie bawi
    a czy fakt ze niektore lampy ładują się jak by od razu to to lampy duzo droższe czy chodzi o jakieś superowe zasilanie????

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bromba
    nie, zdjecia są dobre ale czuje sie jak bym mial samochód i jezdzil cały czas na jednym biegu bo nie mam za duzo wiedzy o fotografowaniu z lampą a zielona strefa mnie nie bawi
    Mnie tez nie bawi ale tryby priorytetowe zupelnie mi wystarczaja... a wtedy nie musze sie martwic o dobor mocy blysku, albo odpowiednich nastawow aparatu - E-TTL zalatwia sprawe. W M podobnie powinno byc - lampa powinna sie dzieki E-TTL dostosowac do wybranych przez ciebie wartosci czasu/przyslony wiec nie powinienes sie o to martwic, dodatkowym lplusem jest fakt mozliwosci high speed sync, przetestowalem - blyska i przy 1/4000 .

a czy fakt ze niektore lampy ładują się jak by od razu to to lampy duzo droższe czy chodzi o jakieś superowe zasilanie????
    A co tam wkladasz do lampy? Ja akumulatorki GP 1700 mAh i laduje sie blyskawicznie - wyciaga spokojnie ok 2.5 fps razem z lampa blyskowa, chyba ze sa juz ciut rozladowane wtedy zdarza sie przestrzelic jakas klatke i zrobi sie bez blysku (na szczescie to cyfra i nie boli 8) ).

Coś już napisał
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

dołącze sie do topicu z pytaniem (btw witam wszystkich nieznajomych i znajomego )

czy ktoś zna może jakiś link do testów lamp? zastanawiam sie czy do 300D warto inwestowac w 550ex czy wystarczy 420ex?
    Canon 10D, EF 50mm 1.8, EF 28-135 IS, EF 70-210mm 3.5-4.5 EF-S 18-55mm, SpeedLite 550EX, Lander L830, Jeep Bag
    "...professionals only have a bigger trashcan."

Domyślnie

DariuszM EOS 300d niema kompensacji blysku +/-2 wiec mozna to zrobic tylko z lampy i niestety ta lampa jest EX550 lub Sigma DG500

qiq- oczywiscie zapomnialem dodac ze to przy iso 100

A tak wogole to czas naswietlania z lampa moze sie przydac dluzszy do wyrownania oswietlenia tła i motywo glownego (np. kot a w tle choinaka z zapalonymi swiatlami jak zrobisz na 1/200 to bedzie takie sobie jak zrobisz na 1/30 to wyjdzie to juz całkim całkiem

foto.hg.pl
    Guest

Domyślnie

Co do pytania
    czy do 300D warto inwestowac w 550ex czy wystarczy 420ex?

To śniało by mozna odpowiedzieć że wystarczy , tylko zależy co masz zamiar robić.
    420EX poza przełącznikiem trybu H (i oczywiście POWERu) nie posiada rzadnych mozliwości zmian parametrów błysku. Wszystkie inne opcje sa dostępne jedynie z aparatu.
    550EX jest lampą bardziej "ambitną" , ale cała zabawa zaczyna się dopiero posiadając zestaw lamp np 550ex + 2x 420ex wtedy można wykorzystać możliwości 550EX w większym zakresie , czyli sterowanie zdalne błysku lamp ustawionych na slave.

Idealnym więc rozwiązaniem do 300D była by lampa 380EX jedynym "felerem" w niej jest brak możliwości obrotu w poziomie.

-------------------------
    10D+BG-ED3, 17-40L, 28-70 ATX PRO 2.8 , 70-300 APO , 420EX, 550EX ....

Skibi
    Guest

Domyślnie

Ja jeszcze dołączę swoje 3 grosze na temat zasilania tych lamp.
    Od zawsze instaluje tam aku NiCd.Nie osiągaja one tych pojemności co NiMH(ponad 2000 mAh) lecz potrafia oddać szybko bardzo duzy chwilowy prad, co przekłada się na natychmiastowa gotowość do kolejnego błysku.
    Dodatkowo mogą długo lezec rozładowane,lub częściowo rozładowane.
    Nie wiem jak Wy,lecz ja jakoś nie pamiętam stosowac się do instrukcji, aby po pracy wykładac aku z lampy.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez foto.hg.pl
    zestaw lamp np 550ex + 2x 420ex wtedy można wykorzystać możliwości 550EX w większym zakresie , czyli sterowanie zdalne błysku lamp ustawionych na slave.
    A to zes przyklad dal... akurat lampe ustawiona na slave wyzwoli dowolna inna lampa a nie tylko koniecznie 550EX wiec to nie jest wyjatkowa cecha tej lampy. Do najczesciej wymienianych naleza: duzo wieksza LP 550EX, korekcja sily blysku (nadrzedna wzgledem ustawien aparatu), blyski stroboskopowe.

Cytat Zamieszczone przez Skibi
    Od zawsze instaluje tam aku NiCd.Nie osiągaja one tych pojemności co NiMH(ponad 2000 mAh) lecz potrafia oddać szybko bardzo duzy chwilowy prad, co przekłada się na natychmiastowa gotowość do kolejnego błysku.
    Ja uzywam NiMH i pelna wydajnosc blyskania ciaglego maja one do ok 200 zdjec (2.5 fps - lampa bez problemu blyska i to pelen bufor - 9 klatek w 10D). Po tych ok 200 blyskach kolejne ok 200 blyska zadowalajaco - nadal pelnef 2.5 fps ale nie do pelnego bufora tylko ok 5-6 klatek. Powyzej 400 blyskow syzbkosc ladowania sie kondensatorkow jest juz wyraznie slabsza, czesto nawet 2.5 fps nie osiagnie tylko zdycha po drugiej klatce. Dane mocno szacunkowe a i tak wychodzi na to ze ok 400 blyskow oddam na jednym komplecie akumulatorkow NiMH 1700 mAh a potem do wymiany. Wystarczajaca jak dla mnie liczba (szczegolnie ze 1GB Microdrive miesci 150 RAW albo 350 max JPG czyli mniej niz blyskow).

Dodatkowo mogą długo lezec rozładowane,lub częściowo rozładowane.
    O... ciekawe, a NiMH nie moga? Moje mam ponad rok, zdarzalo sie nie uzywac lampy/discmana itp miesiac albo dluzej i jakos nadal bardzo dobrze dzialaja. Hmmm...

Nie wiem jak Wy,lecz ja jakoś nie pamiętam stosowac się do instrukcji, aby po pracy wykładac aku z lampy.
    Ja rowniez jakos zapominam .
    Poza tym w instrukcji 420EX jest napisane by ABSOLUTNIE nie uzywac do niej akumulatorkow a tylko i wylacznie baterie alkaliczne... very smieszne he he .

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów