pozdro.,
m.
![]()
Ile orientacyjnie (lub dokladnie) kosztuje sprawdzenie przebiegu 5dmk1 na Zytniej? Czy to jest jedyne miejsce w Polsce gdzie to mozna sprawdzic? Dzieki
Leszek, Londyn, http://www.flickr.com/photos/leszekdesign/
C5dmk2|C50/1.4|C85/1.8|C24-105/4L|C70-200/4L IS|1x C580EX II|2x YN468 Speedlite|4x Yongnuo RF602, softbox 60x60, parasolka, gels, grid, Wacom Intuos4 M, itd. itp.
Straszne rozbieżności tu czytam na temat trwałości migawki w 5D. Oczywiście nie mam powodu nikomu nie wierzyć, ale to wszystko świadczy tylko i wyłącznie o kiepskiej kontroli jakości w CanonieA kupując używany korpus po gwarancji trzeba liczyć na szczęście żeby nic się nie zepsuło
![]()
Migawka jest częscia mechaniczna i trudno okreslic dokladnie jej zywotnośc.Ta zalezy od wielu czynników a szczegolnie sposobu eksploatacji aparatu.Przy zakupie aparatu cyfrowego wiarygodny przebieg powinien byc podst.informacją i wg niej oraz ceny podejmować decyzje o zakupie lub nie.
u mnie 115 000 i cisza.
6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4
Wybacz Lukegt, ale chyba przesadzasz z tak daleko idącymi wnioskami. Na podstawie kilku sztuk, które padły o wiele wcześniej niż gwarantuje producent, twierdzisz że jest kiepska jakość. Jaki to będzie procent wszystkich wyprodukowanych i sprzedanych 5tek? Podejrzewam, że bardzo maleńki.
Znam przypadek, gdzie gość kupił nowiutki samochód prosto z salonu i przejechał nim do awarii silnika niecałe 100km, czy to jest powód żeby twierdzić, że u tego producenta jest kiepska kontrola, jeśli w tym samym salonie sprzedano kilkaset innych egzemplarzy tego samego modelu?
Ciężko jest ocenić jakość po kilku pechowych sztukach na kilkadziesiąt -set tysięcy sprzedanych.
A swoją drogą jeśli pytający uwzględnia koszt wymiany migawki, a aparat jest w przyzwoitym stanie, to może warto. Szukanie za wyższą cenę puszki z teoretycznie mniejszym przebiegiem też nie wydaje mi się lepszym pomysłem pod warunkiem, że ta puszka jest z pewnego źródła.
sprzętu kupa... a chęci coraz mniej....![]()